youlth83Το πρόγραμμα Active citizens fund με τίτλο Youth Reaction έχει ως στόχο την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των νέων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, και την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά,

μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. Συγκεκριμένα, νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών στο πλαίσιο του YOUTH REACTION, που κατοικούν στους Δήμους Ζίτσας, Σερβίων, Νέας Προποντίδας και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, θα εκπαιδευτούν πάνω στους τρόπους εμπλοκής με τα κοινά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θα συγκροτήσουν Συμβούλια Νέων, όπου θα μιλήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και τέλος, θα συνδιαμορφώσουν μία τοπική ατζέντα με προτάσεις πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν στους Δήμους στους οποίους κατοικούν.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του έργου έχουν δημιουργηθεί τα ακόλουθα αποτελέσματα μέχρι στιγμής:

  • Μεθοδολογία ενεργοποίησης και συμμετοχής των νέων στα κοινά
  • Κατασκευή προγράμματος κατάρτισης και εκπαιδευτικού υλικού για τους νέους
  • Υλοποίηση e-learning προγράμματος για τους νέους

Ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και το εξής αποτέλεσμα:

  • Δημιουργία τοπικής ατζέντας με προτάσεις πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την οργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ανοιχτού διαλόγου

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα στις 11 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση του προγράμματος Active citizens fund με τίτλο YOUTH REACTION (YOUTH in REmote areas become ACTive citizens and take actION) στο Δήμο Σερβίων, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Σερβίων, στις 11.00 π.μ., κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναδειχθεί το θέμα της ενεργούς συμμετοχής των νέων και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά σε έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με ευκαιρίες και δυνατότητες ενεργούς συμμετοχής των νέων στα κοινά, σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά και για τον ρόλο των κοινοτικών κέντρων στην υποστήριξη και ενδυνάμωση των νέων.

Το έργο YOUTH REACTION υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΙΑΣΙΣ ΑμΚΕ και εταίρους την ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τον OΡΙΖΟΝΤΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (Horizon-Center of Research, Technology and Innovation).

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr