Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

"Άγονοι" οι διαγωνισμοί μεταφοράς των μαθητών

στους δήμους της Π.Ε. Κοζάνης

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

metafmau29.12.11«Άγονοι» οι διαγωνισμοί στους δήμους της Π.Ε. Κοζάνης, δεν προσέρχονται οι μεταφορείς, οι οποίοι μιλούν για τίμημα «κάτω του κόστους»
Στον «αέρα» βρίσκονται οι μετακινήσεις των μαθητών στα σχολεία τους, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους οι διαγωνισμοί του μεταφορικού έργου έχουν καταστεί άγονοι, αφού το κόμιστρο που δίνεται από το κράτος, κρίθηκε από τους μεταφορείς τελείως ασύμφορο.

Να σημειωθεί ότι το κονδύλιο για τη μεταφορά των μαθητών μειώθηκε κατά 80%, ενώ οι μεταφορείς είναι απλήρωτοι από πέρυσι. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, όπου στους τρεις δήμους οι διαγωνισμοί είναι άγονοι, πλην του δήμου Κοζάνης, όπου όμως επίσης ο διαγωνισμός «κόλλησε» και δεν έφτασε στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος είχε προχτές το μεσημέρι σύσκεψη με το προεδρείο της ΚΕΔΑ, τους προέδρους των ΠΕΔΑ και εκπροσώπους των μεταφορέων και των ΚΤΕΛ, ανακοίνωσε «βελτιωτικές προτάσεις», προκειμένου να υπογραφούν συμβάσεις για το 2012 και να μη μείνουν στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές σ’ όλη τη χώρα. Κατ’ αρχήν αποφασίστηκε να ισχύσουν οι περσινές συμβάσεις μέχρι τέλη Ιανουαρίου, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων να πάνε σχολείο.
Σε επίπεδο νομού Κοζάνης στους δήμους Εορδαίας, Σερβίων – Βελβεντού και Βοϊου οι διαγωνισμοί για το μεταφορικό έργο βγήκαν άγονοι, ενώ στο δήμο Κοζάνης ο διαγωνισμός «κόλλησε» στην πρώτη φάση ελέγχου των δικαιολογητικών, χωρίς να φτάσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
Σύμφωνα με τη δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, «στο δήμο Εορδαίας προκηρύξαμε τον διαγωνισμό με τις περσινές τιμές, αλλά δεν έδωσε κανείς προσφορά, καθώς οι μεταφορείς κρίνουν ότι οι τιμές που δίνονται είναι κάτω του κόστους και επομένως είναι ασύμφορες». Είπε ότι «περιμένουμε μία επεξηγηματική επιστολή εντός λίγων ημερών από το υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται αύξηση του τιμήματος του μεταφορικού έργου, ώστε να προχωρήσουμε σε επαναληπτικό διαγωνισμό, ευελπιστώντας ότι θα είναι γόνιμος και θα ανατεθεί το μεταφορικό έργο των μαθητών».
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοζάνης, Βαγγέλης Καραπάτσιος, έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλο περιθώριο», γι’ αυτό ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει παράταση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε. Σημείωσε ότι «ο διαγωνισμός στο δήμο Κοζάνης βρίσκεται σε εξέλιξη». Ειδικότερα βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών, τα οποία πήγαν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Η τελευταία έκανε τις παρατηρήσεις της και τα έστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από την οποία ο δήμος Κοζάνης περιμένει την απάντηση, ώστε να προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Δυστυχώς με όλη αυτή την καθυστέρηση, ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε, γι’ αυτό ο αντιδήμαρχος επισήμανε τα «σφιχτά χρονικά όρια» και ζήτησε παράταση από το αρμόδιο υπουργείο.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται σε «βελτιωτικές κινήσεις» προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις των μεταφορέων και τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες των δήμων για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών τη νέα χρονιά. Αυτό προέκυψε από τις χτεσινές ανακοινώσεις που έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης περιέγραψαν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διενέργεια των διαγωνισμών, υπογραμμίζοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος να μπλοκάρει η μεταφορά των μαθητών από τις 8 Ιανουαρίου,  δεδομένου ότι πολλοί από τους μέχρι τώρα διαγωνισμούς έχουν κηρυχθεί άγονοι.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε πρώτον, ότι το αργότερο εντός του επόμενου διμήνου θα καταβληθεί στους μεταφορείς το σύνολο των οφειλών  για το 2011 από το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών καθώς επίσης και των οφειλών του κράτους για το πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΚΟΙΝΩΝΙΑ».
Δεύτερον ότι, για τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν, θα εξεταστούν και θα κατατεθούν βελτιωτικές προτάσεις προς τους μεταφορείς,  έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών καθώς και η ομαλή και διαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος.