oapnΔια της παρούσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση των Ομάδων Εργασίας με επιτυχία. Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

  • Κάθε ομάδα εργασίας θα πρέπει να ορίσει έναν υπεύθυνο επικοινωνίας, ο οποίος α) θα αναλάβει να ενημερώνει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για τις συναντήσεις και β) θα συγκεντρώνει και θα αποστέλλει το συγκεντρωθέν υλικό. Ως εκ τούτου σας παρακαλούμε να μας δηλώσετε το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας (το e-mail και το τηλέφωνο) του υπεύθυνου επικοινωνίας για την διευκόλυνση των δράσεων.
  • Ειδικότερα για τις κοινότητες του Δήμου Κοζάνης οι καταγραφές πρόκειται να πραγματοποιηθούν με άξονα τον εορταστικό κύκλο του χρόνου. Ξεκινούν με την καταγραφή των εορτών της Αγίας Βαρβάρας (4/12), του Αγίου Σάββα (5/12) και του Αγίου Νικολάου (6/12), γνωστές και ως «Νικολοβάρβαρα».  Παράλληλα, εφόσον είναι αυτό εφικτό, θα μπορούσαν να καταγραφούν και δράσεις – πολιτισμικές πρακτικές που αφορούν την παραδοσιακή διατροφή και τα τελετουργικά εδέσματα της συγκεκριμένης περιόδου.
  • Για την πόλη της Κοζάνης αποφασίστηκε στην παρούσα φάση η δημιουργία δυο θεματικών ομάδων εργασίας. Πρόκειται, για την ομάδα καταγραφής του εθιμικού εορτασμού του Πολιούχου της Κοζάνης Αγίου Νικολάου και για την ομάδα της Παραδοσιακής Διατροφής. Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτές να μας ενημερώσουν σχετικά μέχρι και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017.
  • Προς διευκόλυνση των ομάδων εργασίας στη συλλογή υλικού συνημμένως αποστέλλουμε σχετικά ερωτηματολόγια που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια  της συνάντησης (Ζητήματα Ελληνικής Λαογραφίας του Γ. Α. Μέγα και Παραδοσιακός Υλικός Βίος του ελληνικού λαού των Στεφ. Δ. Ημέλλου – Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη). Καθώς τα εν λόγω ερωτηματολόγια μπορούν να βοηθήσουν στην δημιουργία ενός βασικού πυρήνα επιμέρους πληροφοριών για την πραγματοποίηση κατευθυνόμενων συζητήσεων.
  • Το συλλεχθέν υλικό (ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, βιντεοσκοπήσεις) θα κατατίθεται μέσω των ομάδων εργασίας στον Οργανισμό. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας μπορεί να το προωθεί είτε ηλεκτρονικά  στο e-mail του Οργανισμού Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ,  είτε με την μορφή DVD ή με USB Stick (φλασάκι) στην έδρα του Οργανισμού Παύλου Μελά & Πλατεία Αυλιώτη στον 2ο όροφο.
  • Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να καταγράφετε υλικό (βιντεοσκόπηση, φωτογραφίες κλπ) με όποιο τεχνικό εξοπλισμό διαθέτετε μεμονωμένα ή και συνδυαστικά και να το συνοδεύετε από ένα σύντομο περιγραφικό κείμενο (120 έως 300 λέξεων) ανάλογα με την θεματική ενότητα που καταγράφετε.
  • Οι επόμενες συναντήσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου (σε χώρο που θα σας ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω). Στις 5:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τις ομάδες εργασίας της Κοζάνης και στις 6:00 μ.μ. η συνάντηση με τις ομάδες εργασίας των Τοπικών Κοινοτήτων.

Σημειώνουμε πως θα τηρηθεί αυστηρά η ώρα έναρξης των ομάδων εργασίας, εξαιτίας προγραμματισμένων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αργότερα την ίδια ημέρα από το Δήμο Κοζάνης και άλλους φορείς. Παρακαλούμε θερμά για την κατανόησή σας.

Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, www.kentrolaografias.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα. Ευαγγελία Παπαδοπούλου που έχει αναλάβει το συντονισμό και την γραμματειακή υποστήριξη της δράσης (στα γραφεία του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Κοζάνης, Παύλου Μελά & Πλατεία Αυλιώτη και στα τηλέφωνα 24610 29843 και 690 66 07 657).

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΠΝ

Ιωάννης Ιωαννίδης

oapn112