Απάντηση σε όσους θεωρούν μη αναγκαία την ύπαρξη της Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Κοζάνης


Γράφει ο ΣΤ.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης 1983-1988)

kapl14219Τον τελευταίο καιρό ακούγονται φωνές ενάντια στην λειτουργία  του εκθεσιακού κέντρου και την χρησιμότητα της έκθεσης Δ. Μακεδονίας.
Μιλούν για μια εκδήλωση που θυμίζει πανηγύρι και δεν προσφέρει τίποτα στην οικονομία της περιοχής και τους επαγγελματίες, αποτελώντας  αιτία κατασπατάληση χρημάτων.

Θα ήθελα να δημοσιεύσω ένα μέρος του αφιερώματος, που δημοσιεύω αυτές τις μέρες, για την δημιουργία της βιοτεχνικής και γεωργικής έκθεσης της Κοζάνης.
Αφορούν την ομιλία του τότε Νομάρχη Κοζάνης Θ. Χαλάτση και επίσης της εντυπώσεις του τότε υπουργού Εμπορίου Β. Κεδίκογλου.
Οι θέσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί και οι δύο πλήρωσαν, πολιτικά, την προσπάθεια τους, ο μεν πρώτος θέλοντας να προστατέψει το δημόσιο χρήμα, μιας και απομακρύνθηκε από την ΕΡΤ 1, όπου ήταν πρόεδρος, διαφωνώντας σε ανάθεση εκπομπής πολλών εκατομμυρίων δραχμών, χωρίς πραγματική αξία και ανταπόδοση,ενώ ο δε δεύτερος στην προσπάθεια του να προστατέψει τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς και 16 ημέρες μετά την επίσκεψη στην έκθεσή μας απομακρύνθηκε από το υπουργείο του.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΧΑΛΑΤΣΗ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

''Αγαπητοί εκπρόσωποι της εκκλησιάς, κ. Βουλευτά, εκπρόσωποι των αρχών της περιοχής, αγαπητοί φίλες και φίλοι
Τα σημερινά εγκαίνια της πρώτης βιοτεχνικής και γεωργικής έκθεσης του νομού Κοζάνης έρχονται να καταχωρήσουν και να καταξιώσουν ένα σταθμό και ταυτόχρονα μια αφετηρία για τις παραγωγικές δυνάμεις του νομού μας.
Είναι σταθμός η έκθεση, γιατί σήμερα με αυτήν ο πρωτογενής τομέας και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του νομού βρίσκουν την υπόσταση τους την συγκρότηση τους και δίνουν την απάντηση τους σε εκείνους που πίστεψαν, ότι η οικονομική δραστηριότητα στον νομό μας αρχίζει και τελειώνει με τα ορυχεία. Η  Έκθεση αυτή δείχνει, ότι ο νομός Κοζάνης έχει τις δυνατότητες για μια παραγωγική διαφοροποίηση.
Με την γεωργία, την κτηνοτροφία, τα δάση αύριο, με την ιχθυοκαλλιέργεια,  την βιοτεχνία, τα μάρμαρα και με όλες τις αντίστοιχες βιοτεχνίες μικρομεσαίου μεγέθους, οι παραγωγικές δυνάμεις του νομού μπορούν να πετύχουν την πολυκύμαντη και ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου.
Η έκθεση αυτή είναι συγχρόνως και μια αφετηρία, γιατί μέσα από αυτό το θεσμό και τη διοίκηση του επιμελητηρίου Κοζάνης και των άλλων παραγωγικών δυνάμεων, ο Ν. Κοζάνης, στον χώρο της Β. Ελλάδος αποκτά τον δικό του λόγο.
Με την ανάπτυξη της, πραγματικά, ξεχασμένης περιφέρειας η έκθεση αυτή δεν είναι ένα ευκαιριακό πανηγύρι -και ας μην την δει κάνεις σαν τέτοιο-που φιλοδοξεί να διευρύνεται και να καταγράφεται στη συνείδηση όλου του παραγωγικού χώρου, σαν το μεγάλο ετήσιο γεγονός της Δ. Μακεδονιας. Θα ήθελα, τελειώνοντας να σας μεταφέρω τους  χαιρετισμούς του υπουργού γεωργίας Κ Σημίτη και του υπουργού εμπορίου κ. Κεδίκογλου και τα συγχαρητήρια τους, για την διοργάνωση αυτού του θεσμού. Θα ήθελα να συγχαρώ την διοίκηση του ΕΒΕ, καθώς και τις υπηρεσίες μας για τις προσπάθειες τους, και να δηλώσω, ότι σε κάθε βήμα θα έχουν την υποστήριξη, γιατί η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι ο κοινός μας στόχος.
Εγκαινιάζω την έκθεση και εύχομαι την καλύτερη επιτυχία ''.

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΑΣ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Παραθέτουμε και της εντυπώσεις του υπουργού εμπορίου που, την 5/9/1984, ήρθε στην 1η έκθεση, τιμώντας την προσπάθεια και κάνοντας ειδικό ταξίδι από την Αθήνα στην Κοζάνη και αφού  γύρισε όλα τα περίπτερα είδε την δουλειά των εκθετών συνομίλησε με τον καθένα ξεχωριστά και είπε τις εντυπώσεις του'.
''Με μεγάλη ευχαρίστηση, βρίσκομαι σήμερα εδώ στην έκθεση αυτή, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι, ότι ο λαός του Ν. Κοζάνης θα γνωρίσει την εσωτερική του αγορά.
Αυτό είναι ένα γενικότερο  πρόβλημα στην χώρα μας.
Δεν γνωρίζουμε τις δυνατότητες, τις παραγωγικές και εμπορικές και η έκθεση αυτού του τύπου προσφέρουν σε αυτό τον τομέα πάρα πολλά.
Σήμερα και αύριο αυτές τις ήμερες, που θα κυλίσει η έκθεση, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους του Ν. Κοζάνης, να γνωρίσουν τι παράγεται στο νομό τους και να μη τρέχουν σε ξένες αγορές, να τονώσουν την οικονομία του τόπου τους''.
Έχω την εντύπωση τα λόγια τους αποτελούν την καλύτερη απάντηση για τους αμφισβητίες.
Η έκθεση πρέπει να μείνει, με νύχια και με δόντια, και να ενισχυθεί  με κάθε τρόπο, φυσικά ξεπερνώντας και τις όποιες παθογένειες και αδυναμίες κουβαλά, μετά τόσα χρόνια λειτουργίας και έχουν να κάνουν με το καταστατικό του εκθεσιακού,  την εξασφάλιση της στήριξης νέων παραγωγικών δυνάμεων της Δ. Μακεδονίας. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω της μετοχικής του σύνθεσης. Πρέπει να εξασφαλίσει ολοκληρωμένες μόνιμες εγκαταστάσεις στον εξωτερικό χώρο, με την απομάκρυνση όλων των ενοικιαζόμενων πρόχειρων  κατασκευών, έτσι, ώστε να πετύχει την μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση των εκθετών.
Περισσότερες πληροφορίες και οπτικόακουστικό υλικό για την παρουσία και τις ομιλίες τους στην πρώτη έκθεση θα δημοσιεύσουμε πολύ σύντομα το 6ο μέρος του αφιερώματος για τα 30 χρόνια της έκθεσης.

ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ