ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Πως έζησα τη δημιουργία της Εμπορικής και Βιοτεχνικής Έκθεσης Κοίλων Κοζάνης 

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ 1983-1988

kapl14941ο Μέρος - ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δημιουργία και τα εγκαίνια της 1ης Βιοτεχνικής Έκθεσης Κοζάνης και έχω την εντύπωση ότι είναι καιρός πια να αποκαταστήσουμε την πραγματική εικόνα της δημιουργίας της, αλλά και τους ανθρώπους που συνέβαλαν σε αυτό.

Είναι απαραίτητο, γιατί με τα χρόνια που πέρασαν, κάποιοι προσπάθησαν να εξαφανίσουν την προσπάθεια πολλών ανθρώπων, προβάλλοντας μόνο τον εαυτό τους και εξαφανίζοντας, οποιοδήποτε ίχνος αυτών που προσπάθησαν πολύ.

H έκθεση δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Υπήρχε ένα όραμα και ένας σωστός σχεδιασμός από την πρώτη στιγμή, το 1984.

Προϋπήρξε συγκέντρωση οικονομικών στοιχείων για την περιοχή και υπήρχαν και άνθρωποι με θέληση, αλλά και με όνειρα, που από την αρχή βάλανε έναν στόχο. Ο αρχικός και βασικός στόχος ήταν, να προβάλουμε τα προϊόντα του ιδιωτικού τομέα του τόπου μας, για να πάψει να διαλύεται η οικονομία της περιοχής και να υπάρχει μονομερής προσανατολισμός του εργατικού δυναμικού στη ΔΕΗ, που εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη του λιγνίτη, που είναι πλουτοπαραγωγικός πόρος, που κάποια στιγμή θα εξαντληθεί. Η προβολή έπρεπε να γίνει, μέσω εκθέσεων και με μια βασική έκθεση. Αυτή η έκθεση Στην έδρα της Δ. Μακεδονίας να είναι μόνιμη και σε συγκεκριμένο χώρο που επιλέχτηκε να μεταφερθεί' στον συγκεκριμένο χώρο στον Κτηνοτροφικό σταθμό Κοίλων και κάποια στιγμή η προβολή των προϊόντων να συμπεριλάβει ολόκληρη την περιοχή

Τα όνειρα όμως για να γίνουν πράξη θέλουν χρόνο αλλά και ολίγη τύχη.

Εμείς κυνηγήσαμε το όνειρο, βάλαμε στόχο για μεταφορά του έργου του κτηνοτροφικού σταθμού, σε μια περιοχή πιο κατάλληλη, μη αστική, για να απελευθερωθεί ο χώρος και να μας παραδοθεί, πράγμα που το πετύχαμε. Ο υφυπουργός γεωργίας κ. Μωραΐτης υπέγραψε την απόφαση μεταφοράς και κάποια στιγμή ομως αναγκαστικαμε και αποχωρήσαμε από το ΕΒΕ.

Ο κ Ελευθεριάδης, που ανέλαβε αμέσως μετά κυνήγησε και αυτός το όνειρο έφθασε πολύ κοντά, όταν υπουργός γεωργίας ήταν ο συμπολίτης μας Μ. Παπακωνσταντίνου. Δεν πρόλαβε όμως, καθώς αυτές οι διαδικασίες ήταν αρκετά χρονοβόρες και η θητεία του τελείωσε και αποχώρησε και ο συμπολίτης υπουργός.

Τυχερός, ο κ. Αποστολίδης που ολοκλήρωσε μέρος του ονείρου με την παραχώρηση 20 περίπου στρεμμάτων στο ΕΒΕ Κοζάνης και παράλληλα, χρηματοδοτήθηκε για ανέγερση του κτηρίου, λόγω ύπαρξης κονδυλίου, που είχε έρθει ως αποτέλεσμα του προηγηθέντος σεισμού του 1995 και διάθεσης κονδυλίων για αποκατάσταση ζημιών και όχι μόνο.

Το όνειρο όμως δεν τελείωσε. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς, αν προσέξει την ομιλία εγκαινίων της πρώτης έκθεσης και των στόχων της θα δει την περιγραφή τους.

Δούλεψαν πολλοί άνθρωποι που ποτέ δεν αναδείχθηκε η προσπάθεια τους. Αυτή την προσπάθεια ξεκινάμε από σήμερα.

Και επειδή τα πολλά λόγια της εισαγωγής είναι φτώχεια, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ας μιλήσουμε για την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή, το 1981-1984 και τις προοπτικές που υπήρχαν ή δεν υπήρχαν για την ανάπτυξη της οικονομίας της. Το ρόλο που έπαιξε τότε, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης και ο τότε πρόεδρος του, Νομάρχης Κοζάνης, Θ. Χαλάτσης.

Στην καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας του νομού. Στο σχεδιασμό από το ΕΒΕ ενεργειών, που θα βοηθούσαν στην άρση των καταστάσεων, που είχαν δημιουργηθεί με τον μονομερή προσανατολισμό όλου του ιδιωτικού τομέα εργασίας σε απασχόληση στην ΔΕΗ. Στην ανησυχία που είχαμε εκφράσει, για την τύχη της οικονομίας, μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων λιγνίτη και την εξαφάνιση με το χρόνο της Βιοτεχνίας και Γεωργίας και την πρόβλεψη που δυστυχώς βγήκε αληθινή ότι δηλαδή:

“ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ ΤΟ 2010 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ”

[Αψευδής μάρτυς το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τα εγκαίνια το 1984 της έκθεσης]

Το ρόλο που έπαιξε ο υπουργός Εμπορίου Βασίλης Κεδίκογλου.

Το ρόλο που έπαιξε η Διοικούσα Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕ, ένα συμβούλιο, με εξαιρετικους ανθρωπους που σε δύσκολες εποχές πολιτικών αντιπαραθέσεων, στάθηκε στο ύψος του και προσπάθησε να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα βοηθούσαν τον τόπο τους.

Να μιλήσουμε για αντιδράσεις που υπήρχαν για την δημιουργία της από καλοπροαίρετες, αλλά και από κακοπροαίρετες επιφυλάξεις που εμφανίσθηκαν .η καταγγελία στο υπουργείο Γεωργίας. Οι οικονομικές δυσκολίες που υπήρχαν και πως ξεπεράστηκαν. Αλλά και το σχεδιασμό της έκθεσής, έτσι ώστε να γίνει θεσμός -να παραχωρηθεί ο Κτηνοτροφικός Σταθμός Κοίλων-και να γίνει Μόνιμο ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ [όλα αυτά απαίτηση από την πρώτη έκθεση].

Να μιλήσουμε και για την πρώτη έκθεση που κάναμε σε συνεργασία με τον ΕΟΜΜΕΧ στην Θεσ/νικη που δεν συμπεριλαμβάνεται στις 30 και πως έδρασε καταλυτικά στο να οδηγηθούμε στην δημιουργία της μόνιμης έκθεσης.

Έχω στοιχειά για τις 4 πρώτες που είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης και συγχρόνως Νομαρχιακός σύμβουλος. Για τις επόμενες θα αρκεστώ στο να κάνω μια περιληπτική αναφορά. Μπορώ όμως να μιλήσω για την δημιουργία του Εκθεσιακού κέντρου Δ. Μακεδονίας και να κάνω αναφορά σε προτάσεις που, επανειλημμένα, διατύπωσα για να βελτιωθεί η λειτουργιά του.

Η όλη ανάδρομη στο παρελθόν για τα 30 χρόνια λειτουργίας της έκθεσης νομίζω, ότι πρέπει να γίνει για πολλούς λόγους που ο καθένας αντιλαμβάνεται.

Αυτή η αναδρομή θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ 1981-1988

2 ΕΒΕ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 1978-1983

3 ΕΒΕ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 1983-1988

4 ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1983

5 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ -ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ

6 ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ-ΑΦΟΡΜΕΣ

7 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

8 ΕΚΘΕΣΗ 1984

9 ΕΚΘΕΣΗ 1985

10 ΕΚΘΕΣΗ 1986

11 ΕΚΘΕΣΗ 1987

5 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Συγχρόνως, θα γίνει ανάρτηση στο διαδίκτυο αποσπασμάτων, αλλά και ολόκληρων ΒΙΝΤΕΟ από τις 4 εκθέσεις και το κείμενο ομιλίας στην Αίθουσα Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης.