sinoiktrserv16819 1Στις 16 Αυγούστου 2019, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συνάντηση των οικοτρόφων των οικοτροφείων Θηλέων «Η Αγία Κυριακή» και Αρρένων «Ο Άγιος Γεώργιος». Τα οικοτροφεία λειτούργησαν στα Σέρβια κατά τις δεκαετίες 1960-1980.

   Η πρόσκληση στάλθηκε, με την βοήθεια του διαδικτύου, σε όλους τους οικοτρόφους όλων των ετών, από την κλειστή ομάδα που δημιουργήθηκε στο facebook.

   Πέρασε περίπου μισός αιώνας!!!!!!!!!!, από τότε που αποφοίτησαν και οι τελευταίοι οικότροφοι από το εξατάξιο Γυμνάσιο Σερβίων.

   Λες και ήταν χθές…..

Εκεί στην κατηφόρα της οδού Αγίας Κυριακής, δίπλα στον ομώνυμο Ιερό Ναό, μπροστά στα οικοτροφεία, εκτυλίχθηκαν εικόνες απείρου κάλους!!!! Κραυγές, φωνές, αγκαλιές, φιλιά, συγκίνηση, απορίες. Ποιος, ποια είσαι? Ανοιχτά στόματα, έκπληκτα μάτια!!!

   Οι οδηγίες που είχαν δοθεί ήταν σαφείς -έχετε μαζί σας μια φωτογραφία από τα σχολικά σας χρόνια, για ευνόητους λόγους-. Σε πολλές περιπτώσεις μας έσωσαν!!! Τα χρόνια που πέρασαν ήταν πολλά… Τα εφηβικά προσωπάκια έγιναν μεσήλικες με γκρίζα μαλλιά, βαμμένα μαλλιά ή   και αστραφτερά κεφάλια… Οικογενειάρχες πιά με παιδιά και εγγόνια. Θεία Ευλογία!!!

   Στην αρχή ξεναγηθήκαμε στους χώρους του οικοτροφείου Θηλέων, που στέγασε για αρκετά χρόνια το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων. Γέλια, φωνές, φωτογραφίες… Εμείς οι κυρίες ανοίξαμε τους κοιτώνες μας, το γραφείο της διεύθυνσης, την τραπεζαρία. Σε κάθε χώρο ξεπρόβαλλαν πρόσωπα που απουσίαζαν. Θυμάσαι την Μαρία, την Δέσποινα την Βαγγελίτσα… Εδώ διάβαζα εγώ, εκεί βλέπαμε κρυφά τηλεόραση το λούνα παρκ… Ατελείωτες ιστορίες!!!!

Μετά φιλοξενηθήκαμε στην αίθουσα του οικοτροφείου Αρρένων, που τώρα ο Σύλλογος γυναικών Σερβίων, το έχει μετατρέψει σε πολύ όμορφο σαλόνι. Σε λίγη ώρα οι 40 παρόντες οικότροφοι, μεταξύ καφέ, παγωτού και γλυκού κουταλιού, που προσφέρθηκαν από το Σύλλογο, είχαν ξαναγίνει οι ζωηροί νέοι των δεκαετιών  1960-1980. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς? Για τους ποιο πολλούς, τα έξι χρόνια κοινής ζωής είχαν αφήσει πάρα πολλές μνήμες.

Δύσκολα και στερημένα χρόνια. Οι φτωχοί γονείς μας, από τα γύρω χωριά των Σερβίων, μας ακούμπησαν με σιγουριά, στα χέρια της δεσποινίδας και τώρα μακαρίτισσας Ζαχαρούλας Τσιρέκα, Διευθύντρια των οικοτροφείων. Η πρωτοβουλία λειτουργίας των οικοτροφείων ήταν του φιλανθρωπικού Σωματείου Στέγης Παιδιού Κοζάνης «Ο Άγιος Στυλιανός», με πρωτεργάτες τον Κυρό Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Απόστολο και την Πρόεδρο το ανωτέρου Σωματείου κυρία και τώρα μακαρίτισσας ΄Αννα Καραγκούνη. Οι μαγείρισσες Ερασμία Παπαμάρκου, επίσης μακαρίτισσα και η Σοφία Χαρισοπούλου ήταν για όλα τα παιδιά η μάνα που έλειπε.

Τους ευχαριστούμε όλους για τις αξίες που μας μετέδωσαν και με αυτές πορευτήκαμε στην ζωή μας.

   Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα,  προσήλθαμε στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, όπου ο πατήρ Κωνσταντίνος Θεοχάρης, με την βοήθεια των ψαλτών Ανδρέα Καραγιαννίδη και Χρυσάνθης Καραγιανίδου τέλεσε δέηση και αρτοκλασία. Εκεί όλοι μας θυμηθήκαμε τον παπα-Νικόλα Δρόσο, αργότερα Μητροπολίτη Καρπενισίου και τώρα Μακαριστό.    Δοξάσαμε τον Θεό που μας βοήθησε να ξαναβρεθούμε και προσευχηθήκαμε για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων.

   Φυσικά όλες οι συναντήσεις τελειώνουν με φαγητό και   τραγούδι!!! Στο εξοχικό κέντρο «Τα Κάστρα» φάγαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, γελάσαμε, αγκαλιαστήκαμε!!!!!

   Οι ώρες λίγες…., κάποιοι ήρθαν από μακριά. Με κρύα καρδιά δώσαμε υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σύντομα και πιο πολλοί, όχι μετά από σαράντα χρόνια, όπως παραπονέθηκε κάποιος. Ήδη το προσκλητήριο αυτό,  κάποιο οικότροφοι δεν το πήραν και δεν θα το πάρουν ποτέ ……

   Ευχαριστούμε θερμά τον πατέρα Κων/νο Θεοχάρη, τον Ανδρέα Καραγιαννίδη και την αδελφή του Χρυσάνθη Καραγιαννίδου, την κυρία Χατζηαντωνίου , υπάλληλο του Δημοτικού Ωδείου Σερβίων, τις κυρίες Θεοφάνους και Τσικαρδάνη του Συλλόγου γυναικών Σερβίων και τέλος τον κύριο Γιώργο Μαστρογιαννόπουλο, υπεύθυνο της ιστοσελίδας mikrovaltogr., που φιλοξένησε τις προσκλήσεις, βιντεοσκόπησε και φωτογράφισε αφιλοκερδώς την εκδήλωση.

Νίκη Παπαθανασίου – Μπατσίλα

sinoiktrserv16819 1_1

Δείτε ΕΔΩ βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση... (από το mikrovalto.gr)