Εκτύπωση

«• Η μεταρρυθμιστική δραστηριότητα της Κυβέρνησης, άλλωστε, δεν σταματάει.

Κύριοι Υπουργοί,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην καθημερινότητα μας δεν γίνεται να αφήσουν ανεπηρέαστες και τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Άρα, προκύπτει μια σαφής τάση προς την πραγματοποίηση ολοένα και περισσότερων ηλεκτρονικών συναλλαγών και εξ αυτού είναι επιβεβλημένη και η ενσωμάτωση στο εσωτερικό μας δίκαιο των διατάξεων των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2017/2455, 2019/1995 και 2018/1910 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχο αποτελεί η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Στόχος των δύο ανωτέρω πράξεων είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν διαρκώς από τη διεύρυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επιπλέον, δίνονται κίνητρα για τις επιχειρήσεις που διευκολύνουν την παράδοση αγαθών, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής διεπαφής.

Μειώνεται, έτσι, η γραφειοκρατία και το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται στους κλάδους αυτούς.

Για τις επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, που δεν κάνουν χρήση της «Υπηρεσίας Μιας Στάσης», προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες καταβάλλουν τη δέκατη έκτη ημέρα του επόμενου μήνα τον ΦΠΑ, χωρίς άδεια και σύσταση εγγύησης.

Μέσω της «Υπηρεσίας Μιας Στάσης» εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις και για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν online ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Με το Β΄ μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται διατάξεις για την παράταση του Προγράμματος «Ηρακλής», για τη μείωση του εναπομείναντος αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Το σχέδιο αυτό είχε οφέλη τόσο για το σύνολο της οικονομίας της χώρας, όσο και για το τραπεζικό σύστημα.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι το 2022 το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων να είναι κάτω από 10%.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ψηφίζουμε κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις, που είναι απαραίτητες για τη συνέχισή του ως άνω επιτυχημένου προγράμματος.

Πρόκειται για εξάμηνη παράταση στην 24μηνη περίοδο που δίνεται στις εταιρείες διαχείρισης για την έναρξη της μέτρησης των επιδόσεών τους στις ανακτήσεις των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων. Και αυτό, φυσικά, γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, με τις διατάξεις του Γ΄ μέρους του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας- τροποποιήσεις του Ν. 4738/2020, επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις προς άρση ζητημάτων που είχαν δημιουργηθεί με την ψήφιση του ως άνω νόμου.

Σας ευχαριστώ.

15/07/2021

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

vryzidoy2