Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012
Πολύς κόσμος στην παρουσίαση του βιβλίου
«Ελληνοτουρκικές σχέσεις (1922-1930)»
του Σταύρου Γιωλτζόγλου στα Σέρβια
Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού στα Σέρβια, έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2012, η παρουσίαση του βιβλίου του συντοπίτη μας –από τις Αυλές- δρ Σταύρου Γιωλτζόγλου με τον τίτλο «Ελληνοτουρκικές σχέσεις (1922-1930) - Από την αντιπαλότητα στην συνδιαλλαγή».
Το βιβλίο παρουσίασαν, ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοσμάς Σαββιλωτίδης και συγγραφέας Θανάσης Τσαρμανίδης.
Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στην προσωπικότητα του συγγραφέα και την αξία του έργου, που είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την κρίσιμη περίοδο 1922-1930, με στοιχεία από τα ελληνικά και τουρκικά επίσημα αρχεία χωρίς ιδεοληψίες και εθνικιστικές κορώνες, καταγράφοντας και την άλλη πλευρά, κατατάσσοντας το έτσι σε ένα ιστορικό βιβλίο υψηλού επιπέδου.
Τέλος το λόγο πήρε ο συγγραφέας που συγκινημένος ευχαρίστησε τους παρουσιαστές του βιβλίου του και τους παρευρισκόμενους, δίνοντας το στίγμα του έργου του που είναι η καταγραφή της ιστορικής αλήθειας και η προσέγγιση των δυο λαών που «πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, χωρίς διαμεσολαβητές, και να λύσουν τα προβλήματά τους».
Το βιβλίο 578 σελίδων, εκδόθηκε το Οκτώβριο 2011 από τον εκδοτικό οίκο Σταμούλης Αντώνης.
Το συντονισμό της παρουσίασης έκανε η πρόεδρος του Μ.Ο.Σ. φιλόλογος Χρυσάνθη Καραγιαννίδου.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού και το Μορφωτικό Όμιλο Σερβίων «ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ».
Και λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Σταύρος Χ. Γιωλτζόγλου γεννήθηκε στις Αυλές Κοζάνης το 1954. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Σερβίων το 1972, σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άγκυρας (1999) και ανακηρύχτηκε διδάκτορας φιλοσοφίας (Τομέας Νεότερης Ιστορίας) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007). Εργάστηκε σε λύκεια των νομών Σερρών, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία και θέατρο στα Πανεπιστήμια Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης. Υπηρετεί ως Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Ασχολήθηκε με ζητήματα πολιτισμού, συμμετείχε σε δύο διεθνή συνέδρια (Πάτρα, 2000 και 2001) κι ένα βαλκανικό (Σόφια, 2001) με εισηγήσεις του για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στην Τουρκία. Δημοσίευσε άρθρα κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου στο περιοδικό του Λιβαδερού Κοζάνης «Λυχνάρι» και επιμελήθηκε τη λαογραφική μονογραφία της Έφης Νίκου-Γιωλτζόγλου «Λιβαδερό – Μόκρο. Η λαϊκή μας παράδοση». Δημοσιεύτηκαν επίσης οι τρεις εισηγήσεις του στα συνέδρια της Πάτρας (2001 και 2002) και της Σόφιας (2003) και συμμετείχε στο ΕΘΝΟΣ, Κράτος και Πολιτική, Μελέτες Νεοελληνικής Ιστορίας αφιερωμένες στον Γιάννη Σ. Κολιόπουλο με το άρθρο “Ο επαναπατρισμός των Μουσουλμάνων της Ελλάδας στην κεμαλική Τουρκία: Διοικητικές, οικονομικές και ιδεολογικές παράμετροι”.
Είναι παντρεμένος με την Έφη Νίκου από το Λιβαδερό και έχουν δύο παιδιά.
Γ. Μαστρ.