konstantopoulos ΙΙΑπό τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια σύσκεψη για τον δήμο Σερβίων-Βελβεντού για θέματα του δήμου. Το τελικό συμπέρασμα όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις των συμμετεχόντων είναι ότι αυτή την στιγμή τα μεγάλα προβλήματα του δήμου, πρώτιστης μάλιστα σημασίας, είναι:

1. Ο δασικός δρόμος προς το Καταφύγι και

2. Τα μεγάλα τεχνικά έργα δεν μπορούν να εκτελεστούν, επειδή δεν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου με ευθύνη των δημοτικών συμβούλων.

Ας τα δούμε λοιπόν ένα-ένα.

1. Δασικός δρόμος προς το Καταφύγι

Ο δήμος αναδεικνύει ένα θέμα ήσσονος σημασίας και το τοποθετεί ως έργο πρώτης προτεραιότητας.

Συζητείται και αποφασίζεται η κατασκευή ενός δρόμου προς το Καταφύγι, χωρίς την συμμετοχή και γνωμοδότηση ούτε της τοπικής κοινωνίας (του προέδρου και των κατοίκων του Καταφυγίου) ούτε του δημοτικού συμβουλίου.

Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι προτεραιότητα των κατοίκων του Καταφυγίου αποτελεί η ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου δρόμου Καταφύγι- όρια νομού Ημαθίας.

Ήδη εδώ και πολύ καιρό ο πρόεδρος με τους εκπροσώπους των κατοίκων στην Κατερίνη, βρίσκονται σε διαβούλευση με την Π.Ε Κοζάνης και τον αντιπεριφειάρχη κ. Πλακεντά για την υλοποίηση του έργου. Η υπάρχουσα μελέτη με μια επικαιροποίηση μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί.

Πρότασή μας είναι τα χρήματα που θα διατεθούν για τον δασικό δρόμο προς το Καταφύγι, να διατεθούν για την σύνδεση του Καταφυγίου με τα όρια του νομού, δεδομένου ότι ο δεύτερος δρόμος θα επιλύσει άμεσα το πρόβλημα της σύντομης πρόσβασης από την Κατερίνη προς το Καταφύγι, λύση που αποτελεί πάνδημη επιθυμία των κατοίκων του Καταφυγίου που διαμένουν στην Κατερίνη και που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων του οικισμού.

Σε δεύτερο χρόνο όταν και η μελέτη του δασικού δρόμου ωριμάσει να διατεθούν και άλλες πιστώσεις για την κατασκευή του δρόμου αυτού.

2. Μεγάλα τεχνικά έργα και η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Για ποια μεγάλα έργα μιλάει ο δήμαρχος;

Το μοναδικό μεγάλο(;) έργο ( προϋπολογισμού περίπου 550 χιλ ευρώ), είναι αυτό της ύδρευσης των Λαζαράδων, έργο που εμείς το αφήσαμε μελετητικά ώριμο το 2014 και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο μάλιστα, άρα άμεσα εντάξιμο και υλοποιήσιμο.

Ο δήμαρχος στα τέσσερα χρόνια της θητείας του δεν μπόρεσε ούτε καν σύμβαση να υπογράψει, ενώ το έργο θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη του 2015, αρχές του 2016.

Για να μην αναφερθούμε στην αδράνεια και τις παραλείψεις του να αξιοποιήσει όλες τις μελέτες και όλους τους πόρους που του παραδώσαμε, με ναυαρχίδα την συμφωνία με την ΔΕΗ Α.Ε, η οποία θα διαθέσει 2,0 εκ. ευρώ για τις μελέτες και την κατασκευή αντλητικών συστημάτων, αγωγών και δεξαμενών αποταμίευσης νερού για την άρδευση 15.000 στρεμμάτων των Καμβουνίων.

Ήδη η σύμβαση την οποία εμείς είχαμε υπογράψει τον Αύγουστο του 2014 έληξε το 2016, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τον δήμαρχο τα τελευταία δύο χρόνια στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ακόμα δεν έχει υπογράψει την νέα σύμβαση.

Εύχομαι να μην συμβεί το κακό, να χάσουμε δηλαδή την σύμβαση, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην ΔΕΗ αποτελούν μεγάλο ερωτηματικό για την πορεία της.

Αντί λοιπόν ο δήμαρχος να αναγνωρίσει τα λάθη του και να ζητήσει την συσστράτευση ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου, επικαλείται την μη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018, ως πρόφαση φυσικά για την καθυστέρηση των έργων.

Για ποιόν προϋπολογισμό μιλά; Αυτόν που ακόμα δεν έχει υποβληθεί στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση, ενώ θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το αργότερο στις 15 Νοεμβρίου του 2017 (σε λίγες μέρες κλείνουν τέσσερις μήνες καθυστέρησης) και θα έπρεπε να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη έως τις 31-12-2017;

Η ζημιά που προκαλεί στον τόπο μας η παρουσία της σημερινής δημοτικής αρχής είναι τεράστια. Όσο πιο πολύ μένει τόσο μεγαλύτερη η ζημιά.

Και δύο χρόνια ακόμα είναι πολύς χρόνος και η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη.

konstantopoulos ΙΙ