Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σωστή Διατροφή με λίγα χρήματα


Μπορεί τα μακαρόνια να είναι ένα από τα πιο οικονομικά τρόφιμα για το καλάθι του καταναλωτή, ωστόσο η συνεχής κατανάλωση τους απέχει αρκετά από τον ορισμό της σωστής διατροφής. Όμως υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εξασφαλίσουμε σωστή διατροφή κρατώντας το κόστος χαμηλό, κάνοντας απλά κάποιες μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε..

· Φτιάξε λίστα για τα απαραίτητα ψώνια. Έχοντας στα χέρια μας ένα οδηγό για το τι πραγματικά μας χρειάζεται μπορούμε να αγοράσουμε μόνο αυτά και να μην παρασυρθούμε ψωνίζοντας πράγματα τα οποία δεν μας είναι απαραίτητα και τα ψωνίζουμε μόνο επειδή τα βλέπουμε. Επίσης φροντίστε να ψωνίζετε τρόφιμα πάντα χορτάτοι.

· Αγοράστε λαχανικά και φρούτα τα οποία είναι εποχής. Τα τρόφιμα αυτά, πέρα από το γεγονός ότι είναι πιο θρεπτικά καθώς αποδίδουν το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, είναι και πιο οικονομικά καθώς βρίσκονται σε υψηλή διαθεσιμότητα στην αγορά.

· Αποφύγετε την αγορά έτοιμων γευμάτων ή προμαγειρευμένων (σούπες, ρύζι, σάλτσες για ζυμαρικά κ.τ.λ.). Τα γεύματα αυτά για να μπορέσουν να διατηρηθούν περιέχουν συστατικά τα οποία θα ήταν καλύτερο να τα αποφεύγουμε, καθώς και ο τρόπος και τα υλικά που προστέθηκαν μέσα δεν μπορούμε να ξέρουμε τη προέλευση και την ποιότητα τους (π.χ. το λάδι είναι ελαιόλαδο;). Επιπρόσθετα γεύματα τα οποία ετοιμάζονται μαζικά δεν μπορούν, σίγουρα, να συγκριθούν με τη φροντίδα που λαμβάνει ένα σπιτικό γεύμα.

· Πίνεται μόνο μεταλλικό νερό για να χορτάσετε τη δίψα σας. Το νερό είναι ένα υγρό το οποίο αποτελεί την καλύτερη πηγή υγρού για τον οργανισμό μας, έχει την χαμηλότερη τιμή από όλα τα υγρά και δεν περιέχει θερμίδες.

· Προετοιμάστε τα γεύματα σας και τα ενδιάμεσα σνακ που θα έχετε μέσα στη ημέρα σας. Είναι πολύ οικονομικότερο και υγιεινότερο να μεριμνήσετε να έχετε ένα τοστ μαζί σας στη δουλειά παρά να το προμηθευτείτε από έξω όταν πεινάτε, ή να έχετε έτοιμο το μεσημεριανό σας, από πριν, για όταν γυρίσετε από στη δουλειά σας παρά να παραγγείλετε κάτι έτοιμο.

· Καταναλώστε όσπρια 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Τα όσπρια είναι μία από τις υγιεινότερες επιλογές τροφίμων, τα οποία έχουν χαμηλό κόστος και αποθηκεύονται εύκολα σε ένα ντουλάπι και υπάρχουν πάντα σπίτι.

· Φτιάξτε ένα λαχανόκηπο και έχετε όλο το χρόνο φυσικά, υγιεινά φρούτα και λαχανικά δική σας παραγωγής, που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό χωρίς φυτοφάρμακα και συντηρητικά που μπορεί να περιέχουν του εμπορίου.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα πραγματικά τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία είναι αυτά που έχουν τις χαμηλότερες τιμές. Σκεφτείτε μόνο πόσο χρήματα θα αποταμιεύσετε εάν τρώτε μόνο σπιτικό φαγητό και σπιτικά γλυκά ή αποφύγετε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με λανθασμένη διατροφή. Όποιος και αν είναι ο λόγος που θέλετε να αποφασίσετε να αλλάξετε τη διατροφή σας, απλά πάρετε τη απόφαση για το δικό σας καλό…

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508

vgesou@gmail.com