12f2864b-img 7480Το 7ο βιβλίο του διδάκτορα πολιτικής οικονομίας, Κώστα Παυλίτσα*, με  τον τίτλο «Κοσμοπολιτεία», παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης. Η  «Κοσμοπολιτεία», που διεισδύει στο όραμα μίας κοινωνίας δικαιοσύνης και φιλαλληλίας, είναι μία εργασία τεσσάρων ετών του Κώστα Παυλίτσα, ο οποίος γεννήθηκε στα Γρεβενά και κατοικεί στην Κοζάνη.

Είκοσι (20) χρόνια μετά την  πρώτη του συγγραφική προσπάθεια, ο Κώστας Παυλίτσας προτείνει, μέσα από το νέο του βιβλίο, ένα νέο μοντέλο τοπικής και παγκόσμιας οργάνωσης και διοίκησης της Πολιτείας, το οποίο αποβλέπει στην αυτοκυβέρνηση των πολιτών.

Η κοσμοπολιτεία αποτελεί συνέχεια της δημοκρατίας. Η εποχή του σήμερα έχει διαφορετικές ανάγκες από αυτή του χθες. Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι ανάγκη να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζωής και να μετουσιωθεί. Αυτό επιβάλλουν οι καιροί. Αυτό επιβάλλει το μέλλον της γης. Γιατί το μέλλον της είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την κοσμοπολιτεία.
Κοσμοπολιτεία σημαίνει συμμετοχή του ανθρώπου παντού. Σε όλους τους τομείς της ζωής. Εξυπηρέτηση και υποστήριξή της κάθε μορφής ζωής, καθημερινά. Αυτό είναι το καθήκον όλων. Αυτό επιβάλλουν η ηλεκτρονική εποχή, η ηλεκτρονική επανάσταση, η ηλεκτρονική κοινωνία. Γιατί μόνο μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι εφικτή η κοσμοπολιτεία και η διατήρηση της ζωής στη γη. Οι νόμοι της φύσης και της ζωής θέλουν τον άνθρωπο πραγματικό ηγέτη. Παντοκράτορα σ’ αυτές τις εξελίξεις. Γιατί η πρόοδος του ανθρώπου πλέον δεν αρκεί. Η γη χρειάζεται υποστήριξη. Βιώνουμε καθημερινά τον βιασμό της. Και ως πότε θα τον ανέχεται; Μια μέρα θα αλλάξει τη ρότα της. Και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται πρώτα και πάνω απ’ όλα συνείδηση.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

0 3170c381-img 748512f2864b-img 7480

xronos.gr

* O Κώστας Παυλίτσας είναι ο σύζυγος της Βάιας Παπαδοπούλου του Αντωνίου από το Μικρόβαλτο.