Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Πως θα προκύψουν οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα
.

apol9.7.13Σε δύο φάσεις αναμένεται να προχωρήσει η διαθεσιμότητα στο δημόσιο σύμφωνα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μέσα στο Σαββατοκύριακο η τρόικα και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Έτσι, κάποιοι από τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στα τέλη Ιουλίου ενώ οι υπόλοιποι στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και θα γίνει και το επόμενο ραντεβού με την τρόικα.

Η διαθεσιμότητα, αναμένεται να καλυφθεί κατά κύριο λόγο με σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς, αλλά και υπαλλήλους υπουργείων και δήμων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα 2.200 σχολικοί φύλακες, 2.000 εκπαιδευτικοί οι οποίοι, βάσει μελέτης του υπουργείου Παιδείας, μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και 50 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προκύπτουν ως πλεονάζοντες. Σημειώνεται ότι ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε 8 από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και ορισμένοι θα απολυθούν.

Έως τον Σεπτέμβριο θα υπαχθούν βάσει της συμφωνίας σε διαθεσιμότητα οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί, άλλοι 1.500 εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσει αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, 2.000 πλεονάζοντες από την αναδιοργάνωση των δομών σε υπουργεία, ενώ ο αριθμός θα συμπληρωθεί με 1.250 υπαλλήλους των δήμων.

Στο κάδρο μπαίνουν επίσης και οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, πιθανά για επόμενο κύμα διαθεσιμότητας. Πρόκειται για μια ομάδα υπαλλήλων η οποία μπορεί να τεθεί καθ' ολοκληρίαν και αυτόματα στο καθεστώς αυτό. Υπάρχουν περίπου 3.000 καθαρίστριες οι οποίες υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου, ενώ συνολικά μαζί με τις επί συμβάσει συναδέλφους τους ανέρχονται σε 9.000.

Και απολύσεις
Ωστόσο, τα δύσκολα γα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν τελειώνουν εδώ, καθώς μέχρι και το τέλος του 2014 θα πρέπει να γίνουν 15.000 απολύσεις, εκ των οποίων οι 4.000 πρέπει να πραγματοποιηθούν φέτος. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ, Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του έχει πει ότι ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή όσων θα αποχωρήσουν είναι η μη πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, καθώς θεωρείται ότι αυτοί είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα πολιτικά ρουσφέτια.

eklogika.gr