EPAFES1911 - 1O Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, σας προσκαλεί  στις «Κυριακάτικες Επαφές» του Νοεμβρίου με θέμα «Μην αφήνεις την ενοχή να κλέβει τη χαρά σου...»

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μάθει να νιώθουμε ενοχές από την παιδική μας ηλικία.

Η οικογένεια, οι φίλοι, η κοινωνία και η θρησκεία συνειδητά ή ασυνείδητα μας εκπαιδεύουν να νιώθουμε ένοχοι για συγκεκριμένους τρόπους σκέψης ή συμπεριφοράς.

Η ενοχή είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος επηρεασμού της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου, αφού ενεργοποιεί την φυσική παιδική μας ανάγκη να μας εγκρίνουν οι άλλοι. Αν θέλουμε πολύ την έγκριση κάποιου, θα αλλάξουμε την εμφάνισή μας, τον τρόπο που φερόμαστε ή ακόμα και τον τρόπο που σκεφτόμαστε!

Μ’ αυτόν τον τρόπο γινόμαστε θύματα μιας άδικης ενοχής και συνήθως δυσκολευόμαστε να δώσουμε προτεραιότητα στην αγάπη του εαυτού μας. Κατηγορώ τον εαυτό μου, με καταδικάζω και με τιμωρώ. Η τιμωρία για το παράπτωμά μου είναι το εσωτερικό μαρτύριο, και ο τρόπος πληρωμής είναι η ενοχή.

Η άδικη ενοχή και η υπερβολική ντροπή μπορούν, όχι μόνο να μας κάνουν να χάσουμε την επαφή με την πραγματική μας ταυτότητα, αλλά και να κλέψουν τη χαρά μας, την εσωτερική μας γαλήνη και την αίσθηση της αποδοχής και αγάπης του εαυτού μας.

Η αυτογνωσία, η αυτοεκτίμηση και η αγάπη για τον εαυτό μας είναι το φάρμακο ενάντια στην αρρώστια της ενοχής. Όταν αγαπήσω και αποδεχτώ τον εαυτό μου γι’ αυτό που είμαι, τότε θα μπορέσω να ελευθερωθώ από τις ενοχές και να ζήσω πραγματικά ελεύθερος.

Την εισήγηση και παρουσίαση επιμελείται η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Βαμβακά.

Τσάι ή καφές συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα της ζεστής και ανθρώπινης συνεύρεσης.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, στις 7:00 το απόγευμα, στο Στέκι του Συλλόγου (Γ. Αγόρα 6) Τηλ. επικοινωνίας: 6945292521

Το Δ.Σ.

EPAFES1911