vivlglag610 7 2 19Σύμφωνα με τον Νόμο 4555/19 Ιουλίου 2018, αρ. φύλλου 133, άρθρο 84/1 του κράτους, η λειτουργία των κοιμητηρίων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινότητας- Δήμου, για τους γνωστούς λόγους που δεν είναι ανάγκη να τους αναφέρω.

Επομένως, κάθε επέμβαση εξωθεσμική είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Το 2011 στις προγραμματικές μου δηλώσεις είχα ζητήσει τη βοήθεια όλων των κατοίκων, ώστε να μπει μια τάξη στον ευαίσθητο – από πολλές πλευρές (ψυχολογικές, συναισθηματικές, θρησκευτικές), αυτόν χώρο, παρότι κάποιοι τότε το θεωρούσαν ακατόρθωτο.

Το πρώτο πράγμα που ζήτησα και εφαρμόστηκε καθολικά(πλην μιας οικογένειας), ήταν, μόλις συμβαίνει το δυσάρεστο, να απευθύνονται στην κοινότητα για τον χώρο ταφής, ούτως ώστε να σταματήσουν οι προστριβές ανάμεσα στις οικογένειες, και, δεύτερον, να γίνει προσπάθεια να κατασκευαστεί οστεοφυλάκιο, όπως προβλέπεται από τον νόμο, αλλά και όπως συνηθίζεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως θρησκευτικού δόγματος. Τρίτον, ζήτησα να γίνει χωροθέτηση του χώρου. (ολοκληρώθηκε κατά 95%).

Πράγματι, μια εβδομάδα πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου, επισκέφτηκε το χωριό κατόπιν προσκλήσεώς μου ο μετέπειτα Περιφερειάρχης Γεώργιος Δακής και, αφού του διατύπωσα κάποιες σκέψεις μου, επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στον οποίο είχε ήδη ξεκινήσει η επένδυση εξωτερικά με πέτρα, και τον χώρο των κοιμητηρίων, και με διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει οικονομικά ανάλογα, βέβαια, των δυνατοτήτων.(βλέπε μνημόνια).

Ποιοι, τελικά, βοήθησαν στη δημιουργία του οστεοφυλακίου(θεσμικοί παράγοντες και απλοί πολίτες), είναι γνωστό, καθώς τους έχω ευχαριστήσει έναν- έναν προσωπικά κατά τη διάρκεια του αγιασμού στις 13-2-2015. Επίσης, είχα τονίσει ότι η τοποθέτηση των οστών θα γίνεται με απόλυτα νόμιμη σειρά, γιατί σε αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να υφίστανται διακρίσεις κάθε είδους. Κάτι, που πράγματι, εφαρμόστηκε μέχρι τις 31-8-2019.

Το παρόν  οστεοφυλάκιο, μόλις ολοκληρωθεί και το κάτω μέρος, πληροί τις προδιαγραφές να καλύπτει τις ανάγκες της κοινότητας για πολλές δεκαετίες.

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να κάνω ειδική αναφορά σε δύο πρόσωπα, τα οποία στις 3-11-2013, παρόλο τον αναβρασμό, δε φοβήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αναφέρομαι στον τότε Περιφερειάρχη, Γιώργο Δακή, ο οποίος επενέβη τηλεφωνικά και επιστρέφοντας την επομένη από Αθήνα επισκέφτηκε τον χώρο, για να διαπιστώσει εάν ξεκίνησε το έργο, και επίσης, τον Αντιδήμαρχο Νίκο Λαζαριώτη, ο οποίος ήταν παρών στον συγκεκριμένο χώρο. Δε θα μπορούσα να παραλείψω να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη, ο οποίος επισκέφτηκε το χωριό στις 18-1-2012, κατόπιν προσκλήσεώς μου.

Αναφέρω όλα τα παραπάνω, όχι για προσωπική μου δικαίωση- αυτήν άλλωστε μου την έχουν προσφέρει απλόχερα οι συγχωριανοί μου με την ψήφο τους σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις-, αλλά για τους εξής λόγους.

Πρώτον, γιατί κάποιοι εσκεμμένα έχουν την τάση να διαστρεβλώνουν την αλήθεια για τη χρηματοδότηση του κτιρίου. Τουλάχιστον, θα έπρεπε να επιδεικνύουν σεβασμό σε αυτούς που πρόσφεραν εθελοντική εργασία.

Δεύτερον, γιατί με προβληματίζει και μου εγείρει ερωτήματα από πού πηγάζει αυτή η αλαζονεία και η έπαρση του εκτελούντος χρέη προέδρου, όταν δηλώνει ότι μόλις συμπληρωθούν δέκα χρόνια θα τοποθετεί τα οστά στο χωνευτήρι. Εδώ δεν είχε τη δύναμη και τη βούληση να ολοκληρώσει τη χωροθέτηση σε τέσσερα μεμονωμένα σημεία!!!

Καλό θα ήταν, λοιπόν, και ο ίδιος και αυτοί που τον συμβουλεύουν να είναι πιο προσεκτικοί στις εκάστοτε δηλώσεις τους, γιατί πρόκειται για έναν ευαίσθητο χώρο, ο οποίος, αν μη τι άλλο, αντανακλά και τον πολιτισμό ενός τόπου. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι μετά από ογδόντα χρόνια γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα οστά των πεσόντων του αλβανικού μετώπου.

Τέλος, απευθύνω έκκληση, για άλλη μια φορά, μεταφέροντας και την επιθυμία, σχεδόν όλης της τοπικής κοινωνίας, το οστεοφυλάκιο να παραμένει ανοιχτό, όπως λειτουργούσε μέχρι τις 31-8-2019, και, σε περίπτωση που κάποιος έχει   επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο κλοπής, έχω προτείνει λύση ήδη  τη μέρα του αγιασμού. Εξάλλου, μια επίσκεψή του και σε άλλα κοιμητήρια θα επιβεβαίωνε τα λεγόμενά μου.

Να τονίσω ότι τις προτάσεις μου για την εύρυθμη λειτουργία των κοιμητηρίων τις κατέθεσα γραπτώς στις 19-5-2015, με επιστολή στον Δήμαρχο στις 27-5-2020, καθώς και με έγγραφο στις 18-2-2021 στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, καλώ οποιονδήποτε αμφισβητεί τα γραφόμενά μου σε ανοιχτή συζήτηση. Απλά, σε μία τέτοια περίπτωση θα ακουστούν αλήθειες με απτές αποδείξεις και ονόματα, καθώς τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 1-4-2017 είναι ακόμα νωπά…..

ΠΛΕΙΟΨΗΦΩΝ ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΥΜΑΤΟΣ,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ