Κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού στην Κοζάνη η παιδίατρος Αγγέλα Δ. Κωτούλα
Στα πλαίσια της εβδομάδας μητρικού θηλασμού, η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κοζάνης και το κατάστημα «Φροντίδα για όλους» διοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 3 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, μια ενημερωτική ημερίδα-αφιέρωμα στον θηλασμό.
Η εισηγήτρια Δρ. Αγγελική Δ. Κωτούλα, παιδίατρος και πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC, μίλησε στο κοινό για τον θηλασμό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξία του θηλασμού τα πρώτα εικοσιτετράωρα της ζωής του μωρού, τονίζοντας μάλιστα ότι στη Ελλάδα υπάρχουν πολύ χαμηλά ποσοστά θηλασμού. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, κατά την οποία πολλές μαμάδες έλυσαν τις απορίες τους και στη συνέχεια τρεις μαμάδες κατέθεσαν τις πολύ συγκινητικές εμπειρίες τους γύρω από τον θηλασμό.
«Βρέθηκα απροετοίμαστη όταν γέννησα. Διάβαζα τα πάντα, πουθενά όμως για το πώς θα πετύχω τον θηλασμό. Όταν γέννησα, η μικρή έδειχνε αδιάφορη για το στήθος μου, οι μαίες ήρθαν με μπιμπερό. Δεν τα καταφέρναμε. Δεν ήμουν καλά ψυχολογικά, θεωρούσα ότι ήμουν μια σπάνια περίπτωση. Οι μαίες μου έλεγαν ότι δεν έχω θηλές, ζήτησα θήλαστρο, δεν υπήρχε, στο σπίτι δεν μπορούσαν να έρθουν. Αποφασίσαμε να διακόψουμε το θηλασμό και πήρα χάπι. Θυμάμαι ακόμα πως ένιωθα την ώρα του θηλασμού. Δεν ήμουν χαρούμενη…», ανέφερε η μητέρα δύο παιδιών σε κλίμα συγκίνησης και αλληλοκατανόησης από τις υπόλοιπες μητέρες που ήρθαν στην ημερίδα.
Η νέα μαμά δεν το έβαλε κάτω. Σήμερα θηλάζει το 12,5 μηνών αγοράκι της, απόλυτα φυσικά. «Ο θηλασμός είναι δύσκολος, απαιτεί βοήθεια και καθοδήγηση», ολοκλήρωσε την προσωπική της ιστορία με τις παριστάμενες μητέρες να την επικροτούν. Στην πόλη της Κοζάνης υπάρχει ενεργός ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά το ρόλο της μαίας. Η Ελλάδα νοσεί καταγράφοντας χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει ολόκληρη σχολή για την εκπαίδευση της μαμάς στο θηλασμό ως τα 2 ή 3 χρόνια. Ειδικά στην Κοζάνη υπάρχει τεράστιο κενό στη μαιευτική εν γένει, κάτι που οφείλει να απασχολήσει την κοινωνία μας και τους ανθρώπους που αποφάσισαν να τη διοικούν.
Ι.Π. - Β.Σ.
Γιορτή για τον μητρικό θηλασμό στην Κοζάνη
Με κύριο σύνθημα "ο θηλασμός δεν είναι ταμπού", η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κοζάνης συμμετείχε με επιτυχία το πρωί της Κυριακής 2 Νοεμβρίου στην πανελλαδική δράση ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού από μανούλες.
Η δράση έλαβε χώρα, με επιτυχία, σε περισσότερες από 50 πόλης της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στην Κοζάνη αλλά και την Πτολεμαΐδα. Η δράση έγινε στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, και διοργανώθηκε φέτος για 5η συνεχόμενη χρονιά.
Σκοπός της εκδήλωσης - γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η εξοικείωση εκ νέου της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες μας, μητέρες από όλη την Ελλάδα (και το εξωτερικό) βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο.
"Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το μητρικό θηλασμό σαν κάτι φυσιολογικό. Οπουδήποτε βρίσκεται το μωρό η μητέρα πρέπει να μπορεί να θηλάζει χωρίς συστολή ή ντροπή. Η εικόνα των θηλαζουσών μαμάδων είναι προς αυτό το στόχο", τόνισε μεταξύ άλλων η Σοφία Γκορτσούλη, μέλος της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Κοζάνης. Η ίδια αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του μητρικ0ού θηλασμού και στα τεράστια οφέλη του και για τη μητέρα αλλά και για το μωρό, λέγοντας πως "τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι μοναδικά. Χτίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, ενώ η συναισθηματική κάλυψη είναι απίστευτη. Γίνονται πολύ γερά παιδιά, ανεξάρτητα". Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει έξι μήνες αποκλειστικού θηλασμού και τουλάχιστον δύο χρόνια θηλασμό με στερεές τροφές και μετά τα δύο χρόνια όσο το επιθυμεί η μητέρα και το μωρό της.
Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου το απόγευμα στο Λαογραφικό Μουσείο πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα, με ομιλήτρια την παιδίατρο και πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού Αγγελική Δ. Κωτούλα (με καταγωγή από το Μικρόβαλτο Κοζάνης), ενώ τρεις μαμάδες κατέθεσαν τις εμπειρίες τους επάνω στο θηλασμό.
Πολύ σημαντικό είναι η σωστή έναρξη του θηλασμού, αφού σύμφωνα με την πρώτη πανελλαδική μελέτη για το μητρικό θηλασμό, μόλις γεννήθηκε το μωρό 90% άρχισαν να θηλάζουν, 40% θηλάζουν στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, 20% στο τέλος του πρώτου μήνα και το 0.5% στο τέλος του 6ου μήνα. "Ο θηλασμός πρέπει να ξεκινάει αμέσως, μέσα στο πρώτο μισάωρο, ενώ το πρωτόγαλα είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Φτάνει όσο θηλάζει το μωρό και δεν χρειάζεται ξένο γάλα στο μωρό. Με το ξένο γάλα η παραγωγή γάλατος από το μητέρα μειώνεται, δυστυχώς", κατέληξε η ίδια.
* To 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου και φέτος έχει θέμα «Θηλασμός: Οφέλη για μια ΖΩΗ».
Β.Σ.
Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ