Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011/Κέντρο Υγείας Σερβίων

Ενημέρωση για τον Μητρικό Θηλασμό

.

Έχοντας ως αφετηρία την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού από 1-7 Νοεμβρίου 2011 με θέμα «Μητρικός Θηλασμός – Μια τρισδιάστατη εμπειρία – Η σημασία της επικοινωνίας», το Παιδιατρικό Τμήμα του Κ.Υ. Σερβίων- η παιδίατρος και οι επισκέπτριες υγείας, ενημερώνουν το ευρύ κοινό μέσω των ιστοσελίδων της περιοχής σχετικά με την αξία του μητρικού θηλασμού και τα οφέλη του. Θεωρώντας ότι η γνώση και η ευαισθητοποίηση πρέπει να ξεκινά να δίδεται στις νεότερες γενιές κι όχι μόνο σε επίτοκες μητέρες ή μητέρες που θηλάζουν.

Ο μητρικός θηλασμός είναι το καλύτερο εφόδιο που προσφέρει η μητέρα στο νεογέννητο παιδί της. Το μητρικό γάλα είναι η μοναδική τροφή που προσφέρει στο βρέφος τις απαραίτητες ουσίες, στις κατάλληλες αναλογίες και στη σωστή σύνθεση.

Κατά τις συστάσεις της Π.Ο.Υ. και της Unicef ο θηλασμός αρχίζει την 1η ώρα μετά τον τοκετό και είναι αποκλειστικός στους 6 πρώτους μήνες και μπορεί να συνεχιστεί παράλληλα με τις στερεές τροφές και για 2 χρόνια μετά.

Παγκόσμια πάνω από το 40% των βρεφών που είναι κάτω των 6 μηνών, παρέχεται αποκλειστικός θηλασμός, ο οποίος σώζει ζωές. Αν όλα τα βρέφη θήλαζαν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και μετά θήλαζαν συμπληρωματικά μέχρι τα 2 χρόνια ή και περισσότερο, το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 ετών θα μειωνόταν κατά 13-20% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι το 85% των μητέρων θήλασαν τα μωρά τους την 1η εβδομάδα. Εντούτοις, τον 2ο με 3ο μήνα αποκλειστικά θηλάζει το 49% περίπου και στον 6ο μήνα μόνο το 5%.

 Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί είναι αδιαμφισβήτητα. Προστατεύει από ιώσεις, λοιμώξεις, αλλεργίες και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού. Αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης των παιδιών. Προλαμβάνει το βρογχικό άσθμα και τον κίνδυνο μελλοντικής παχυσαρκίας. Ενισχύει το δεσμό μητέρας παιδιού. Όσον αφορά τη θηλάζουσα μητέρα, αυτή προστατεύεται από οστεοπόρωση, αισθάνεται συναισθηματική πληρότητα. Είναι λιγότερο επιρρεπής στον καρκίνο του μαστού. Επιπρόσθετα το μητρικό γάλα δεν έχει ημερομηνία λήξης, είναι πάντα φρέσκο, εύπεπτο, έτοιμο για κατανάλωση, στη σωστή θερμοκρασία. Ο θηλασμός απαιτεί λιγότερο χρόνο και δεν κοστίζει. Δεν απαιτείται πλύσιμο μπιμπερό, ούτε αποστείρωση.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν τα παιδιά τους αυξάνονται. Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι των τεχνητών αποδεικνύεται συνέχεια με νέα επιστημονικά στοιχεία. Η εξήγηση είναι απλή. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει απόλυτα την φύση. Ο μητρικός θηλασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νεογέννητου. Ποια λοιπόν μητέρα θα αρνηθεί να προσφέρει αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής στο μωρό της ;

                                                                                    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

                                                                        ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΪΟΠΟΥΛΟΣ

                                                                         ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ