kapltimPRUSAΓια την Κυριακή 11/12/2016 στις 6 το απόγευμα ο Σύλλογος Μικρασιατών  Π.Ε. Κοζάνης, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει  την ομιλία για τις Αλησμόνητες πατρίδες. Είναι κάτι που δεν το κάνει για πρώτη φορά μια και έχουν προηγηθεί άλλες 3 διαλέξεις με ανάλογα θέματα.

Το σκεπτικό της απόφασης του συλλόγου είναι η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού των περιοχών που πριν από 100 περίπου χρόνια ξεκίνησε το ξερίζωμα του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.
Είναι κάτι που δυστυχώς η Ελληνική πολιτεία αδιαφορεί και αγνοεί  επικίνδυνα μια και φθάσαμε στο σημείο ακόμη και σήμερα κάποιοι να αμφισβητούν την Ελληνικότητα των ανθρώπων που το 1922-23 έφθασαν  αναγκαστικά  στην Ελλάδα μετά βίαιες διώξεις πληρώνοντας εν πολλοίς εκτός των  ξένων που επιδιώκουν για δικούς τους λόγους το ξερίζωμα του Ελληνικού στοιχείου από την Μ. Ασία  και τα  λάθη των   Ελλήνων πολιτικών.
Και είναι γνωστό ότι λαός που αγνοεί η ξεχνά  την ιστορία του είναι ένας καταδικασμένος λαός.
Έχουν φθάσει στο απύθμενο θράσος να συζητούν την αφαίρεση από την Αθηνοκεντρική ιστορία που διδάσκεται εδώ και δεκάδες χρόνια στα σχολειά το έπος των Μακεδόνων και του Μ. Αλεξάνδρου. 
Αλλά ακόμη πιο καταδικασμένος για αφανισμό  είναι ένας λαός όταν πλαστογραφούν την ιστορία του μιλώντας για συνωστισμό σαν αιτία  της καταστροφής της Σμύρνης η για Εθνοκάθαρση και όχι για την  Γενοκτονία  που συνέβη μετά την απάτη σε βάρος όλων των λαών που κατοικούσαν στην Οθωμανική επικράτεια, της επανάστασης των Νεοτούρκων το 1908.
 Που ήρθαν  με την στήριξη  των καταπιεσμένων λαών στην εξουσία  υποσχόμενοι την ισότητα και κατέληξαν οι χειρότεροι εφιάλτες τους.
Έτσι σαν θέμα όχι μόνο αυτής της διάλεξης αλλά και της επόμενης θα είναι η περιοχή της Προύσας που κατά την αρχαιότητα αλλά και μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια αποτελούσε μέρος της  περιοχής της Βιθυνίας.
Εκεί θα δούμε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε και αυτή η περιοχή στην επιβίωση του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού ανά τους αιώνες.
Θα μας δοθεί  η ευκαιρία να πούμε εκτός των άλλων και για την καταγωγή των ανθρώπων από τους πανάρχαιους χρόνους και την απόλυτη ταύτιση  τους με Ελληνισμό της Κεντρικής Ελλάδος αλλά και την προσφορά στην ορθόδοξη πίστη μια και στην Νίκαια της Προύσας έγινε η πρώτη πόλη που φιλοξένησε την Α Ιερά Σύνοδο αλλά και στο βουνό Όλυμπος της Βιθυνίας βρισκόταν από τον 5ο -11 αιώνα το πρώτο Αγιο Ορος με 100 Μοναστήρια και όχι μόνον.
Θα δούμε μερικά μόνο από τα σημαντικά πρόσωπα που γεννήθηκαν στην περιοχή και  βοήθησαν  στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελληνων  ακόμη και κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. 
Θα είναι τιμή για μένα η προσέλευση του κόσμου στην διάλεξη και την συζήτηση που θα ακολουθήσει  και αναγνώριση της προσπάθειας του νεότευκτου  συλλόγου Μικρασιατων που κάνει πολύ σημαντική και  σοβαρή δουλειά.

kapltimPRUSA