www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Η "καυτή πατάτα", ο Δούρειος Ίππος και στο βάθος ...ΧΥΤΑΜ! Εκτύπωση
Δευτέρα, 03 Σεπτέμβριος 2007 09:50
Σεπτέμβριος 2007

Η "καυτή πατάτα", ο Δούρειος Ίππος και στο βάθος ...ΧΥΤΑΜ!

4Είναι θετική και καθησυχαστική, ως ένα βαθμό, η δήλωση του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή στο περιοδικό ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση "αφουγκραζόμενη την τοπική κοινωνία, δεν σχεδιάζει την κατασκευή ΧΥΤΑΜ στην περιοχή".

Και ευτυχής συγκυρία ότι ο Γ. Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελος Μπαλτάς είναι συντοπίτης μας -η μητέρα του από το Τρανόβαλτο-. Τουλάχιστον πιστεύουμε ότι δεν θα μας "αιφνιδιάσει" με μια δυσμενή απόφαση, μιας και οι σχετικές αρμοδιότητες με Κοινή Υπουργική Απόφαση υπάγονται πλέον στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στον αντίποδα βέβαια πληθαίνουν οι "φωνές", οι ψίθυροι και τα υπονοούμενα για την "άλλη άποψη", της δημιουργίας  XYTAM με ανταποδοτικά για την περιοχή οφέλη σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κ.τ.λ., κ.τ.λ..

Η Ελληνική Πολιτεία  φαίνεται ότι αναζητεί τοποθεσία για την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Υλικών (ΧΥΤΑΜ). Και καλά κάνει.

Η Ελληνική Πολιτεία φαίνεται να έχει προκρίνει για τη θέση αυτή το ορυχείο αμιάντου του Ζιδανίου. Δικαίωμα της.

Σημασία έχει εμείς τι κάνουμε.

Η ημερίδα της 25ης Ιουλίου στο Τρανόβαλτο, στα πλαίσια του προγράμματος LIFE, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας.

Γενικόλογες τοποθετήσεις για "διαφάνεια", για διαδικασίες "πάνω απ' το τραπέζι", για αποδοχή "δραστηριοτήτων (;) μόνο για το συμφέρον της περιοχής", για "ωρίμανση συνθηκών", για "μελλοντικές εξελίξεις" και τελικά η "ήπια" πρόταση για "δημιουργία ΧΥΤΑΜ Δυτικής Μακεδονίας  με την ομόφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας"!

Το πρόγραμμα LIFE μπήκε στη ζωή μας το 2003 με την 2942/40/4.9.03 απόφαση της Επιτροπής  των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με χρηματοδοτική επιδότηση 4.310.090 € κατά 50% και φάνηκε "πακέτο" με το δεύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης των  αποθέσεων ΕΠ.ΠΕΡ ύψους 8.800.000 €. Η αποδοχή του LIFE -παράλληλα με το ΕΠ.ΠΕΡ- από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης έγινε σε μια περίοδο  που η περιοχή έβγαινε από την "περιπέτεια" της 20ετούς και πλέον λειτουργίας των ΜΑΒΕ, το περιβάλλον γενικότερα ήταν σε υποδεέστερη μοίρα, η ανάγκη αποκατάστασης των εργαζομένων ήταν σε προτεραιότητα και πράγματι ήταν αγωνιώδης η προσπάθεια  για εξεύρεση κονδυλίων για την αποκατάσταση της περιοχής αφού η νέα ιδιοκτήτρια των ΜΑΒΕ Τράπεζα Πειραιώς, εν τω μεταξύ έχει εκχωρήσει τα «δικαιώματα» χρήσης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Η "ακαταλληλότητα" του προγράμματος  LIFE φάνηκε νωρίς, αφού προέβλεπε μελέτες για ενταφιασμό και «άλλων επικίνδυνων-τοξικών υλικών». Ήδη από τις αρχές του 2004 διαφαίνεται σαν "πρόβλημα" από τη Ν.Α. ενώ έχει γίνει αποδοχή ποσού της χρηματοδότησης. Ήδη από τότε το πρόγραμμα LIFE αποτελεί την "καυτή πατάτα" για την Ν.Α. που προσπαθεί τουλάχιστον και επιτυγχάνει τελικά να κάνει απαλοιφή της παραγράφου που αφορούσε τα "άλλα επικίνδυνα υλικά", να παραμένει όμως το "αμίαντος και μόνο αμίαντος".

Και φτάσαμε στην πιλοτική εφαρμογή του LIFE, η σύμβαση του οποίου υπογράφτηκε στις 13 Ιουνίου 2007 και ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου 2007. Σε 49 ημέρες! Αφορούσε εναπόθεση 100 τόνων αμιάντου από την περιοχή των ΜΑΒΕ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έξω απ' το ορυχείο.

Αυτό ήταν θα διερωτηθεί κανείς και έγινε τόσος θόρυβος;

Το χαρακτηρίσαμε "παρωδία έργου" και εξηγούμε το γιατί:

-από το αρχικό διαθέσιμο ποσό του προγράμματος 4.310.090 €, τελικά η παραπάνω σύμβαση έργου ήταν ύψους 533.411 €, ενώ πολλαπλάσιο ποσό διατέθηκε για την προπαγάνδα του έργου.

-αντί της προβλεπόμενης στεγανοποίησης του πυθμένα του ορυχείου η εφαρμογή έγινε έξω από αυτό.

-από την προτεινόμενη ποσότητα 100-1.000 τόνων η εργολαβία περιορίστηκε στο κατώτατο όριο(περίπου 100 τόνοι).

-η κάλυψη 1,8 στρέμματος από την πιλοτική εφαρμογή του ΧΥΤΑΜ είναι ελάχιστη μπροστά στη συνολική έκταση  των ΜΑΒΕ που ξεπερνά τα 4.000στρέμματα.

-η ποσότητα των 100 τόνων που ενταφιάστηκε είναι μηδαμινή -αν και όχι αμελητέα- μπροστά στο σύνολο των εκατομμυρίων τόνων αμιαντούχων υλικών που παραμένουν εκτεθειμένα.

-δημιούργησε ψευδαισθήσεις στην κοινή γνώμη αφού "προκάλεσε" δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο ότι "ολοκληρώνεται μέχρι 31-8-07 η αποκατάσταση των ΜΑΒΕ", ενώ στην ουσία η παρέμβαση αυτή δεν τροποποίησε στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα της περιοχής.

-Η "απόκτηση τεχνογνωσίας" από την παραπάνω εφαρμογή περιορίστηκε σε 1-2 τεχνικούς της ΑΝ.ΚΟ., αφού η ενασχόληση προσωπικού από την περιοχή ήταν ελάχιστη.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν σχεδόν αδιάφορα εάν έμπαινε τελεία και παύλα και δεν υπήρχε καμιά συνέχεια στην κατεύθυνση δημιουργίας ΧΥΤΑΜ. Κι όμως το πιλοτικό πρόγραμμα LIFE αποτελεί εξ ορισμού ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα που πρόκειται κάπου να εφαρμοστεί. Να πιστέψουμε ότι θα γίνει κάπου αλλού; Να πιστέψουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία για να εξυγιάνουμε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που πράγματι αποτελούν ένα κρίσιμο πρόβλημα; Να πιστέψουμε ότι σε κάθε ελληνική Περιφέρεια θα δημιουργηθεί και ένας ΧΥΤΑΜ;

Θα ήμασταν τουλάχιστον αφελείς.

Όπως και να το δούμε το πιλοτικό πρόγραμμα LIFE αποτελεί το Δούρειο Ίππο για την επιδιωκόμενη, εξαρχής, στόχευση του έργου που ήταν προφανής και δεν ήταν άλλη από τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ. Και σύρθηκαν στο άρμα του, αυτοί που με θέρμη υποστήριξαν την εφαρμογή του.

Ίσως να υπάρξει κάποια "ύφεση" στο θέμα, λόγω της επικείμενης έναρξης των εργασιών του προγράμματος ΕΠ.ΠΕΡ. που αφορά τις αποθέσεις, που φυσικά αποδεχόμαστε και υποστηρίζουμε. Δεν πρέπει όμως να καθησυχάζουμε.

Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι το πρόγραμμα LIFE «περπάτησε» μέσα από αμφισβήτηση και προβληματισμό και από τους υπεύθυνους. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποια γενικευμένη συνωμοσία για την προώθηση και ενίσχυση του LIFE για την κατασκευή ΧΥΤΑΜ.

Η τοπική κοινωνία κρατάει την "τύχη" στα χέρια της. Προσωπικά την "τοπική κοινωνία" την έχω οριοθετήσει, επί του προκείμενου, στο σύνολο των κατοίκων του νομού Κοζάνης και έχω αναφερθεί παλιότερα (Στίγμα για το Νομό Κοζάνης).

Η τοπική κοινωνία των Καμβουνίων πάντως, στην πρόσφατη  ημερίδα στο Τρανόβαλτο, δεν αντέδρασε όπως -κατά την άποψη μου- έπρεπε. Λιγοστές παρουσίες, αμηχανία, ελάχιστες παρεμβάσεις, ανύπαρκτα αντανακλαστικά  ακόμη κι όταν προτεινόταν "η δημιουργία ΧΥΤΑΜ Δυτικής Μακεδονίας". Η τοπική Δημοτική Αρχή από την άλλη, καλά θα ήταν  να πάρει σαφή θέση  στο ζήτημα -όχι, στην προοπτική δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι- και  να προωθήσει αρμοδίως σχετικό ψήφισμα.

Πριν να είναι αργά!

 
Γ.Μ.
 Δημοσιεύτηκε στην "Εν Μικροβάλτω..." [ΑΦ 12] και στον τοπικό τύπο του Ν. Κοζάνης
 

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack