2 kapl317Φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική). Ελληνικό όνομα, Ελελίφασκος ο φαρμακευτικός. Διεθνής επιστημονική ονοματολογία Salvia officinalis. 
Το φασκόμηλο είναι μια πολυετής καλλιέργεια που προτιμά εδάφη με μέση σύσταση, ασβεστούχα  με καλή αποστράγγιση.

Ιδανικό pH θεωρείται μεταξύ 6,2 έως 6,4. Αυτό δεν το εμποδίζει να αναπτυχθεί και πολλά άλλα είδη χωραφιών  εκεί που έχει πρόβλημα είναι τα πολύ αμμώδη όπως και τα πολύ βαριά εδάφη. Ευδοκιμεί τόσο σε θερμές, όσο και σε ψυχρές περιοχές. Η αντοχή του στο κρύο είναι μεγάλη αφού αντέχει μέχρι –25° C. Αλλά και ένα φυτό που μπορεί κάλλιστα να καλλιεργηθεί στην κάθε αυλή από μικροκαλλιεργητές χωρίς να κινδυνεύει από τις σκληρές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες.
Θα λέγαμε ότι είναι μια ιδανική καλλιέργεια για την Δυτική Μακεδονία. 
Για περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια παραθέτουμε το VIDEO  της εκπομπής μας από την σειρά ΑΕΙΦΟΡΙΑ. 
Πληροφορίες για τις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες
Χρησιμοποιείται για τις αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, σπασμολυτικές και στυπτικές ιδιότητές του. Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική δράση του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση. Η δράση αυτή αρχίζει δύο ώρες μετά την πρόσληψη του τσαγιού και μπορεί να κρατήσει ορισμένες μέρες. Άλλες ιδιότητες του φασκόμηλου είναι: τονωτικό, σπασμολυτικό, αντιδιαρροϊκό, αντιφυσητικό, αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό, ευ στόμαχο, υπερτασικό για ορισμένα είδη, 
Ειδικότερα Το φασκόμηλο αντιμετωπίζει θετικά
1. Την απώλεια φωνής, 2. Το άσθμα,  3. Την διάρροια, 4. Τις πληγές στα ούλα και τον λαιμό, 5. Τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, 6. Τα σπυριά με πύον, 7. Την τριχόπτωση, 8. Την αντιμετώπιση της φαγούρας,  9. Την ναυτία, 10. Τον πονόλαιμο,  1. Την τόνωση της αντοχής  του σώματος, 12. Την τόνωση  του πεπτικού συστήματος, 13. Την τόνωση του προσώπου, 14. Τους κολικούς των νεφρών και του εντέρου, 15. Τον μετεωρισμό, 16. Τα σκουλήκια στο έντερο και το στομάχι, 17. Τα τσιμπήματα φιδιών, 18. Τα τσιμπήματα εντόμων.
 Παρενέργειες
Αν και υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το φασκόμηλο είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση, Εν τούτοις χρειάζεται προσοχή στις θηλάζουσες μητέρες και οι έγκυες γυναίκες.  Σε αυτούς που έχουν ευερέθιστο στομάχι. Υπήρξαν περιπτώσεις  σε κάποιους ανάπτυξη δερματίτιδας Το αιθέριο έλαιο δε σε υψηλές συγκεντρώσεις έδειξε ηπατοτοξικότητα.

https://www.youtube.com/watch?v=u2SDhF7DzB4

2 kapl317