- ypourgeio-perivallontos146Σε συνέχεια της αναφοράς που κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στη φυτική παραγωγή από την αύξηση του αγριόχοιρου στη Δυτική Μακεδονία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προέβη σε σχετική απάντηση, ως παρακάτω:

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Αναφορά»

ΣΧΕΤ: α) Η με αριθμ. πρωτ. 517/5-12-2016 Αναφορά

Σε απάντηση της (α) σχετικής Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Γεώργιο Κασαπίδη, σας γνωρίζουμε ότι είναι γνωστό το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού του αγριόχοιρου στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και οι ζημιές που προκαλούνται στη φυτική παραγωγή από κοπάδια του είδους, τα οποία καταστρέφουν την οικονομική δραστηριότητα πολλών συμπολιτών μας.

Γενικά, η αλληλεπίδραση ανθρώπου και άγριας ζωής είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό επίπεδο και το ΥΠΕΝ έχει την πρόθεση να συμβάλλει θετικά στην ισορροπία αυτής της σχέσης. Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα της ΣΤ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, που έχει ήδη υλοποιηθεί από την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο, ήταν η αύξηση του επιτρεπτού ορίου κάρπωσης ανά ομάδα κυνηγών καί εξόρμηση.

Παρόλο που είναι γνωστό ότι η θήρα δρα εξισορροπητικά στους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ειδών, δεν είναι το μόνο επαρκές διαχειριστικό μέτρο σε καταστάσεις υπερπληθυσμών, όπως αυτή για παράδειγμα του αγριοκούνελου στη Λήμνο ή του αγριόχοιρου στην υπόλουιη χώρα.

Το ΥΠΕΝ έχει συστήσει ομάδα εργασίας για την εξέταση των τρόπων αντιμετώπισης ζημιών από είδη της άγριας πανίδας στη φυτική και ζωική παραγωγή. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου μας, ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί μία συνάντηση, ενώ στις επόμενες συναντήσεις έχει συμφωνηθεί να προσκληθούν περιβαλλοντικές ΜΚΟ, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ.

- ypourgeio-perivallontos146