amp1318ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Μοσχάτο:

Ζωηρό φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στο μολυσματικό εκφυλισμό, τον περονόσπορο και το ωίδιο. Για την αποφυγή της ανθόρροιας, χρειάζεται κορφολόγημα στα 3-4 φύλλα, πάνω από το τελευταίο τσαμπί στην αρχή της άνθησης.

Προτιμά εδάφη βαθιά, δροσερά,θερμών, ξηρών και μη παγετόπληκτων περιοχών.Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, 500γρ.Το κρασί του είναι χωρίς αξιώσεις, αλλά μπορεί να δώσει πολύ καλής ποιότητας αποστάγματα. Σε αναμείξεις μικρής ποσότητας με άλλα κρασιά, μπορεί να βελτιώσει το άρωμά τους.Κατάλληλο για επιτραπέζια χρήση.Λόγω της πολύ γλυκιάς και γευστικής σάρκας, κάθε ρώγα φέρει 2-3 κουκούτσια.
Σενζώ(Βουλγάρικο):
Μέσης ωριμότητας φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό.Είναι ευαίσθητο στο ωίδιο, τα ακάρεα, το βοτρύτη και την ευτυπίωση, καθώς και στην χλώρωση σιδήρου. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και προτιμά εδάφη ξηρά, χαλκώδη, αμμώδη, φτωχά, σε πλαγιές καλής έκθεσης και θερμών περιοχών. Η βλάστησή του ξεκινά στα μέσα του Απρίλη και ωριμάζει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μεγάλα σταφύλια, 400γρ.Το κρασί είναι πλούσιο σε σάκχαρα, μέτριας οξύτητας, με καλό χρώμα όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ξυνόμαυρο(Μαύρο Ναούσσης) :Ζωηρό φυτό, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο, το βοτρύτη και πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία.Αρέσκεται σε εδάφη ελαφρά ως μέσης μηχανικής σύστασης και κυρίως σε εδάφη με καλή στράγγιση, ασβεστώδη, ουδέτερα έως αλκαλικά, μέσης γονιμότητας και εδάφη που του εξασφαλίζουν ομαλή τροφοδοσία σε νερό. Ξεκινάει τη βλάστησή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2-3 σταφύλια ,που φθάνουν τα 400γρ.Οι ρώγες έχουν παχύ φλοιό, κυανομέλανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, χυμώδη και υπόξινη.Το ξινόμαυρο, σαν πολυδύναμη ποικιλία που είναι, μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους κρασιών.
Μερλότ:
 Γαλλικής προέλευσης ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, ευαίσθητη στον περονόσπορο και τα τζιτζικάκια και σχετικά ευαίσθητη στο βοτρύτη.Η πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών της, την καθιστά ευαίσθητη στους παγετούς της άνοιξης.Προτιμά αργιλοαμμώδη, αργιλασβεστώδη, δροσερά και βαθιά εδάφη, ημιορεινών και ορεινών περιοχών.Ξεκινά τη βλάστησή του στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου.Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μέτρια σταφύλια,που δεν ξεπερνούν τα 250-300 γρ.Το κρασί που δίνει είναι υψηλού αλκοολικού τίτλου, καλής οξύτητας, μαλακό με χαρακτηριστικό άρωμα.
Καμπερνέ Σοβινιόν:
Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη και μέτρια παραγωγική.Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο, στην ευτυπίωση, την ίσκα, την φόμοψη, την ερίνωση, αλλά και την ξηρασία.Προτιμά εδάφη βαθειά, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, δροσερά, με καλή ικανότητα συγκράτησης νερού, μέτριας γονιμότητας.Η βλάστησή του ξεκινά, αρχές με μέσα Απρίλη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.Κάθε κληματίδα φέρνει 2-3 μικρά σταφύλια, που δεν ξεπερνούν τα 150γρ. Οι ρώγες του είναι μικρές και έχουν παχύ φλοιό.Δίνει κρασιά με έντονο χρώμα και υψηλό άρωμα.Όταν αναμειγνύεται με άλλα κρασιά, αρκεί ένα μικρό ποσοστό 10-15%, για να δώσει τον χαρακτήρα της στο τελικό προϊόν. Ροδίτης κόκκινος(Αλεπού): Ζωηρό φυτό, γόνιμο και πολύ παραγωγικό. Είναι ευαίσθητο στον περονόσπορο, τον μολυσματικό εκφυλισμό, αλλά και τον ίκτερο. Είναι σχετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Εμφανίζει έντονη ανθόρροια, κάτω από συνθήκες μεγάλης ζωηρότητας. Προτιμά εδάφη ελαφρά ασβεστώδη, μέσης γονιμότητας και περιοχές με υψόμετρο, όπου η ποικιλία δίνει τον καλύτερό της χαρακτήρα.Η βλάστηση ξεκινά στις αρχές Απρίλη και η συγκομιδή γίνεται μετα τις 20 Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα ποικιλία φέρνει 2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 450γρ. Οι ρώγες του έχουν μέτρια λεπτό φλοιό, ροδόλευκου έως ερυθρορόδινου χρώματος και σάρκα μαλακή ως τραγανή, εύχυμη, γλυκιά και μέτρια αρωματική.Στα κατάλληλα εδάφη ορεινών περιοχών και με μέτριες αποδόσεις, ανά πρέμνο ο ροδίτης μπορεί να δώσει αξιόλογα ξηρά κρασιά, με καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα και με καλό άρωμα.
Σαρντονέ:
 Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη και μέτρια παραγωγική.Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο, ιδιαίτερα πριν την έναρξη του περκασμού, το βοτρύτη, το μολυσματικό εκφυλισμό και την ξηρασία. Προτιμά δροσερές και όψιμες ζώνες, σε αμπελώνες με βόρεια έκθεση και εδάφη αργιλοασβεστώδη, ασβεστώδη και βαθιά. Ξεκινά τη βλάστηση στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μικρά σταφύλια συνόλου 180 γρ. Το κρασί του παρουσιάζει ιρορροπία σε αλκοόλη και οξύτητα. Είναι λιπαρό και πλούσιο σε άρωμα.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 
Για την καλλιέργεια των παραπάνω ποικιλιών θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής. 1 Κατά την ένταξη στην ΕΟΚ και αργότερα της Ε.Ε., στην Ελλάδα μπήκαν ορισμένοι περιορισμοί στην καλλιέργεια των οινοποιήσιμων αμπελιών, με αποτέλεσμα, σήμερα, να μη επιτρέπεται να καλλιεργήσει κανείς αμπέλι για παραγωγή κρασιού, αν δεν έχει ειδική άδεια. Η άδεια αυτή χορηγείται από το Ελληνικό απόθεμα, με μεγάλους περιορισμούς, στο τέλος ή την αρχή κάθε έτους. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται καλλιέργεια έως 1 στρ. Αμπελιού, για προσωπική χρήση 2 Κυκλοφορούν στην αγορά οινοποιήσιμα κλήματα μόνον για συμπλήρωση απωλεσθέντων κλημάτων σε υπάρχουσες καλλιέργειας αμπέλου. 3 Σε κάθε περιοχή της Ελλάδος, μετά από λήψη σχετικής άδειας, μπορούν να καλλιεργηθούν συγκεκριμένες ποικιλίες, που είναι προσαρμοσμένες στις εκεί εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και εξασφαλίζουν παραγωγή οίνω,ν που έχουν τα χαρακτηριστικά των οίνων της συγκεκριμένης περιοχής 4 Σε παραγωγούς, που είχαν αμπέλια και εξασφάλισαν δικαιώματα καλλιέργειας για ορισμένα στρέμματα ,μπορούν να γίνει ανανέωση των κλημάτων τους, πάντα όμως, μέσα στα πλαίσια των ποικιλιών, που συνιστώνται για την περιοχή τους
Ποιες είναι αυτές οι ποικιλίες, για τους νομούς της Π.Ε. της Δυτ. Μακεδονίας, μαζί με ορισμένα χαρακτηριστικά τους, θα υπάρξει ενημέρωση σε επόμενη δημοσίευση.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ (2018). ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΜΠΕΛΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2018
Από 27 Φεβρουαρίου 2018 έως 27 Μαρτίου 2018, θα χορηγηθούν άδειες νέας φύτευσης, που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων που διαθέτει η χώρα και θα κατανεμηθούν σε επίπεδο χώρας. Eλάχιστη αιτούμενη έκταση ανά αγροτεμάχιο το 1στρ. Εφόσον, οι επιλέξιμες αιτήσεις αδειοδότησης που θα υποβληθούν, υπερβαίνουν την έκταση που πρόκειται να χορηγηθεί, η χορήγηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί.
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
Κριτήριο Α (3 μόρια) 1) Φυσικά πρόσωπα ηλικίας έως 40 ετών Νεοεισερχόμενοι. 2) Νομικά πρόσωπα με φυσικό πρόσωπο που εγκαθίσταται ως επικεφαλής Νεοεισερχόμενο
Κριτήριο Β (1 μόριο) Εκτάσεις, όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Ο αιτών μπορεί να έχει ή να μην έχει στην ιδιοκτησία του οινοποιήσιμα αμπέλια και δεσμεύεται (με υπεύθυνη δήλωση) να συμμορφωθεί, για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών, με τους κανόνες βιολογικής παραγωγής, σε ολόκληρη την έκταση,που προορίζεται για νέα φύτευση. Τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια, που προσδιορίζονται στην εν λόγω αίτηση, βρίσκονται σε πλαγιές με αναβαθμίδες.
Κριτήριο Γ (1 μόριο) Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς. 1) περιοχές σε ορεινές εκτάσεις, σε υψόμετρο άνω των 500 μ., τουλάχιστον 2) μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Κριτήριο Δ ( Από 1,75-3,50 μόρια ) Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων. 1) διαθέτει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Σ.Δ.Ε 2016, ελάχιστη έκταση γεωργικής εκμετάλλευσης 5 στρέμματα και επιπλέον 2) έχει στην κατοχή του αμπελουργική εκμετάλλευση, με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες, ανάλογα με την έκτασή της, Για αμπελουργική εκμετάλλευση από 5 έως 20 στρ : 3,5 πόντοι. Για αμπελουργική εκμετάλλευση από 20 έως 30 στρ : 2,45 πόντοι. Για αμπελουργική εκμετάλλευση άνω των 30 στρ : 1,75 πόντοι.
Κριτήριο Ε (1,5 μόρια) Προηγούμενη συμπεριφορά του παραγωγού. (Δεν ισχύει για νεοεισερχόμενους στους οποίους προστίθεται )
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
Οι άδειες νέας φύτευσης ισχύουν για τρία έτη, από την ημερομηνία της χορήγησής τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον αιτούντα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Για την Π.Ε. Κοζάνης: Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, 1ος όροφος, γραφείο 24 (πρώην κτίριο Νομαρχίας) και στα τηλέφωνα 24613-51368 Περιστέρη Σταματία.
Για την Π.Ε. Καστοριάς:Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, 1ος όροφος, γραφεία 8 &13 και στα τηλέφωνα 24673-50254-245(Δημητρακοπούλου Ζαφειρία-Μοσχάκης Παναγιώτης).
Για την Π.Ε. Γρεβενών και Φλώρινας, ,αλλά και για άλλες Π.Ε., ανά την Ελλάδα, στα κατά τόπους ομοειδή γραφεία.
Αναλυτικότερα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
http://www.minagric.gr/images/

stories/docs/agrotis/Ampeli/

manual_fitefsis_2018.pdf

amp1318