IMG 38102411 -29Η εισήγηση της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου περί αύξησης των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη τουλάχιστον ως προς τα Καμβούνια και σε μεγάλο βαθμό και το Λιβαδερό, κατατέθηκε σαν πρόταση της πλειοψηφίας από τον αντιδήμαρχο Θεόδωρο Κυριακίδη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού, της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2017.

Η πρόταση αυτή προέβλεπε αύξηση του ανταποδοτικού τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας/εμπορικό  ως εξής:

- Για τα Σέρβια, από 0,80/0,80 σε 1,50/1,50 € ανά τ.μ. σε ετήσια βάση, ποσοστιαία αύξηση 87,50%

- Για το Βελβεντό, από 1,10/1,21 σε 1,10/1,21 € ανά τ.μ., αύξηση 0%

- Για τα Καμβούνια, από 0,75/0,94 σε 1,50/1,50 ανά τ.μ., αύξηση 100%

- Για το Λιβαδερό, από 0,35/0,38 σε 1,00/1,00 ανά τ.μ., αύξηση 186%

Έτσι τα Καμβούνια εμφανίζονται στην top προτεινόμενη κλίμακα χρέωσης!!

Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια η πρόταση της πλειοψηφίας έτυχε μόλις 4 -από τους 9; συμβούλους της πλειοψηφίας- θετικών ψήφων (Κυριακίδης, Τέτος, Ζάκης, Παπαστέργιος).

[Παρένθεση] «Τροφή» για τον κατακερματισμό των προτάσεων, την αδυναμία ψήφισης, τις εντάσεις  και εν τέλει τη διακοπή της συνεδρίασης από κατοίκους του Βελβεντού, ήταν η κατάσταση που κυκλοφόρησε από την Οικονομική υπηρεσία του δήμου, που εμφάνιζε τον πρώην δήμο Βελβεντού να αποδίδει όφελος στον νυν δήμο από τις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και της αντίστοιχης εισπραξιμότητας από 1.1.2013 έως 31.12.2016, με το ποσό των 587.947,18 €, ενώ τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα ζημιά συνολικά για το ίδιο διάστημα με το ποσό των 1.871.341,01 €. Κατάσταση που αμφισβήτησε πρώτος ο εκ Βελβεντού σύμβουλος Ζορμπάς, λέγοντας ότι «δε λέει όλη την αλήθεια», αφού πράγματι ενώ η συζήτηση αφορά τον ηλεκτροφωτισμό των δημοτικών χώρων και την καθαριότητα, οι προαναφερόμενες καταναλώσεις στη ΔΕΗ, αφορούν και τα αντλιοστάσια που υπάγονται βέβαια στο κόστος της ύδρευσης, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι χρεώσεις της καθαριότητας.     

Οι άλλες προτάσεις και οι θέσεις των συμβούλων, ιδιαίτερα των προερχομένων από τα Καμβούνια, καταγράφηκαν ως παρακάτω:

- Ο αντιδήμαρχος Δισερής διαφοροποιήθηκε ως  προς την πρόταση της πλειοψηφίας, ισχυριζόμενος ότι στην προσυνεδρίαση της παράταξης είχε περάσει η πρόταση για αυξήσεις στο 1,10 € ανά τ.μ για τα Σέρβια και το Βελβεντό, στο 1,00 € για τα Καμβούνια και 0,80 € για το Λιβαδερό. Η πρότασή του, που μάλλον δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, υπερασπίστηκε μόνο από τον ίδιο.

- Ο Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής της πλειοψηφίας, αναφερόμενος και στο έγγραφο της Οικονομικής υπηρεσίας που σημειώσαμε παραπάνω, και επικαλούμενος ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία, πρότεινε αναβολή της συζήτησης. Πρόταση που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους (Κωνσταντόπουλος, Γκουτζιομήτρος, Μπάκανος, Παναγιωτούλας, Ζυγούρης).

- Ο Λιάκος, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αμφισβήτησε επίσης την ορθότητα του υπολογισμού των χρεώσεων προς τη ΔΕΗ, αφού περιλαμβάνει και το κόστος της άντλησης και πρότεινε να διαμορφωθούν τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στο 1,00€ ανά τ.μ. για τα Σέρβια και το Βελβεντό και στο 0,80€ για Καμβούνια και  Λιβαδερό. Η πρότασή του συγκέντρωσε 2 ψήφους (Λιάκος, Παπαδόπουλος Σταύρος).

Θα σημειώσουμε ότι Κωνσταντόπουλος και Λιάκος προτείνουν, εδώ και καιρό, διαπαραταξιακή παρέμβαση προς το υπουργείο Εσωτερικών για έκτακτη χρηματοδότηση αποπληρωμής του χρέους προς τη ΔΕΗ.

- Στο ύψος των χρεώσεων 1,12/1,21 € ανά τ.μ για τα Σέρβια, 1,10/1,21 € για το Βελβεντό, 1,00/1,10 € για τα Καμβούνια 0,80/1,00 € για το Λιβαδερό μεταβατικά για το 2018 και 1,00/1,10 € από το 2019, ήταν η πρόταση του ανεξάρτητου συμβούλου Ζορμπά, που υπερψηφίστηκε από 4 συμβούλους (Ζορμπάς, Κουκάλης, Μαλιούρα, Χαραλαμπίδης).

- Στην αναλογικότητα που πρέπει να υπάρχουν στα έργα και στις επενδύσεις ανά δημοτική ενότητα, ώστε να τεθεί θέμα αυξήσεων των τελών, στάθηκε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γκουτζιομήτρος, λέγοντας ότι με την πρόταση αυτή (της πλειοψηφίας) εξαθλιώνουμε περισσότερο τους κατοίκους του ορεινού όγκου.

-Αρνητικός σε κάθε αύξηση ανταποδοτικών τελών ήταν ο Γεωργακόπουλος, σύμβουλος της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

- Απουσίαζαν από τη συνεδρίαση ο εκ Καμβουνίων καταγόμενος σύμβουλος Αλεξόπουλος, όπως επίσης και οι Παπαδημητρίου, Παπαδόπουλος Μιχ.. Απουσίαζαν την ώρα της ψηφοφορίας οι σύμβουλοι, Λαζαριώτης, Ιωαννίδου, Μπρουσιόβας, Κουλιός, Παπαγεωργίου. 

Έτσι, καμιά πρόταση δεν συμπλήρωσε τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό ψήφων (11).

Με βάση τα παραπάνω και το γενικότερο -μεθοδευμένο;- κλίμα,  εκτιμούμε ότι παραμένει πολύ δύσκολη έως αδύνατη η ψήφιση «περί αύξησης των ανταποδοτικών τελών Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας», στη σημερινή συνεδρίαση -Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017- του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού.

Ένα κρίσιμο θέμα, που θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και κατοίκους του ορεινού όγκου των Καμβουνίων και του Λιβαδερού…

mikrovalto.gr   

IMG 38102411 -29