Mpasias Giannis 153Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων παρουσιάζει στην Κοζάνη το νέο του βιβλίο.

Ως «παιχνίδι των λόμπι και των οικονομικών συμφερόντων» χαρακτηρίζει...

...την πράσινη ενεργειακή μετάβαση ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ και γεωλόγος Γιάννης Μπασιάς, ο οποίος την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο «αίτιο και αιτιατό» στην Κοζάνη. Ο κ. Μπασιάς επέλεξε την Κοζάνη ως πρώτη πόλη μετά την Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του λόγω της απολιγνιτοποίησης και γιατί οι σχέσεις του με την περιοχή είναι κοντινές αφού διετέλεσε και Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου.

- Advertisement -
 

Ο υπότιτλος του βιβλίου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευρασία, είναι «οικονομική μετάβαση και επιπτώσεις στο ενεργειακό μείγμα». Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια αποτελεί «παιχνίδι των λόμπι των ΑΠΕ» και πως πρόκειται καθαρά για οικονομικά συμφέροντα. «Η οικονομία ευνοεί μόνο τους ισχυρούς και οι χώρες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν γίνονται φτωχότερες. Δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση αλλά μετασχηματισμός του μείγματος καυσίμου, το οποίο εγώ αποκαλώ μια «σούπα» που γίνεται με βασικά συστατικά και υλικά που δεν παράγονται στην χώρα μας» ανέφερε ο κ. Μπασιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν πιστά την γραμμή Βρυξελλών για πράσινη μετάβαση «για να μην χάσουν χρηματοδοτήσεις. Φανταστείτε να πει μια Κυβέρνηση ότι θέλουμε υδρογονάνθρακες και λιγνίτη και πάει κόντρα στην πράσινη πολιτική των Βρυξελλών δεν θα έπαιρνε ούτε ευρώ. Άρα όταν μιλάμε για μετάβαση, πρόκειται για να έναν συνδυασμό χρηματοδοτήσεων και συμφερόντων και διαμοιρασμού χρημάτων. Στην Ελλάδα οι ΑΠΕ εγκαταστάθηκαν ραγδαία και χωρίς σχέδιο και το αποτέλεσμα σήμερα το βλέπετε παντού με άναρχα φωτοβολταϊκά πάρκα και ρεύμα που περισσεύει. Όμως στην πράξη αποδεικνύεται αυτό που λέμε ότι χωρίς φυσικό αέριο δεν μπορεί να είναι σταθερό ένα σύστημα ενεργειακού μετασχηματισμού» αναφέρει ο κ. Μπασιάς.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας επιχειρεί να αναλύσει και να συνδέσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και όχι μόνο με την ενέργεια, προσπαθώντας να μεταφέρει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί αύξηση πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε εγχώρια ενέργεια. «Είμαστε σήμερα τεχνολογικά ανεπτυγμένοι ως κοινωνία καθαρά λόγω των μηχανών, οι οποίες 200 χρόνια τώρα ήταν η αιτία να εξελιχθεί η κοινωνία μας» προσθέτει.

Όσον αφορά στο κατά πόσο ο άνθρωπος έχει επιρροή στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Μπασιάς υποστηρίζει πως πρόκειται «καθαρά για βλακεία» και πως οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι «ενδογενείς όπως το μάγμα της γης, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι ωκεανοί. Ο άνθρωπος και οι βιομηχανίες έχουν επιρροή μόλις στο 0,02%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μπασιάς ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που επιθυμεί μηδενικές εκπομπές CO2 το 2050 δεν είναι εφικτή και πως πρόκειται για «όνειρο των πολιτικών για να γαληνεύσουν τους πολίτες.

Η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μπασιά θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 18:00 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr