Εκτύπωση

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Δήμος Σερβίων-Βελβεντού:

Σχετικά με το νερό στο Βελβεντό

.
  Μετά τις ημέρες του Ιουλίου που η θερμοκρασία είχε φτάσει στα όρια του καύσωνα άρχισαν να διαδίδονται φήμες στην τοπική κοινωνία του Βελβεντού σχετικά με το νερό. Είναι αλήθεια ότι για μερικές ημέρες δημιουργήθηκε πρόβλημα με κάποιες  παροχές στην Γ’ ζώνη ύδρευσης.
  Το πρόβλημα αυτό δεν είχε σχέση με την ποσότητα νερού αφού στην δεξαμενή είχαμε συνεχώς υπερχείλιση, ούτε και με κάποια βλάβη αφού τέτοια δεν υπήρξε. Από διερεύνηση που κάναμε με υδραυλικούς μηχανικούς καταλήγουμε ότι τα αίτια του προβλήματος πρέπει να αναζητηθούν στην χωρίς μελέτη μεγάλη επέκταση του δικτύου ύδρευσης εκτός σχεδίου που έγινε το 2010 με συνέπεια να είναι αδύνατη η κάλυψη των αναγκών στην Γ’ ζώνη έστω για λίγες ώρες, αφού το δίκτυο έχει συγκεκριμένη διατομή. Το πρόβλημα αυτό άμεσα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί και θα επανέρχεται σε περιόδους αιχμής της ζήτησης εκτός εάν διακοπεί η παροχή νερού στις επεκτάσεις.

  Στη συνέχεια άρχισαν να κυκλοφορούν ανώνυμες φήμες για την ποιότητα του νερού. Φήμες (περί ερπετών, αμφίβιων και άγριων ζώων που δήθεν βρέθηκαν μέσα στο νερό) είναι γελοίες και ανάξιες έστω και σχολιασμού. Όμως κάποιοι χωρίς καμιά αρμοδιότητα και εξουσιοδότηση αγνοώντας τις συνέπειες των ενεργειών τους άρχισαν να αφήνουν υπονοούμενα για την ποιότητα του νερού κάνοντας αναφορά σε ελέγχους χωρίς να ενημερώνουν τον κόσμο από ποιον εξουσιοδοτήθηκαν, ποιος έχει την ευθύνη και ποιος επιστημονικά υπεύθυνος υπογράφει αυτούς τους ελέγχους.
  Ας αναρωτηθούν για τη ζημιά που κάνουν στο Βελβεντό όταν για παράδειγμα καλούνται επισκέπτες στη γιορτή ροδάκινου και ταυτόχρονα υπονομεύεται η φιλοξενία με υπονοούμενα για την ποιότητα του νερού.
  Ακόμα και αυτές τις ενέργειες εάν δεν είχαν σχέση με τη δημόσια υγεία θα τις παραβλέπαμε. Όμως η διασπορά ανυπόστατων φημών από ανεύθυνους που πανικοβάλουν τον κόσμο αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη και αν συνεχισθεί θα αναγκασθούμε να προσφύγουμε στα αρμόδια θεσμικά όργανα του κράτους για την αναζήτηση των υπευθύνων.
  Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους του Βελβεντού ότι το νερό του δικτύου ύδρευσης ελέγχεται ως προς την ποιότητα προγραμματισμένα, όπως όλα τα δίκτυα του Δήμου, από το Κέντρο Περιβάλλοντος  και τα αποτελέσματα είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου. Οι τυχόν βλάβες αποκαθίστανται σε ελάχιστο χρόνο. Ειδικά για το Βελβεντό, επειδή τα νερά είναι επιφανειακά, γίνεται τακτικός έλεγχος στη δεξαμενή και η χλωρίωση μετά την εγκατάσταση ηλεκτρικής αντλίας στην αρχή του χρόνου γίνεται αυτόματα.
  Ο μόνος υπεύθυνος, απέναντι στο νόμο και τους κατοίκους, για τη διασφάλιση της ποσότητας και τον έλεγχο της ποιότητας του νερού είναι ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού και κανένας άλλος.  


                                                                               Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
                                                                ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

                                                                                 ΝΙΚΟΣ ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ