gianbasΤον ενεργειακό προσανατολισμό του Δήμου Σερβίων σχεδιάζει η ομάδα που έχει συστήσει ο Ειδικός Σύμβουλος για την ανάπτυξη και τις βιώσιμες λύσεις ενέργειας και ορυκτών πόρων Γιάννης Μπασιάς, ο οποίος συμπλήρωσε ήδη τρεις μήνες στην θέση αυτή.

Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το όνομα του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (EΔEY), πολλοί ήταν αυτοί που απόρησαν για την επιλογή αυτή του Δημάρχου Χρήστου Ελευθερίου.

Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος μιλώντας στον «Χ», η ομάδα που έχει συστήσει ξεκίνησε να παράγει έργο με πρώτη προτεραιότητα την εκμετάλλευση της βιομάζας, καθώς ήδη έχει προχωρήσει συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

«Πρέπει να βάλουμε μπρος συγκεκριμένα βήματα προς την εκμετάλλευση της βιομάζας. Μια πρώτη ανάλυση δώσαμε στην προκαταρκτική μελέτη του Δήμου τον Γενάρη. Η βιομάζα είναι το απτό παράδειγμα προτεραιότητας που εξαρτάται από τον Δήμο και τους δημότες και όχι από άναρχες διαδικασίες, όπως αυτές των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών, για τις οποίες δεν ζητείται μέχρι τώρα η άποψη των Δήμων» τόνισε ο κ. Μπασιάς. Ο ίδιος, μιλώντας για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στην λίμνη Πολυφύτου, σχολίασε με αρνητικό τρόπο την «τάση» για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, χαρακτηρίζοντας τις αδειοδοτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ΡΑΕ «ενέργειες χωρίς λογική». «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δήμος δεν θέλει τα φωτοβολταϊκά, αντιθέτως» επεσήμανε.

«Βρήκανε το κουμπί όλοι και καταθέτουν αιτήσεις στη ΡΑΕ, ποιος θα έχει πρωτιά στην κούρσα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είδαμε τι συνέβη και με τα πλωτά. Όπως θα είδατε στον αρχικό χάρτη της ΡΑΕ το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής πλευράς της λίμνης του Πολυφύτου ήταν καλυμμένο με κόκκινα παραλληλεπίπεδα. Αυτές είναι ενέργειες, χωρίς καμία λογική. Μάλιστα, δεν υπήρξε κανείς που να ενδιαφέρθηκε να επισκεφθεί τους Δήμους που σχετίζονται άμεσα με τη λίμνη. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό δεν λέγεται επιτάχυνση των διαδικασιών. Καλό το Green Deal αλλά όχι και έτσι τα deals. Όσο για τα αιολικά, εάν κάποιος κοιτάξει από την πλατεία του Δημαρχείου των Σερβίων, θα δει ψηλά πίσω από τα Κάστρα, κάτι λεπίδες που δεν κουνιούνται. Δεν έχει γίνει σύνδεση των ανεμογεννητριών με κάποιο υποσταθμό λένε. Αναρωτιέμαι εάν όλες οι αιτήσεις ή καλύτερα οι αιτούντες μιλήσανε με τους Δήμαρχους την τελευταία δεκαετία» αναφέρει ο κ. Μπασιάς.

Χύθηκε πολύ μελάνι για τον ΧΥΤΑΜ

            Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Μπασιά στο θέμα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων υλικών (ΧΥΤΑΜ) στο Ζιδάνι. *Η τοπική κοινωνία της περιοχής είναι στα «κάγκελα» και αντιδρά στην δημιουργία του ΧΥΤΑΜ. «Προσωπική μου άποψη είναι ότι ευτυχώς έφυγε αυτός ο περιβαλλοντικός βραχνάς από τον Δήμο και το όμορφο οροπέδιο και μεταφέρεται στο δίδυμο ΔΙΑΔΥΜΑ-ΔΕΗ. Τώρα μένει και τα κτηριακά υπολείμματα να πάνε στο πεδίο που επέλεξε το κράτος πρόσφατα» τόνισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου.

            Ο κ. Μπασιάς βλέπει τις εξορύξεις ορυκτών, ως ευκαιρία για τον Δήμο Σερβίων. Εκτιμά πως η εξόρυξη του χουντίτη από ιδιώτη θα μπορούσε να διπλασιασθεί με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των ανταποδοτικών προς τον Δήμο, κάτι όμως που για να συμβεί απαιτείται η επιτάχυνση της αδειοδότησης από το κράτος. «Από την άλλη πλευρά, τα λατομεία Τρανοβάλτου άργησαν να στήσουν τον συνεταιρισμό τους και ίσως ένας από τους λόγους μη έγκρισης της αδειοδότησης τους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι και αυτός. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει δίλημμα τύπου «η κότα πρώτα η το αυγό;». Φτιάχνεις συνεταιρισμό και μετά ζητάς επιτάχυνση της αδειοδότησης από το ΥΠΕΝ για να ξεκινήσεις δομημένες λατομικές εργασίες. Δεν υπάρχει πιστεύω κανείς που να επιθυμεί την απουσία της εργασίας και την απουσία της ανάκαμψης στη Δυτική Μακεδονία. Μπαίνουμε στην άνοιξη, ας μην χαθεί η ευκαιρία να ανακάμψουν τα λατομεία» πρόσθεσε ο κ. Μπασιάς.

Απορία για την μη ψήφιση του κονδυλίου της ομάδας του από το Δημοτικό Συμβούλιο

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, ήρθε προς συζήτηση και έγκριση, η πρόταση της δημοτικής αρχής για κονδύλιο ύψους 27 χιλ. ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ομάδα εργασίας του Δήμου. Η πλειοψηφία των συμβούλων δεν ενέκρινε το κονδύλιο με τον κ. Μπασιά να εκφράζει την απορία του για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η πρόταση αποτελούνταν από τρία μέρη: το πρώτο μέρος περιελάμβανε εξάμηνη σύμβαση με το ΕΚΕΤΑ για εκμετάλλευση βιομάζας. 20 χιλ. ευρώ θα κάλυπταν την εκπόνηση μελέτης και απασχόληση συνολικά πέντε ατόμων. Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε αγορά εξοπλισμού, όπως έναν υπολογιστή επεξεργασίας δεδομένων γεωπληροφορικής και μονάδων αποθήκευσης μεγάλων αρχείων, με στόχο να συγκεντρωθούν όλα τα τεχνικά, οικονομικά και νομικά χαρακτηριστικά του Δήμου σε μία γεωπληροφορική πλατφόρμα. Και το τρίτο μέρος αφορούσε στην αγορά – ενοικίαση άδειας του λογισμικού γεωπληροφορικής ARCGIS κόστους 2.500 ευρώ.

«Το γιατί απορρίφθηκε παραμένει ένα ερωτηματικό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι έχει να κάνει με την έλλειψη κατανόησης των προτεραιοτήτων, παρά με κοκορομαχίες και προσωπικές επιδιώξεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί να κόβει κανείς το κλαδί επάνω στο οποίο κάθεται και δεν εννοώ τις προσωπικές επιδιώξεις του καθενός, αλλά το μέλλον της περιοχής. Περιέργως, κανένα μέλος της αντιπολίτευσης δεν ζήτησε να ενημερωθεί ή να συζητήσει μαζί μας, ή ακόμη και να βοηθήσει την ομάδα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι ενοχλούν τόσο πολύ οι πρωτοβουλίες όταν δεν υπάρχει από πίσω προσωπικό συμφέρον προβολής».

Σωκράτης Μουτίδης/Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.www.xronos-kozanis.gr

gianbas

*Bold-υπογράμμιση: από admin