- npDSC 013Διήμερη περιοδεία στην Δυτική Μακεδονία πραγματοποιεί από σήμερα  ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος  επισκέπτεται  ορεινούς οικισμούς που ανέπτυξαν ευρυζωνικές υποδομές και δίκτυα, ενώ θα μιλήσει σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στην Κοζάνη.

Ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στο Πεντάλοφο Κοζάνης και ακολούθως  στην Κρανιά Γρεβενών και στο Αετό Φλώρινας, δημοτικά διαμερίσματα που εντάχθηκαν στο σχέδιο ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και δικτύων στο πλαίσιο του έργου «Rural Broadband» του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που υλοποίησε η Κοινωνία της πληροφορίας Α.Ε και σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Από τις 15 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, 2247 δημοτικά διαμερίσματα στη βόρεια αλλά και στη νότια Ελλάδα διαθέτουν πρόσβαση σε υπηρεσίες γρήγορου Ίντερνετ, καθώς συνδέονται με ταχύτητες ως 50Mbps απολαμβάνοντας όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες, ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεϊατρική, τηλε-εκπαίδευση κλπ, με όρους ισότιμους με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας. Στόχος του έργου είναι καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού και της απομόνωσης, είτε λόγω γεωγραφικών, είτε λόγω κοινωνικών κριτηρίων καθώς και η μείωση του ψηφιακού χάσματος ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την Περιφέρεια της χώρας.
Το έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές «Λευκές» Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας», υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η συνολική επένδυση του προγράμματος ανέρχεται σε 113 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 101 εκατ. προέρχονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Σημειώνεται ότι οι υποδομές αυτές προβλέπεται μετά την πάροδο 15ετίας να περάσουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου.
Από το σύνολο των οικισμών: οι 804 βρίσκονται σε 19 νομούς της βόρειας Ελλάδας, στους νομούς Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου, Χίου, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης, Ιωαννίνων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής. Επίσης 1.443 οικισμοί βρίσκονται σε 17 νομούς της νότιας Ελλάδας και 1.411 οικισμοί βρίσκονται σε 15 νομούς της Στερεάς Ελλάδας.
Για την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας τα δημοτικά διαμερίσματα που έχουν ενταχθεί στο έργο είναι η Κρανέα, Κοσμάτι, Ζιάκας, Μαυρονόρος, Καληράχη στην Π.Ε. Γρεβενών. Για την Π.Ε. Κοζάνης είναι ο Βυθός, Πεντάλοφος, Κορυφή, Ομαλή, Ανθοχώριον, Βροντή, Κρυόβρυση, Σισάνιον, Νεάπολη, Καλονέριον, Δρυόβουνον και Αλιάκμων.
Για την Π.Ε Φλώρινας είναι η Ασπρόγεια, Ανάργυροι, Λιμνοχώριον, Βαλτόνερα, Αετός, Πεδινόν, ‘Ανω Καλλινίκη, Μεσόκαμπος, Μεσοχώριον, Μαρίνα, Πολυπλάτανον και Αγία Παρασκευή.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς θα μιλήσει, την Τετάρτη, σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στην Κοζάνη με θέμα «Ανασυγκρότηση – έξοδος από την κρίση -προοπτικές» που διοργανώνει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα έχει επαφές και συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, τον δήμαρχο Κοζάνης, τον Πρύτανη του πανεπιστημίου ΔΜ και τον πρόεδρο του του ΤΕΙ. Επίσης, θα συμμετάσχει σε συσκέψεις με τους παραγωγικούς φορείς στο Εμποροβιοτεχνικό επιμελητήριο της Π.Ε. Κοζάνης.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/sta-psifiaka-choria-tis-ditikis-makedonias-periodevi-o-nikos-pappas

- npDSC_013