Πραγματοποιήθηκε και φέτος την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016, πλησιέστερη Κυριακή της εορτής της Αγίας Παρασκευής (26/7), η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ο αγιασμός, στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στον ακατοίκητο πλέον οικισμό της Πάδης* (Βογγόπετρας) της Τ.Κ. Τρανοβάλτου, εκδήλωση που τα τελευταία χρόνια αποτελεί και το «Αντάμωμα» των απανταχού Παδιωτών.
Έτσι, σε κλίμα συγκίνησης, συναντήθηκαν Παδιώτες από το Τρανόβαλτο, τους Λαζαράδες, το Κοντοβούνι, την Αιανή, το Σπάρτο, την Κοζάνη και από αλλού, και χόρεψαν το τραγούδι για την «Αγιά Παρασκευή, τον όμορφο τον τόπο». Που πράγματι ήταν και είναι όμορφος με τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη γενικότερη φροντίδα να είναι έκδηλα, με μέριμνα της δραστήριας εκκλησιαστικής επιτροπής που διοργανώνει και το «Αντάμωμα».
Φέτος για πρώτη φορά τέθηκε για προσκύνημα και το ιερό λείψανο του Αγίου Νικάνορα Ζάβορδας, πέραν του λειψάνου της οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής, που αποτελεί κειμήλιο της Αγίας Παρασκευής Πάδης (έτος κτήσης 1726).
Με βάση ιστορικά στοιχεία, βρίσκουμε την Πάδη το 1907 με 156 κατοίκους Έλληνες και το 1940 με 102. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1943 και αυτό αποτέλεσε τη βασική αιτία της φυγής των Παδιωτών, που ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο του εμφύλιου το 1947. Ενδιάμεσα υπήρξαν και κρούσματα θανάτων από ελονοσία -τη “βαριά αρρώστια”- που επίσπευσαν τη φυγή, αφού τα συνέδεσαν με διάφορες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.
* Καλοπροαίρετη απορία, δεν κατανοούμε την χρόνια επιμονή της εκκλησιαστικής επιτροπής να αναφέρει τον οικισμό πρώτα σαν Βογγόπετρα, όταν 10 στους 10 ερωτηθέντες κατοίκους του δηλώνουν «Παδιώτες».
ΥΓ. Σε πολύ καλή κατάσταση ο χωματόδρομος προς την Πάδη, με τη συνδρομή της Περιφέρειας -απ’ ότι μάθαμε-.
Γ.Μ./mikrovalto.gr