eleyth1611Φέτος συμπληρώνονται 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και οι φορείς της περιοχής διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων. Τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Εθνική Ανεξαρτησία», είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του ‘73, αποτέλεσε την κορυφαία έκφραση του αντιδικτατορικού αγώνα, η οποία άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της χούντας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 44η επέτειο εξέγερσης των ηρωικών αγωνιστών του Πολυτεχνείου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Νοέμβρη 2017 και ώρα 11 π.μ. στην κεντρική Πλατεία Νίκης της Κοζάνης. Στην ίδια εκδήλωση συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, καθώς και σειρά σωματείων και φορέων, καλώντας τα μέλη τους να πάρουν μέρος.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί και για το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιεί η Εργατική Λέσχη στις 6 μ.μ. Το 3ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης διοργανώνει εκδήλωση για την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 9.15 το πρωί ανήμερα της 17ης Νοέμβρη, στον κινηματογράφο «Φίλιππος».

Στην Πτολεμαΐδα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 6.30 μ.μ. διοργανώνει το ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Ενότητα στις 11 το πρωί. Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Πέμπτης και στα σχολεία.

 Ανακοινώσεις για την εξέγερση φοιτητών και λαού ενάντια στην χούντα εξέδωσαν δεκάδες σωματεία, φορείς, σύλλογοι γυναικών και πολιτικά κόμματα. Μεταξύ άλλων τονίζουν πως «σήμερα, αποτελεί πολιτικό και αξιακό χρέος όλων μας να βαδίσουμε με τα ίδια αποφασιστικά βήματα ενάντια στη «δικτατορία των μνημονίων και των αγορών», μια πολιτική που σαρώνει τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και έχει επιβληθεί στο λαό και στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη συνδρομή και συναίνεση του ντόπιου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Μια πολιτική που μοναδικό στόχο έχει τη σωτηρία των τραπεζών και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τις ιστορικές μέρες που διανύουμε αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα η δημιουργία ενός μεγάλου αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου, με πρωταγωνιστή το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, που μαζί με τη νεολαία, τα μεσαία στρώματα που καταστρέφονται και τη μικρομεσαία αγροτιά, θα οργανώσει την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Πηγή: e-ptolemeos.gr

eleyth1611