Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Περιφέρεια δύο ταχυτήτων:

Η Κοζάνη έχει εντάξει έργα 53 εκατ. ευρώ,

ενώ η Καστοριά ΜΗΔΕΝ!!!

Ένταξη αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΜΑΒΕ

perdm17.12Το μοντέλο της... Μέρκελ, με την δημιουργία περιφέρειας δύο ταχυτήτων και πολλών ανισοτήτων, φαίνεται πως προωθεί η παράταξη του περιφερειάρχη Γ. Δακή στην Δυτική Μακεδονία, με την ανοχή - αν όχι και την συμπόρευση - της ομάδας του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δ. Σαββόπουλου, η οποία παραχωρεί, στα περιφερειακά συμβούλια, ηγεμονικό ρόλο στην Κοζάνη, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα τοπικά συμφέροντα!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, κατάφερε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, να εντάξει έργα συνολικού ύψους 53.535.000 ευρώ, ενώ η Π.Ε. Καστοριάς απέφυγε να καταθέσει πρόταση ακόμα και για έργα με ώριμες μελέτες, όπως ο οδικός άξονας Πευκόφυτο - Μυροβλήτης, Γέφυρα Νεστορίου, κλπ.

Το γεγονός σχολιάστηκε δυσμενώς από στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών, ενώ δεν είναι λίγοι οι τοπικοί παράγοντες, που αποδίδουν “επικίνδυνη ανεπάρκεια” προσωπικά στον αντιπεριφερειάρχη Δ. Σαββόπουλο, ο οποίος για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται κατώτερος του ρόλου που του ανατέθηκε!
Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι τα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013 είναι τα εξής:
α) Οδική διασύνδεση ΖΕΠ - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με ισόπεδο κόμβο στην ε.ο. Κοζάνης - Ιωαννίνων 2.775.000€
β) Βελτιωση τμήματος οδού Κοζάνης - Αεροδρομίου 5.000.000€
γ) Αποκατάσταση από κατολισθήσεις οδού Βελβεντού - Καταφυγίου 2.480.000€
δ) Έργα υποδομής για την μετεγκατάσταση επτά σεισμόπληκτων οικισμών περιοχής Βοϊου Ν. Κοζάνης (Β΄φάση) 2.450.000
Επίσης εντάχθηκαν τα παρακάτω έργα, που ήταν ενταγμένα ή δημοπρατημένα στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΔΥΜ.
α) Βελτίωση - διαπλάτυνση τμημάτων Ε.Ο. Κοζάνης - Σερβίων 1.650.000 €
β) Ύδρευση οικισμών Δήμου Ηρακλεωτών Ν. Γρεβενών (Τμήμα Κοζάνης) 1.180.000€
Τέλος, εντάχθηκε με μελέτη δημοπράτησης της ΑΝΚΟ το έργο:
Αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου του πρώην εργοστασίου αμιαντοπροϊόντων ΜΑΒΕ 38.000.000€
Σύνολο 53.535.000€
Αλλά το πιο εντυπωσιακό και συγχρόνως εξοργιστικό είναι ότι, από την πλευρά της Π.Ε. Κοζάνης, κατατέθηκε ώριμη πρόταση και θα ενταχθεί το έργο για την ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης Πολυφύτου, με προϋπολογισμό σε πρώτη φάση 35.000.000 ευρώ! Με το ίδιο ποσό χρηματοδοτείται και η διευθέτηση της κοίτης του παραπόταμου της Εορδαίας.
Την ίδια στιγμή, που η μελέτη εφαρμογής για την λίμνη της Καστοριάς, βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια, στα συρτάρια της ΑΝ.ΚΟ Κοζάνης, στην οποία ανατέθηκε με διαδικασίες “κατεπείγοντος” και έκτοτε αγνοείται...
Σ΄ αυτά πρέπει να προστεθεί και η “ντρίπλα” της Περιφέρειας προς την Π.Ε. Καστοριάς, στο θέμα της σήραγγας της Κλεισούρας, όπου αν και γνώριζαν ότι δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας, που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μεγάλα έργα, έδειξαν μια απίστευτη προθυμία να εντάξουν το έργο στα τομεακά προγράμματα του υπουργείου, ρίχνοντας “στάχτη στα μάτια” των καστοριανών, οι οποίοι δέχθηκαν μοιρολατρικά το αποτέλεσμα της... απένταξης!
Η απραξία έργων στο νομό δεν πέρασε απαρατήρητη και από τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος ενόψει μάλιστα των εκλογών επισκέφθηκε τον κ. Σαββόπουλο στο γραφείο του για ενημέρωση.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη δήλωσε με νόημα στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης: “Όχι πλέον άλλες έρευνες, όχι άλλες αναλύσεις και όχι σκόρπιες μελέτες για την λίμνη, αλλά μόνο μελέτες εφαρμογής...”!
Αυτό που θεωρείται απαράδεκτο είναι η εμφανής ανισοκατανομή των πόρων για επενδύσεις στην Περιφέρεια.
Η Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς λοιπόν, λαμβάνει μόνο το 6,83% των πόρων αυτών.
Ενώ από τον τακτικό προϋπολογισμό λαμβάνει 10.420.000 € δηλαδή ποσοστό 13,18% του συνολικού προϋπολογισμού της Περιφέρειας, από τα οποία τα 8 περίπου εκατομμύρια είναι λειτουργικά έξοδα και δαπάνες και μόνο 2 εκατομμύρια προορίζονται για την κατασκευή έργων, επιδιορθώσεις οδικών αξόνων κλπ.
Εν τω μεταξύ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που έγινε δέκτης πολλών αρνητικών μηνυμάτων από την Καστοριά, επιχειρεί με επικοινωνιακού τύπου κινήσεις, να αντιστρέψει το κλίμα και επιλέγει την πόλη μας, για την πρώτη... αποκεντρωμένη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που θα γίνει την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Καστοριάς.
Εκεί αναμένεται να εντάξουν ορισμένα ήσσονος σημασίας έργα, προκειμένου να βγάλουν από την δύσκολη θέση τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας από την Καστοριά, οι οποίοι φαίνεται ότι προβάλλουν μειωμένες αντιστάσεις, στην ηγεμονία του πολιτικού κατεστημένου της Κοζάνης!

Tου Δημήτρη Ιατρίδη - Καστοριανή Εστία