Το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό της Δυτικής Μακεδονίας και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρουσιάστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης από την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Πολυτίμη Φαρμάκη.
Η ίδια κάνοντας μια εμπεριστατωμένη εισήγηση πρότεινε να μη γίνει αποδεκτό αν δε γίνουν δεκτές όλες οι παρατηρήσεις της υπηρεσίες και των φορέων που αναμένονται τις επόμενες μέρες.
Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης όλη η μελέτη βασίστηκε στο παλιό περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο και δεν έλαβε υπόψιν το νέο οπότε ούτως ή άλλως πρέπει να τροποποιηθεί το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο.Ο δείκτης κλίνες -έκταση κρίθηκε ως αντιπροσωπευτικός κάτι που δε δέχεται η υπηρεσία προτείνοντας άλλους δείκτες.
Για την κατηγοροποίηση του εθνικού χώρου οι δικές μας περιοχές είναι κυρίως στο ε και στο δ, δηλαδή χαρακτηρίζονται αδύναμες ή υποανάπτυκτες. (α είναι οι υπεραναπτυγμένες, β οι αναπτυγμένες, γ οι αναπτυσσόμενες) Μία μόνο περιοχή η Καστοριά είναι σε μπλε, η πιο αναπτυγμένη τουριστικά . Βλάστη, Νυμφαίο και Γρεβενά επίσης ζητήθηκε να ανέβουν στην κατηγορία γ.
Τα στοιχεία κατηγοροποίησης είναι από την ΕΛΣΤΑΤ και σύμφωνα με την κα Φαρμάκη δεν είναι αξιόπιστα. «Δε λαμβάνεται υπόψιν ότι η Δυτική Μακεδονία είναι σε καθεστώς μετάβασης. Οι παραλίμνιε περιοχές θα έπρεπε να χρήζουν περαιτέρω αντιμετώπισης. Δεν μπορεί να λεγόμαστε η περιφέρεια των λιμνών χωρίς να έχουν προβλέψει για μας τίποτα. Δεν αξιολογούνται οι περιοχές του Βενέτικου, της Πορτίτσας, του Αλιάκμονα, δε δικαιολογείται η ανάγκη περαιτέρω σημασίας τους».
Οι απόψεις του Δήμο Πρεσπών, του Δήμου Βελβεντού, των ξενοδόχων της Καστοριάς και της Φλώρινας και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών είναι κατατεθειμένες.
Ιωάννα Παπαδημητρίου/prlogos.gr