konstantopoulosΔημοσιεύτηκε χθες το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των κατοίκων της πόλης των Σερβίων της 28-01-2017.

Κατά την άποψή μας το ψήφισμα δεν απεικονίζει το πνεύμα της Γενικής Συνέλευσης.

Όλοι διαμαρτυρήθηκαν και καταλόγισαν ευθύνες στον δήμαρχο για την απουσία του από τον δήμο, την συμπεριφορά του αλλά και το έλλειμμα διοίκησης που υπάρχει.

Ταυτόχρονα με το ψήφισμα επιμερίζονται εξ ίσου  οι ευθύνες στην δημοτική αρχή, στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους και την αντιπολίτευση.

Κατά την άποψή μας οι συντάκτες καλό θα ήταν να  αναδείξουν το αίτιο του προβλήματος (ο δήμαρχος), όπως αυτό προέκυψε από την γενική συνέλευση,  και να μην διαχέουν την ευθύνη σε υπεύθυνους και μη.

Για να μην δημιουργούνται λοιπόν παρανοήσεις, θα ήθελα να επαναλάβω όσα είπα στην γενική συνέλευση, όταν μου ζητήθηκε να καταθέσω την άποψή μου.

Στις τελευταίες εκλογές ο λαός μας έστειλε στην αντιπολίτευση. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την δημοτική αρχή, η οποία ασκεί την διοίκηση στον δήμο.

Όπως εξήγησα στην γενική συνέλευση επί 2,5 χρόνια η παράταξή μας ασκεί δημιουργική και εποικοδομητική αντιπολίτευση, ψηφίζοντας την συντριπτική πλειοψηφία  προτάσεων της δημοτικής αρχής, ενώ ταυτόχρονα υπέβαλε προτάσεις για την βελτίωση των θέσεων  της δημοτικής αρχής ή νέες προτάσεις που προωθούσαν σημαντικά ζητήματα του δήμου.

Όπως επίσης είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στην γενική συνέλευση, πέρυσι σε μια αντίστοιχα δύσκολη συγκυρία, επειδή  ο δήμαρχος με την διάλυση της παράταξής του (είχαν διαγραφεί ή αποχωρήσει οι κ.κ. Ζυγούρης, Δισερής, Κυριακίδης) δεν είχε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο να περάσει τον προϋπολογισμό, δύο από του συμβούλους της παράταξής μας, εγώ και ο κ. Μπάκανος, ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2016, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία του δήμου. Και αντί να αξιολογήσουν θετικά την ψήφο μας, στο τέλος  εξέθεσαν και εμάς και πιστεύουμε και συμβούλους της πλειοψηφίας, μη εγγράφοντας στο προϋπολογισμό του 2016 ή σε τροποποίηση του προϋπολογισμού όλες τις παλιές οφειλές.

Να σημειώσουμε εδώ ότι καμία αντιπολίτευση ούτε στον δήμο μας ούτε σε κανέναν άλλο δήμο της χώρας διαχρονικά ψήφισε θετικά στον προϋπολογισμό της πλειοψηφίας. Εμείς είμαστε η εξαίρεση και κατηγορηθήκαμε γι αυτό. Αλλά είπαμε δεν πειράζει για το καλό του δήμου.

Εξηγήσαμε όμως σ' εκείνη την συνεδρίαση στον δήμαρχο,  ότι αν μέσα στο 2016 δεν προχωρήσει σε ενέργειες για την αύξηση των εσόδων (έκδοση λογαριασμών ύδρευσης, είσπραξη οφειλών των πολιτών, είσπραξη ενοικίων) θα έχει σοβαρό πρόβλημα στον προϋπολογισμό του 2017( τον σημερινό δηλαδή). Δεν μας άκουσε, μας χλεύασε κατά την προσφιλή του τακτική και τώρα τα βρίσκει μπροστά του.

Ίδια άποψη με μας εξέφρασε και κ. Ζυγούρης, ως ανεξάρτητος τότε δημοτικός σύμβουλος.

Τον Οκτώβριο του 2016,  όταν διαπιστώσαμε, μετά από ερώτησή μου σε δημοτικό συμβούλιο, ότι ο δήμος θα επιχορηγηθεί από το Υπ. Εσωτερικών μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόνο με 550 χιλ ευρώ, ενώ θα έπρεπε να επιχορηγηθεί με 2,0-2,5 εκ. περίπου, προτείναμε να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2016 και να εγγραφούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για να επιχορηγηθούμε με μεγαλύτερα ποσά. Ο δήμαρχος δεν μας άκουσε, μας χλεύασε και πάλι και έτσι ο δήμος έχασε περίπου 1,5 έως 2,0 εκ. ευρώ περίπου χρήματα τα οποία δεν θα επέστρεφε. Τώρα υφίσταται τις συνέπειες των παραλήψεών του και του εγωισμού του.

Τώρα, όσον αφορά την καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 από την παράταξή μας, θα ήθελα να επαναλαμβάνω αυτά που είπα στην γενική συνέλευση αλλά και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Εμείς δεν εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2017, γιατί:

1. Κάνει δραστική μείωση δαπανών που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη (συντηρήσεις κοινοτικών καταστημάτων και κτιρίων του δήμου, συντηρήσεις οδοποιίας στις πόλεις και τα χωριά, συντηρήσεις αγροτικής οδοποιίας, συντηρήσεις ποτιστρών,  αποχιονισμοί κλπ)  . Με αυτή την μείωση ουσιαστικά ο δήμος θα κλείσει και εμείς δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε σ' αυτό.

2. Αποκρύπτονται ή δεν εγγράφονται δαπάνες που είναι υποχρεωτικές από τον νόμο (κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, χρέος προς ΔΙΑΔΥΜΑ, χρέος προς ΔΕΗ, οφειλές προηγούμενων ετών) συνολικού ύψους πάνω από 4,0 εκ. ευρώ.

Άρα επιπλέον δεν εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2017 γιατί είναι ανειλικρινής.

Ποιός από τους συντάκτες του ψηφίσματος θα ψήφιζε ένα μη ειλικρινή προϋπολογισμό;

Η συμπεριφορά αλλά και η εκφορά του λόγου του δημάρχου στα 2,5 χρόνια που ασκεί διοίκηση και απέναντί μας αλλά και απέναντι στα μέλη του δικού του συνδυασμού, μας οδηγεί να μην του έχουμε πια καμιά εμπιστοσύνη για τις μελλοντικές του ενέργειες.

Εμείς για το καλό του δήμου προτείνουμε, αυτός μας λοιδορεί και μας χλευάζει.

Μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη σε τέτοιο άνθρωπο;

Απευθυνόμενος στους συντάκτες του ψηφίσματος με το οποίο επιμερίζονται οι ευθύνες εξίσου στην δημοτική αρχή και στην αντιπολίτευση, εμείς ως παράταξη με βάση και την πολιτική μας συμπεριφορά των 2,5 τελευταίων χρόνων στην αντιπολίτευση, την οποία εκθέσαμε πιο πάνω, θεωρούμε ότι ουδεμία ευθύνη μας αναλογεί για την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος μας.

Για την  κατάσταση αυτή, αποκορύφωμα της οποίας είναι η μη έγκριση του προϋπολογισμού του 2017, την αποκλειστική ευθύνη έχει ο δήμαρχος. Διέλυσε την παράταξή του, δεν ασκεί διοίκηση, δεν έχει προβεί τα δύο τελευταία χρόνια σε ενέργειες για την είσπραξη εσόδων, ουσιαστικά διέλυσε τον δήμο. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης.

Πρέπει ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να βγάλει τον δήμο από το αδιέξοδο.

Εμείς δηλώνουμε παρόντες για να ασκήσουμε τον ρόλο της αντιπολίτευσης στην οποία μας κατέταξε ο λαός με την ψήφο του, με γνώμονα πάντα το καλό του τόπου μας.

konstantopoulos