anabr85 1Τεράστια οικολογική καταστροφή συντελείται όπως φαίνεται εδώ και χρόνια στα Αναβρυκά από την παράνομη υλοτομία. Ένα μοναδικό οικοσύστημα κινδυνεύει με πλήρη αφανισμό. Οι εικόνες που αντίκρισα είναι συγκλονιστικές και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος σας μεταφέρω.

Είναι προφανές κι από ένα μη έμπειρο μάτι πως το έγκλημα αυτό συντελείται εδώ και χρόνια, καθώς συναντάς συνέχεια κομμένα πλατάνια, άλλα μαυρισμένα από τον καιρό, αλλά ακόμη περισσότερο και άλλα φρεσκοκομμένα. Καμία συζήτηση δεν μπορούμε να κάνουμε για την περιβόητη ανάπτυξη της παραλίμνιας ζώνης αν δεν ξεκινήσουμε από την προστασία του περιβάλλοντος. Από τον καναπέ σχέδια δεν γίνονται. Αφήστε στην άκρη οτιδήποτε άλλο και τρέξτε οι αρμόδιες υπηρεσίες να σώσετε ότι έχει απομείνει.

Το έγκλημα θα συνεχίζεται διαρκώς. Είναι ντροπή για όσους το κάνουν και είναι βέβαιο ότι στις μικρές κοινωνίες γνωρίζουν πάνω-κάτω από ποιους γίνεται. Ακόμη χειρότερο ότι η παράνομη υλοτομία χτύπησε και τον Άγιο Δημήτριο Αιανής, σ’ ένα άλλο επίσης αιωνόβιο δάσος με πουρνάρια, πραγματικό στολίδι για τον Νομό μας. Μετράμε τις πληγές μας και μερικές δεν θα κλείσουν ποτέ. Το δάσος αυτό δεν μας ανήκει και οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Όσοι γνωρίζουν κάτι έχουν τόση ευθύνη όση και αυτοί που το διαπράττουν. Σε τέτοια φαινόμενα σιωπή δεν χωρά. Μην το αφήνετε να συνεχιστεί. Εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε κάθε εξέλιξη.

anabr85 1anabr85 2

anabr85 3anabr85 4

Του Γιάννη Τσιομπάνου

(φωτο Θ. Βαβλιάρας)