Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

www.eleftheria.gr

E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 .

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΑ ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΔΕΗ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Έπεσε ξύλο για τη λίμνη Ιλαρίωνα!

* Στα χέρια ήρθαν χθες κάτοικοι της Παλιουριάς Γρεβενών και υπάλληλοι της ΔΕΗ

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

ΓΡΕΒΕΝΑ

elef7.8Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε χθες στο δήμο Δεσκάτης μεταξύ ντόπιων και υπαλλήλων της ΔΕΗ Α.Ε. , με αιτία τις τιμές πώλησης των χωραφιών των κατοίκων στα πλαίσια της κατασκευής της τεχνητής λίμνης Ιλαρίωνα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι τιμές στις οποίες επιθυμεί να αγοράσει η ΔΕΗ τα κτήματά τους είναι «εξευτελιστικές».

Γι’ αυτό το λόγο, «προειδοποίησαν» τους εργαζόμενους της εταιρείας από το Σάββατο να μην συνεχίσουν τις εργασίες αυτή την εβδομάδα. Χθες που οι εργαζόμενοι πήγαν να συνεχίσουν το έργο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη θερμή αντίδραση των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Παλιουριάς. Τα αίματα άναψαν και, σύμφωνα με μαρτυρίες, έπεσαν ουκ ολίγες «ψιλές», που είχαν σαν αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Ιλαρίωνα ξεκίνησε στα μέσα του Ιουλίου με την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του φράγματος του Υδροηλεκτρικού Έργου Ιλαρίωνα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2012 να είναι δυνατή η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου υδροηλεκτρικού σταθμού εγκατεστημένης ισχύς της τάξης των 165 MW.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του Δ.Δ. Παλιουριάς δεν είναι αντίθετοι με την υλοποίηση του έργου αλλά αντιδρούν λόγω των χρημάτων που προσφέρει η ΔΕΗ για τα χωράφια τους.

Όπως είπε στην «Ε» ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Δ.Δ. Παλιουριάς (ΣΣ πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πληττομένων Παλιουριάς και τ. πρόεδρος του Δ.Δ. Παλιουριάς): «Είμαστε ανάστατοι στην περιοχή του δήμου Δεσκάτης και πιο συγκεκριμένα στα διαμερίσματα Παλιουριάς, Παναγιάς, Καρπερού και Δήμητρας γιατί η ΔΕΗ Α.Ε. παίρνει τα χωράφια μας σε τόσο χαμηλές τιμές που ο κόσμος δεν μπορεί να το ανεχτεί. Σε εμάς δίνουν 1.000 ευρώ το στρέμμα ενώ σε γειτονικές περιοχές έδωσαν μέχρι και 2.500».

Αυτή η περίοδος, όπως ανέφεραν οι υδρογεωλόγοι της ΔΕΗ, είναι η πιο κρίσιμη για το σχηματισμό της λίμνης. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες γεωλογικές μελέτες.

Οι κάτοικοι, ωστόσο, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καταθέσουν τα όπλα τόσο εύκολα. Μετά το χθεσινό επεισόδιο, σήμερα σχεδιάζουν κατάληψη του δημαρχείου Δεσκάτης και τονίζουν, διά στόματος του κ. Παπαδόπουλου, ότι «ο αγώνας θα γίνει ακόμα πιο έντονος από εδώ και πέρα».

Ν.ΡΟΥΜΠΗΣ

(Μας το πρότεινε ο Π.Γάτσος)