dakis111Σε φυλάκιση ενός έτους και σε ένα έτος στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων καταδικάστηκε ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, για παράνομες τοποθετήσεις προϊσταμένων την περίοδο της θητείας του.

Παράλληλα το δικαστήριο κατά την ακροαματική διαδικασία της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, αθώωσε τις τέσσερις προαχθείσες υπαλλήλους που τοποθετήθηκαν σε θέση προϊσταμένου σε υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο τότε περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, την περίοδο του 2012 τοποθέτησε παράνομα τέσσερις υπαλλήλους σε θέση προϊσταμένου. Ειδικότερα: Την Κωνσταντινιά Κισκίνη στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, την Ελευθερία Μπασδέκη στην Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον Γιώργο Βογιατζή στην υπηρεσία Υγείας – Πρόνοιας και την Αικατερίνη Αβραμίδου στην υπηρεσία Υγείας – Πρόνοιας της Π.Ε. Γρεβενών.

Να σημειωθεί ότι στην ακροαματική διαδικασία ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Δακή, υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν είχε δόλο και η τοποθέτηση των προϊσταμένων από τον τότε περιφερειάρχη έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια, με γνώμονα το συμφέρον της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα παρουσίασε απόφαση διοικητικού δικαστηρίου της Αποκεντρωμένης Διοικητικής Περιφέρειας Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία ο κατηγορούμενος είχε αθωωθεί. Ωστόσο, το ποινικό δικαστήριο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης) είχε διαφορετική άποψη από το διοικητικό δικαστήριο και δεν πείστηκε από τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχε δόλος, γι’ αυτό και καταδίκασε τον πρώην περιφερειάρχη Γ. Δακή σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ενός έτους. Συγχρόνως, έκρινε ότι οι υπάλληλοι που τοποθετήθηκαν σε θέση προϊσταμένου δεν άσκησαν κάποιου είδους πίεση στον περιφερειάρχη για την αναβάθμισή τους, γι’ αυτό και κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή όλων, τόσο του πρώην περιφερειάρχη όσο και των διοικητικών υπαλλήλων.

Μάρτυρας  υπεράσπισης του πρώην περιφερειάρχη ήταν ο τότε στενός του συνεργάτης και αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ενώ μάρτυρας υπεράσπισης των τεσσάρων διοικητικών υπαλλήλων, που ήταν κι’ αυτοί κατηγορούμενοι, ήταν ο νυν αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Δακή, άσκησε έφεση, οπότε η ποινή αναστέλλεται, μέχρι την εκδίκαση από το εφετείο.

e-ptolemeos.gr

dakis111