Το σχολείο μας, στο πλαίσιο των δράσεων «Η Προσωπικότητα του Μήνα» φιλοξένησε τον κύριο Δήμο Σαμψωνίδη, καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 ο κύριος Δήμος Σαμψωνίδης έδωσε μία διάλεξη στους μαθητές του γυμνασίου μας με θέμα «Τα όρια της Πειραματικής Φυσικής – Τα μεγάλα Πειράματα στο CERN».
Μέσα από ερωτήματα όπως «Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος;», «Πως μπορούμε να προχωρήσουμε από υποθέσεις σε επιστημονικά τεκμηριωμένες θεωρίες;» μας μίλησε για την ύλη και τα ά-τομα, τον κενό χώρο, το πείραμα. Μας εξήγησε με απλά λόγια για το LHC (Large Hadron Collider), το Επιστημονικό Εγχείρημα που θα μας Αποκαλύψει τα Μυστικά της Αρχής του Σύμπαντος. Ο LHC είναι ένας επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN της Γενεύης. Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) είναι εγκαταστημένος σε ένα τούνελ σε μορφή δακτυλίου μήκους 27 χιλιομέτρων, σε βάθος 100 μέτρων, στα Γαλλοελβετικά σύνορα κοντά στη Γενεύη, στην Ελβετία. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και κατέχει τον τίτλο του ισχυρότερου επιταχυντή σωματιδίων που έχει κατασκευαστεί. Πρωτόνια υψηλής ενέργειας, που επιταχύνονται σε δέσμες αντίθετων κατευθύνσεων, συγκρούονται με σκοπό την αναζήτηση της υπερσυμμετρίας, της σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας. Το 2012 στον LHC ανακαλύφθηκε το μποζόνιο Higgs που εξηγεί την προέλευση της μάζας. Ο LHC είναι φτιαγμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως και οι 4 ανιχνευτές όπου διεξάγονται διάφορα πειράματα, ATLAS, CMS, ALICE και LHCb. Ο κ. Σαμψωνίδης μας μίλησε για το πείραμα ATLAS, στο οποίο και έχει ενεργό συμμετοχή σαν μέλος της ελληνικής επιστημονικής ομάδας, όπου οι επιστήμονες κάνουν έρευνες εκτός από το μποζόνιο Higgs και για τις έξτρα διαστάσεις και τα τυχόν υπερσυμμετρικά σωματίδια, σαν συστατικά της σκοτεινής ύλης. Επισημάνθηκε επίσης ότι μέσα από τις έρευνες υπάρχει ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογίας αιχμής σε διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Τέθηκαν τα Αναπάντητα ερωτήματα όπως «Ποτέ στην ιστορία της επιστήμης μας δεν γνωρίζαμε τόσο καλά την άγνοιά μας» και «Σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτό που κάνει το 95% του Σύμπαντος». Κλείνοντας την πολύ όμορφη παρουσίαση μας θύμισε ότι «Η παρατήρηση του κόσμου με διάφορα μέσα, αλλάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε» όπως «Την κατάρριψη του γεωκεντρικού μοντέλου του κόσμου», «Τη σχετικότητα του «ταυτόχρονου»», «Την αντικατάσταση της βεβαιότητας με την πιθανότητα».
Και όλα αυτά γιατί;
Για να καταλάβουμε αυτό «τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα» που ζούμε.
Περισσότερα στον ιστοχώρο του σχολείου μας https://blogs.sch.gr/gymvelve/2022/05/19/i-prosopikotita-toy-mina-02/