Για νέους αγρότες…

Μια βιολογική πτηνοτροφική μονάδα στην χώρα μας

assets LARGE t 189761 54079799viol6 3 Η ομάδα bioGreco ιδρύθηκε το 2001 στη Λακωνία από τους γεωπόνους – ζωοτέχνες Σταύρο Αργυρόπουλο και Μπάμπη Λύρα και τον βιοκαλλιεργητή Μελέτη Γιαννάκο. Η εμπειρία των μελών της bioGReco στην βιολογική καλλιέργεια (ελιά και αμπέλι) σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής, είχαν...

σαν φυσικό επακόλουθο το ξεκίνημα της προσπάθειας για την εκτροφή βιολογικών κοτόπουλων για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Έπειτα από πολύμηνες δοκιμές, η ομάδα bioGReco κατάφερε να παράγει το πρώτο νωπό Ελληνικό Βιολογικό Κοτόπουλο τον Αύγουστο του 2002. Η αρχική παραγωγή μόλις που έφθανε κάτω από δύσκολες συνθήκες τα 150 κοτόπουλα ανά εβδομάδα.

Σήμερα η ομάδα bioGreco αποτελείται από πέντε αμιγώς οικογενειακές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, διάσπαρτες στο νομό Λακωνίας, οι οποίες συνεργαζόμενες παράγουν ετησίως περίπου 200.000 κοτόπουλα. Από το 2007 διαθέτει ιδιόκτητες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σφαγής, μεταποίησης, συσκευασίας και αποθήκευσης οι οποίες πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πραγματοποιεί τις διανομές τις με ιδιόκτητα μέσα.

Ασχολείται με την παραγωγή μεταποίηση και εμπορία αποκλειστικά βιολογικών πιστοποιημένων κοτόπουλων και ζωοτροφών. Επιλογή της bioGReco είναι ολόκληρη η παραγωγή της να πιστοποιείται βιολογικά. Να μην έχει δηλαδή παράλληλη παραγωγή συμβατικών προϊόντων εμπλουτίζοντας απλώς την γκάμα των κωδικών της με μερικά βιολογικά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι της bioGReco πιστεύουν πραγματικά πως η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία είναι ο πλέον φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος παραγωγής, αποτελεί ουσιαστική διέξοδο για τον έλληνα αγρότη και παράλληλα προσφέρει στον καταναλωτή προϊόντα ανώτερης ποιότητας.

Η παραγωγή των κοτόπουλων πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό 1804/99 της Ε.Ε. περί βιολογικής κτηνοτροφίας.

Τα κοτόπουλα της «bioGReco» βόσκουν καθημερινά μέσα στους βιολογικούς ελαιώνες ικανοποιώντας την φυσιολογική τους ανάγκη για κίνηση, σκάλισμα στο χώμα και έκθεση στον καθαρό αέρα και τον ήλιο. Συμπληρωματικά τρώνε βιολογικούς καρπούς, οι οποίοι παρήχθησαν χωρίς χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα.

Στη διατροφή των πουλιών δεν επιτρέπονται γενετικά μεταλλαγμένες ζωοτροφές, χημικά πρόσθετα ή αντιβιοτικά. Το μεγάλωμα των πουλιών γίνεται με αργούς ρυθμούς, εξασφαλίζοντας  μια φυσιολογική ανάπτυξη, και μοναδική ποιότητα κρέατος.

Όλη η διαδικασία παραγωγής, αγρόκτημα, παραγωγή-αποθήκευση καρπών, πτηνοτροφικές μονάδες, σφαγείο, τεμαχιστήριο, τυποποιητήριο ελέγχονται και πιστοποιούνται από τη «ΔΗΩ» ενώ εφαρμόζεται και σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000.

Τα προϊόντα της bioGReco διατίθενται νωπά ή κατεψυγμένα στα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.biogreco.gr

Πρόταση ανάρτησης: Βαγγ. Β. Παπαδόπουλος