ktimatologio 2 19 1Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δήλωσης ακινήτων στο Κτηματολόγιο για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Οι υπόχρεοι έχουν περίπου δύο εβδομάδες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Εάν δεν το κάνουν, ενδέχεται μετά την 30ή Νοεμβρίου, που είναι η προθεσμία για αρκετές περιοχές της χώρας, να «μπλοκαριστούν» από οποιαδήποτε πράξη σε ό,τι αφορά τα ακίνητά τους (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά.) και να πληρώσουν πρόστιμα.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας. Αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο από κυβερνητικά χείλη, καθώς οι διαδικασίες τρέχουν, ώστε να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στο χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω ομιλίας του στη Βουλή.

«Νόμοι μπαλώματα μας έκαναν το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς Κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης: «Όλες οι απόπειρες έμεναν για 150 χρόνια μετέωρες αιχμαλωτίζοντας στο χάος την διοίκηση και τους πολίτες. Την εκκρεμότητα αυτή ήρθε η κυβέρνηση να λύσει. Ναι το 2025 η Ελλάδα θα έχει επιτέλους Κτηματολόγιο έναν ακριβή χάρτη με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό και ξεκάθαρο το τι ανήκει στο κράτος και τι στον πολίτη. Όλα αυτά χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας».

Από την πλευρά του, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είχε σημειώσει πως στην ερώτηση για το εάν θα δοθεί παράταση, «η απάντηση είναι ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση. 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική προθεσμία».

Οι υπόχρεοι πρέπει να μπουν ΕΔΩ για να προχωρήσουν τη διαδικασία.

Όπως είχε διευκρινίσει, «εφόσον μπει σε αυτή την πλατφόρμα ο πολίτης και καταγραφεί και πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, δεν έχει κάτι να φοβάται. Το κράτος δεν θέλει να πάρει την περιουσία κανενός, ειδικά αυτών που έχουν δίκιο και έχουν τίτλο στην κατοχή τους».

Ποιους αφορά η δήλωση στο Κτηματολόγιο

Βασική προϋπόθεση για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο, είναι η υποβολή των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων όπως οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Στις περιοχές που είναι σε εξέλιξη η κτηματογράφηση, εντάσσονται δήμοι της Αττικής και περιοχές στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και αλλού.

Όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (όπως κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο υποβάλλεται με τους εξής τρόπους:

  • Ηλεκτρονικά,
  • Με επιτόπου υποβολή
  • Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση
  • Στην περίπτωση ανηλίκου, υπογράφουν οι κηδεμόνες που ασκούν την γονική μέριμνα.

Κτηματολόγιο: Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Σημειώνεται ότι όλα τα έντυπα και δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στο διαδικτυακό χώρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΕΔΩ.

Πιο συγκεκριμένα, απαιτούνται τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2, καθώς και συνοδευτικά (κατά περίπτωση) έγγραφα όπως:

  • Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη Δήλωση του Ν. 2308/1995
  • Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα
  • Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.)

Ακόμη, προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου έχει δοθεί και για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών που έληξαν στο τέλος του 2023.

ieidiseis.gr