Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ας μάθουμε για την Εντερική Λειτουργία

.

ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, όλοι γνώριζαν τις βασικές αρχές της φυ­σιολογίας του εντέρου. Ο κόσμος διδασκόταν πώς να με­ριμνά για τη σωστή εντερική λειτουργία. Κατά κάποιον τρόπο, αυτή η γνώση έχει λησμονηθεί και κανείς πλέον δεν θέλει να μιλά για το έντερο, είναι ένα ζήτημα που ο κόσμος έχει κρύ­ψει κάτω από το χαλί. Συνεπώς, υπάρχει πολλή άγνοια γύρω από αυτό το θέμα. Ο κόσμος ακολουθεί επιβλαβή τρόπο ζωής, επιβαρύνει το έντερο του και αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευ­ταία χρόνια της ζωής του. Η διατήρηση της υγιούς εντερικής λειτουργίας είναι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής νόσησης.

Το άτομο που μεριμνά για την καλή λειτουργία του εντέ­ρου του, είναι εφοδιασμένο με την κατάλληλη γνώση, τρέφεται σωστά και βαδίζει το μονοπάτι της υγιούς ζωής. Ο βίος του κατακλύζεται από ευεξία, ζωτικότητα και αισιοδοξία, αφού ο οργανισμός του είναι απαλλαγμένος από τοξίνες, χάρη στα αποτελεσματικά προγράμματα αποτοξίνωσης που εφαρμόζει. Αν επιθυμείτε να βιώσετε τις πιο εξαίσιες εμπειρίες της ζωής, οφείλετε να γνωρίζετε τη λειτουργία του εντέρου, καθώς και τις μεθόδους για την καλή του υγεία. Η επίγνωση αυτή θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πολλά μυστικά της ζωής, να αναπτύ­ξετε θετική στάση απέναντι στον εαυτό σας και να αποκτήσετε έλεγχο πάνω στις λειτουργίες του οργανισμού σας.

Το έντερο ανταποκρίνεται άμεσα στους νόμους της τέχνης του ζην που παρατίθενται σε αυτό το βιβλίο. Οφείλετε να ρίξετε αυτούς τους νόμους και να τους τηρείτε απαρέγκλιτα. Οι κόποι σας θα δικαιωθούν, αφού θα βιώσετε ευεξία και υγεία.

Ο Alvin Toffler, στο βιβλίο του Future Shock (Το Σοκ του Μέλλοντος) δηλώνει ρητά ότι η επιβίωση του ανθρώπινου γέ­νους, τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον, εξαρτάται από την ικανότητα του να υιοθετεί νέες ιδέες και συνήθειες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα -ουσιαστικά σε πολύ μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν-. Άραγε, η ανθρωπότητα είναι έτοιμη γι' αυτό;

Πιστεύω ότι η υπ' αριθμόν ένα πηγή δυστυχίας και δυ­σαρμονίας της σύγχρονης κοινωνίας είναι η αυτο-τοξίνωση, η αυτο-δηλητηρίαση του οργανισμού από μικροοργανισμούς, άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και άλλες τοξίνες. Μέσω της αυτο-τοξίνωσης, ο οργανισμός του ανυποψίαστου ατόμου καθίσταται «χωματερή». Κατόπιν, επέρχεται ανισορροπία, πα­ραφροσύνη, διαστροφή και νόσηση…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Εάν ακολουθούσαμε σωστό τρόπο ζωής, δεν θα χρειαζόταν να ασχοληθούμε καν με το έντερο. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που ζουν σωστά. Δεν τρεφόμαστε σωστά, δεν ασκούμαστε αρκετά και δεν έχουμε πρόσβαση στον καθαρό αέρα και στο φως του ήλιου. Ταλαιπωρούμε τον οργανισμό μας με τόσους τρόπους, αλλά περιμένουμε να λειτουργεί το έντερο μας ρολόι.

Εξετάζοντας τις σύγχρονες στατιστικές για τις παθήσεις και τις απόψεις των γιατρών, διαπιστώνουμε ότι επενδύεται πολλή ενέργεια στην καταπολέμηση προβλημάτων που προκαλούνται από εσφαλμένο τρόπο ζωής. Οι κακές συνήθειες οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση. Ο κόσμος κάνει απλώς αυτό που ακολουθεί η πλειονότητα, και λίγοι είναι οι δεόντως ενημερωμένοι.

Ό,τι είναι σύγχρονο, δεν είναι απαραιτήτως και καλό. Ο πο­λιτισμός μας ενθαρρύνει πολλές κακές συνήθειες. Με τον «πο­λιτισμό», εννοώ την πρόοδο. Μας αρέσει να θεωρούμαστε προοδευτικοί, αλλά είναι ηλίου φαεινότερον ότι μεγάλο τμήμα της «προόδου» μας είναι επιβλαβές για τον πλανήτη μας. Η ατμο­σφαιρική μόλυνση προκαλεί σωρεία αναπνευστικών προβλημά­των. Το νερό που πίνουμε βρίθει από χημικές ουσίες που προέρχονται από το έδαφος ή προστέθηκαν εσκεμμένα για την εξουδετέρωση των βακτηρίων. Ακόμη και το σύγχρονο αποχωρητήριο είναι μια άνεση εν μέρει επιζήμια.  Επιδέχεται βελτίωση.

Οι γιατροί δεν διδάσκουν τον κόσμο να ζει σωστά. Στο κάτω-κάτω, ο τίτλος δόκτωρ προέρχεται από το λατινικό ρήμα docere που σημαίνει «διδάσκω». Πιστεύω πως όλοι οι γιατροί θα έπρεπε να επενδύουν τον μισό χρόνο τους διδάσκοντας στους ασθενείς τους την τέχνη της ευεξίας. Οι γιατροί οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της επιμόρφωσης  αφού η γνώση είναι απαραίτητη για την ίαση. Τι νόημα έχει να επιστρέφει σπίτι κάποιος που εισήχθη σε νοσοκομείο εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας οφειλόμενου οε κακές διατροφικές συνήθειες και εσφαλμένο τρόπο ζωής (όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προβλήματα υγείας) και δεν σκοπεύει να αλλάξει τίποτα; Όσοι εισάγονται σε νοσοκομείο δεν πρέπει μα παίρνουν εξιτήριο μέχρι να ενημερωθούν για την υγιεινή που οφείλουν να τηρούν στην κουζίνα τους, για τη διατροφή τους που πρέπει να ακολουθούν και τις μεθόδους πρόληψης. Ειδάλλως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας τρέφονται κυρίως με καφέ και γλυκά. Αφού ακολουθήσουν τη θεραπεία που συνιστά ο γιατρός τους, η κατάσταση τους βελτιώνεται προσωρινά και επιστρέφουν στην παλιά τους διατροφή. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στο γιατρό. Ίσως να με θεωρήσετε λίγο αυστηρό, αλλά όλοι οι γιατροί παραδέχονται ότι η μία εγχείρηση φέρνει την άλλη. Ξέρετε γιατί; Επειδή δεν καταπολεμούνται τα προβλήματα που προκάλεσαν την πρώτη χειρουργική επέμβαση...

Το Αμερικανικό Σωματείο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου έχει δηλώσει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπτυχθούν ορισμένα καρκινώματα. Με όλη τη βαθιά εκτίμηση που τρέφω για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον κλάδο των αντικαρκινικών φαρμάκων και των χειρουργικών τεχνικών, θα ήθελα να ρωτήσω πού ήταν ο γιατρός πριν από 20 χρόνια, όταν άρχιζε η ανάπτυξη του καρκίνου; Γιατί το ιατρικό μας σύστημα επικεντρώνεται τόσο πολύ στην καταπολέμηση των παθήσεων και τόσο λίγο στην πρόληψη τους; Αν κάναμε μια έρευνα και ρωτούσαμε ένα εκατομμύριο άτομα αν θα προτιμού­σαν να υποβληθούν σε αντικαρκινική θεραπεία ή να ακολουθή­σουν σωστές μεθόδους πρόληψης ώστε να μην προσβληθούν ποτέ από τη νόσο, τι πιστεύετε ότι θα απαντούσαν; Πρέπει να δώσουμε περισσότερη βάση στην πρόληψη.

Τι κάνει το κρατικό σύστημα περίθαλψης; Κυρίως τηρεί αρ­χεία για τις διάφορες παθήσεις. Είναι εστιασμένο στη νόσηση. Θα έπρεπε να λέγεται «σύστημα νόσησης». Όποτε ξεσπούν επιδημίες, προσπαθεί να εντοπίσει την εστία εκδήλωσης, τον τρόπο εξάπλωσης και τις μεθόδους καταπολέμησης τους. Με τη μόνη ίσως εξαίρεση των εμβολιασμών, ελάχιστα πράγματα γίνονται για την πρόληψη.

Δίνουμε δωρεές σε ιδρύματα και φορείς που ασχολούνται με συγκεκριμένες παθήσεις. Άραγε έχουμε σκεφτεί ποτέ αν αυτοί οι φορείς κάνουν τίποτα για την πρόληψη των παθήσεων; Ένας συγκεκριμένος κολοσσιαίος φορέας ασχολείται με τη μελέτη της διατροφής και της επίδρασης της στον καρκίνο. Ο φορέας επρόκειτο να αρχίσει τις έρευνες του μελετώντας την επίδραση του αλκοόλ σε ήδη υπάρχοντα καρκινώματα. Πιστεύω πως εί­ναι εύλογο να αναρωτηθούμε γιατί η ομάδα αυτή επέλεξε να μη διεξαγάγει έρευνες σχετικά με την πρόληψη. Είναι αυτονόητο πως η έρευνα θα αποδείξει ότι το αλκοόλ αποτελεί επιβαρυντι­κό παράγοντα. Ωστόσο, αυτό δεν θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου.

Αν επενδύουμε τα χρήματα μας αποκλειστικά στις έρευνες που εστιάζονται στη θεραπεία, δεν θα κατανοήσουμε ποτέ την αξία της πρόληψης. Οφείλουμε να κάνουμε στροφή 180 μοιρών και να δούμε την κατάσταση από άλλη σκοπιά -από την οπτική γωνία της πρόληψης-.

Η εκπαίδευση είναι προτιμότερη της συνταγογράφησης φαρμάκων. Αυτό το επαναλαμβάνω συχνά, αφού όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε, τόσο λιγότερα φάρμακα χρειαζόμαστε. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βρίσκεται σε ένα μοναδικό επίπεδο κατανόησης. Ορισμένοι είναι πρόθυμοι να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό προκειμένου να θεραπευτούν από μια πάθη­ση. Εντούτοις, διαπιστώνουμε ότι όσα χρήματα και αν πληρώνου­με, η υγεία δεν αγοράζεται. Δεν πωλείται, σε καμία τιμή. Η αλή­θεια είναι ότι η υγεία κερδίζεται. Πρέπει να εργαστούμε για να την κατακτήσουμε. Μολαταύτα, το σύγχρονο σύστημα υγείας δεν ενημερώνει τους ασθενείς. Κατά συνέπεια, ο κόσμος δεν αποκτά επίγνωση. Χωρίς αυτήν, είναι αδύνατον να είμαστε υγιείς. Η υγεία αποκτάται μόνο μέσω της εκπαίδευσης. Είναι καλό να αρχίσουμε την εκπαίδευση μας μαθαίνοντας τη φυσιο­λογία των συστημάτων αποβολής άχρηστων ουσιών…

Από το βιβλίο του  Dr Bernard Jensen "Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ"

Επιλογή-Επιμέλεια κειμένου: Ε. Τ.-Τ.


Bernard Jensen

.
Dr-Bernard-Jensen1.10.11Ο δόκτωρ Bernard Jensen (1908-2001) γεννήθηκε στο Στόκτον της Καλιφόρνια και σπούδασε χειροπρακτική στο Όκλαντ.

Έπειτα από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αποφάσισε να μάθει όσο περισσότερα μπορούσε για τη φυσική θεραπεία.
Η εξάσκησή του περιλάμβανε μεταπτυχιακά τμήματα στο Εθνικό Κολέγιο Χειροπρακτικής του Σικάγο. Αργότερα ο δρ Τζένσεν επέστρεψε απ' το Ιλινόις στην Καλιφόρνια για να σπουδάσει ιριδολογία, την επιστήμη που χρησιμοποιεί την ίριδα για να διαγνώσει ιστολογικά προβλήματα.
Ο δρ Τζένσεν ίδρυσε και διηύθυνε διάφορα ιδρύματα υγείας στην Καλιφόρνια.
Στη διάρκεια της ζωής του απονεμήθηκαν στο δρ Τζένσεν πολλές διακρίσεις και βραβεία. Ανάμεσα τους ήταν ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Μάλτας το Βραβείο Ειρήνης Dag Hammarskjold της Ακαδημίας Παγκόσμιας Ειρήνης των Βρυξελλών του Βελγίου και μια τιμητική διάκριση απ' τη βασίλισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας για το έργο του πάνω στη διατροφή. Το 1982 πήρε ακόμα το βραβείο του Πρωτοπόρου Γιατρού της Χρονιάς της Εθνικής Ένωσης Υγείας.
Έδωσε διαλέξεις σε 55 χώρες σ' ολόκληρο τον κόσμο και έγραψε πάνω από 40 βιβλία, που είχαν ως βασικό τους θέμα τη θεραπεία με φυσικά μέσα και την ιριδολογία.