bipe vipe egkainia 2Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης  τα εγκαίνια του επιχειρηματικού πάρκου της Κοζάνης στην ΒΙ.ΠΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για την έγκριση ανάπτυξης της βιομηχανικής περιοχής.

Ο κ. Γιώργος Χατζηνικολάου πρόεδρος της Πειραιώς ανέφερε ότι εγκαινιάζεται η αναβάθμιση του επιχειρηματικού πάρκου και η τράπεζα θα είναι δίπλα στους επενδυτές. “Εύχομαι στο πάρκο της Κοζάνης να αποτελέσει  πόλο έλξης¨”.

Ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνοντας σύμβουλος του Υπερατεμίου, επίσης μέτοχος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. τόνισε ότι το σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο της Κοζάνης που είχε βαλτώσει προχωρά μιλώντας για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των πάρκων. Ο πρόεδρος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κ. Άγγελος Κατσίκας αναφέρθηκε στο νέο υποδοχέα των επιχειρήσεων της περιοχής. Το 1996 καθορίστηκε η θέση, από το 2008 αποκτήθηκε η έκταση και συνάφθηκαν οι συμφωνίες με το Δήμο για τη λειτουργία του πάρκου. 4,9 εκ έχουν επενδυθεί στο πάρκο.

Πέρασαν 26 χρόνια για τη λειτουργία του πάρκου ανέφερε ο Γιώργος Κασαπίδης και το τίμημα το πλήρωσε ο επιχειρηματικός κόσμος. Οι επιχειρήσεις στον Κασλά, τα Μελίσσια, στην Κοζάνη πλήρωσαν από την τσέπη τους γιατί επένδυσαν εκτός ΒΙ.ΠΕ. Η ζώνη από την Κοζάνη ως τα Γρεβενά είναι η πιο ελκυστική για να αξιοποιήσουν οι επενδυτές τη στρατηγική θέση και τα υψηλά κίνητρα.

Δεν πρέπει να επαιρόμαστε για την ταχύτητα του έργου πρόσθεσε και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. “Το έργο της ΒΙΠΕ είναι έργο του Παναγιώτη Αποστολίδη. Ο Δήμος Κοζάνης έχει άριστη συνεργασία με την ΕΤΒΑ. Μπαίνει και το θέμα του εμπορευματικού σταθμού”.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ότι τώρα που θα αυξηθεί το μείγμα του λιγνίτη θα προλάβουμε τον χάρτη. “Για το σιδηρόδρομο έπρεπε να διακοπεί η γραμμή το 2014 για να συνεχιστεί το 2017. Από τότε δεν έγινε τίποτα. Σε ένα χρόνο θα ολοκληρωθεί το Κοζάνη- Πτολεμαΐδα. Όταν μπήκε η μελέτη για τη Σιδηροδρομική Εγνατία αποσύρθηκε. Στόχος η ολοκλήρωση της μελέτης του έργου Κοζάνη-Καλαμπάκα.Τα μεταφορικά 1,7 δις της  νέας μονάδας Πτολεμαΐδας 5 θα στοίχιζαν το 1/3 αν υπήρχε η Σιδηροδρομική Εγνατία”.

Από τη σκοπιά του ΥΠΕΝ όπως είπε η κα Αλεξάνδρα Σδούκου τίθεται και η σχέση της επιχειρηματικότητας με το ενεργειακό κόστος μέσα από μια αναπτυξιακή σχέση. Μίλησε για  συνέργειες πάνω σε επενδύσεις σε ενεργειακές τεχνολογίες και για την αυτοπαραγωγή. Ο κόσμος είναι διαφορετικός από τότε που εξαγγέλθηκε η απολιγνιτοποίηση, συμπλήρωσε η ίδια, αλλά οι επενδύσεις συνεχίζονται.

Η ΕΤΒΑ έχει αποδείξει ότι προχωρά γρήγορα είπε ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς , Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙ.ΠΕ. ΕΤΒΑ αναφερόμενος και στο νομοσχέδιο για τα πάρκα. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα απολαμβάνουν κάποια προνόμια  του  επιχειρηματικού πάρκου και επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός αυτού.

Μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός ένα σπουδαίο έργο σε μια περιοχή που δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τόνισε ο κ. Νίκος Παπαθανάσης. “Από το 2019 είδαμε ότι τα επιχειρηματικό πάρκα έπρεπε να αλλάξουν τρόπο λειτουργίας. Δεν έχουμε πάρκα για να ξεκινήσουν γρήγορα οι επενδύσεις. Είναι δέσμευση μας να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα πάρκα σε περιοχές της ΔΕΗ.Η λιγνιτική παραγωγή θα συνεχίσει λόγω του πολέμου και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί”.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι “η Ελλάδα θα έχει καλύτερο μέλλον μετά το λιγνίτη. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα αυτής της νέας Ελλάδας. Για να κάνουμε ένα επιχειρηματικό πάρκο κάναμε 50 χρόνια. Λες να φταίει ο Σόιμπλε;”

Μίλησε για ρεκόρ Επενδύσεων το 2021 και το 2022 εν μέσω πολέμου και πανδημίας.” Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε υπουργό Δυτικής Μακεδονίας το Νίκο Παπαθανάση. Η σπολιγντιτοποίηση έγινε από την ίδια τη ζωή γιατί ο λιγνίτης έγινε ένα ακριβό καύσιμο. Το συμφέρον καθορίζει τις επιλογές. Οι προσκλήσεις ετοιμάζονται και μέσα στην ατυχία σταθήκαμε τυχεροί. Μας δίνονται 2-3 χρόνια περισσότερα για την απολιγντιτοποίηση. Τα παιδιά σας θα γυρίσουν και εμείς θα τους φέρουμε καλοπληρωμένες δουλειές. Σήμερα κάνουμε ένα μικρό βήμα μπρος. Δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν όλοι αυτοί που λαϊκίζουν με αυτά που θα γίνονται εδώ. Η Ελλάδα το 2022 θα είναι στις πρώτες χώρες ανάπτυξης στην ευρωζώνη”.

Ι.Π./prlogos.gr

bipe vipe egkainiabipe vipe egkainia15