gremata Mikr1217 1gremata Mikr1217 2gremata Mikr1217 3

Να ξεκινήσουμε από μια γενικότερη -πιθανή- παραδοχή. Ότι τα ρέματα στο Μικρόβαλτο δεν πρέπει να έχουν καθαριστεί την τελευταία τουλάχιστον 15ετία! Μακάρι να κάνουμε λάθος (& να επανορθώσουμε)…

Έτσι η κατάσταση που θα περιγραφεί παρακάτω, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετική.

Θα εστιάσουμε στα ρέματα-κανάλια του Μικροβάλτου σε 4 επιμέρους θέσεις πιθανού κινδύνου, οι οποίες έχουν ως παρακάτω:

- Κανάλια απορροής στην τοποθεσία Κάμπος.

Μπαζωμένα σε μεγάλο βαθμό από χώμα, βάτους, καλάμια και ρογάζια (φωτο 3.12.2017). Αδιευκρίνιστη η κλίση τους(!), ενώ θα έπρεπε να εκβάλουν προς τα νότια (στην τοποθεσία «Μάρως», όπου κατά πληροφορίες δεν έχουν διέξοδο). Με την πρώτη νεροποντή ή με το λιώσιμο του χιονιού ο Κάμπος πλημμυρίζει (έντονο πλημμυρικό φαινόμενο με το λιώσιμο του χιονιού την περσινή χειμερινή περίοδο 2016-2017).

a kampos_1

a kampos 2a kampos 3

- Κανάλι εκτροπής στην τοποθεσία Τσακνάθκα-Χαλκιόπες (που θεωρητικά αποτρέπει ροή νερού στο Κοντουλάκι).

Λόγω μπαζώματος στην έξοδο του τεχνικού (που περνάει ο δρόμος για τον ΑϊΛιά), παρουσιάζεται σε λιμνάζουσα κατάσταση πριν το τεχνικό σε ύψος στάθμης νερού ελάχιστα εκατοστά από το ύψος του αναχώματος. Σε περίπτωση εισροής-συσσώρευσης μεγαλύτερης ποσότητας νερού, θα γίνει υπερχείλιση και παροχέτευση νερού προς το Κουντουλάκι (με ότι συνεπάγεται).

b tsakn 1

b tsakn 2

b tsakn 4b tsakn 5

b tsakn 6b tsakn 8

- Ρέμα στη θέση Γκεφύρι.

Η παροχέτευση νερού στο παλιό μαρμάρινο γεφύρι (αλήθεια που ακριβώς βρίσκεται; θέλαμε και να αναδειχτεί*, τρομάρα μας!) που εφάπτεται στον διαμορφωμένο χώρο του πάρκου-αμφιθεάτρου, είναι μπαζωμένη τουλάχιστον κατά 70% του συνολικού ανοίγματος, οι βάτοι έχουν σκεπάσει τα πάντα, ενώ τα σκουπίδια ολοκληρώνουν το σκηνικό ντροπής δίπλα στην είσοδο του χωριού.

c gefiri 1

c gefiri 2

c gefiri 3c gefiri 4

c gefiri 6c gefiri 7

Παρένθεση: Στην παρακείμενη βρύση με ποτίστρες, με τρεχάμενο νερό, χειμώνα-καλοκαίρι παρουσιάζεται το φαινόμενο να λιμνάζει ο περιβάλλον χώρος και ιδιαίτερα το καλοκαίρι να είναι πηγή μόλυνσης από την παρουσία κουνουπιών κ.α. Μια απλή παρέμβαση χρειάζεται στην έξοδο της τελευταίας λεκάνης, με καλυμμένο σωλήνα μήκους 4-5 μ. προς το ρέμα… (τέτοια …εποχή, τέτοια λόγια…, καλό θα ήταν να επαναφέρουμε το θέμα την άνοιξη, μήπως και διορθωθεί κάτι).

c gefiri_8

c gefiri 9c gefiri 10

- Ρέμα στο Κοντουλάκι (παράλληλα στον κεντρικό δρόμο Σερβίων-Ελάτης). 

Το αναδείξαμε σε προηγούμενη αναφορά μας (δείτε ΕΔΩ), με τη …συνήθη διαπίστωση, ότι είναι μπαζωμένο και …παραβιασμένο.

d kontoulaki_1

d kontoulaki 2d kontoulaki 3

 Γενικό συμπέρασμα:

Ο Θεός να μας φυλάει μακριά από εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα!!!

Η στοιχειώδης λύση …ΜΙΑ! Ξεμπάζωμα-καθαρισμός …

mikrovalto.gr

(φωτο από 3.12.2017)

 *ΥΓ. Το μαρμάρινο γεφύρι στην τοποθεσία "Γκεφύρι", σε φωτογραφία του 2004!

gefMikr2004 1

 

Σχόλια   

Θεοχάρης Απόστολος
+1 # Θεοχάρης Απόστολος 10-12-2017 11:01
Επι δημαρχίας Αχιλλέα Ντοβόλη είχε δημοπρατηθεί το έργο αντιπλημμυρικά έργα στη θέση Κοντολάκι αξίας 120.000 ερώ.Το έργο ακυρώθηκε από τον κ Κωνσταντόπουλο,και τα χρήματα πήγαν στο σπίτι παιδιού
Παράθεση
Βαγγέλης Β. Παπαδόπουλος
0 # Βαγγέλης Β. Παπαδόπουλος 10-12-2017 17:26
Επίσης ένα ακόμα μεγαλοπονοο έργο του Κωνσταντοπουλου ήταν το καπνιστηριο στα καπη, για καθαρισμό ρευματων ούτε είδα, ούτε άκουσα, Εκτός αν δαπανηθηκαν λεφτά,
Μαζί με την συντήρηση των αγροτικών δρόμων που........ Γίνονται κάθε χρόνο δαπανηθηκαν
Παράθεση
Θεοχάρης Απόστολος
+3 # Θεοχάρης Απόστολος 10-12-2017 22:34
Επίσης υπάρχει μελέτη για την δεύτερη φαση του έργου ανάπλαση στην θέση γεφύρια αξίας περίπου 100.000 ευρώ, που περιλαμβάνει την ανάδειξη του γεφυριού και τον κσθαρισμό του ρέματος.Φυσικά οι δημοτικές αρχές που ακολούθησαν δεν ασχολήθηκαν ποτέ.
Παράθεση