www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας Εκτύπωση
Τετάρτη, 06 Μάιος 2020 21:16

YgeiaearsyΕίναι σε όλους γνωστό ότι συνολικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Περιοχής μας αντιμετώπιζε πριν την υγειονομική Κρίση και αντιμετωπίζει και τώρα τεράστια προβλήματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση πολλές φορές ακόμα και την ίδια του τη λειτουργία.

Η   υγειονομική Κρίση που περνάει η Χώρα μας και ο πλανήτης ολόκληρος έδειξε περίτρανα, παρά τις αμφισβητήσεις και την πολεμική που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα από όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι το μόνο που μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια τέτοιων κρίσεων αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η Περιοχή μας, για λόγους που είναι μιας άλλης συζήτησης, πλήρωσε ακριβά αυτή την κρίση αφού έχει πάνω από το 20% των συνολικών θανάτων της Χώρας και χρειάστηκε να μπουν ολόκληρες περιοχές σε καραντίνα με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε αυτό σε πολλούς τομείς.

Παρά τις διακηρύξεις και την φιλότιμη προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής για ενίσχυση των υποδομών, όπως η αγορά του μοριακού εργαστηρίου, οι επισκευές των κτιριακών εγκαταστάσεων, τα βασικά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των νοσοκομείων, κέντρων υγείας κλπ Παραμένουν.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των ελλείψεων που έγινε από τους φορείς των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας και είδαν το φως της δημοσιότητας τα προβλήματα που αφορούν την έλλειψη προσωπικού είναι:

«Στο ΓΝ Κοζάνης "Μαμάτσειο" υπάρχουν 87 οργανικές θέσεις γιατρών εκ των οποίων οι 37 είναι κενές (44%), στο "Μποδοσάκειο" Πτολεμαΐδας 62 οργανικές - κενές 20 (32%), στο ΓΝ Καστοριάς 45 οργανικές - κενές 12 (27%), στο ΓΝ Φλώρινας 48 οργανικές - κενές 16 (33%) και στο ΓΝ Γρεβενών 44 οργανικές - κενές 12 (27%).

Για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο "Μαμάτσειο" Νοσοκομείο Κοζάνης είναι κενές το 35-40% των οργανικών θέσεων.

Ανάλογη η κατάσταση, με ορισμένες διακυμάνσεις, και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικά τα μπαλώματα που γίνονται με τις μετακινήσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού και άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά στο Νοσοκομείο της Καστοριάς, όπως επίσης χαρακτηριστική είναι η χρόνια σταδιακή αποδυνάμωση και του Περιφερειακού Ιατρείου Μεσοποταμίας που σήμερα η πλήρης στελέχωσή του όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά απαιτείται να ενισχυθεί περαιτέρω»

Με βάση αυτά και την πάγια θέση μας ότι, παρά την επικουρική παρέμβαση της Περιφέρειας, το κράτος είναι αυτό που οφείλει να παρέχει δωρεάν όλες τις απαραίτητες για τους πολίτες υπηρεσίες υγείας εξασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο που αντιστοιχεί στην σύγχρονη κοινωνία προτείνουμε.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο να ξεκινήσει από σήμερα έναν αγώνα πολύπλευρο, και δυναμικό, στηριζόμενο και στους αγώνες του λαού και των κινημάτων του ώστε αυτά τα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι να λυθούν.

Επίσης πέραν των άλλων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την Πανδημία δεν τελειώσαμε αντίθετα την έχουμε μπροστά μας γι αυτό και πρέπει άμεσα να «εκμεταλλευτούμε» τον χρόνο που με τόσο κόπο κερδίσαμε

προς :

  1. Πρόεδρο Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας κυρία Ντιό Ευφροσύνη
  2. Περιφερειακούς Συμβούλους Π.Σ Δ. Μακεδονίας

Εκ μέρους της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

Στέφανος Πράσσος

Κοζάνη 6/5/2020

Ygeiaearsy

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack