Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Έξι βήματα για να μην παχύνεις λόγω στρες

.
Όλοι αναγνωρίζουμε το πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι ο παράγοντας στρες για την υγεία μας. Πέρα, όμως, από το ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διάφορες καταστάσεις όπως η αρτηριακή υπέρταση, οι πονοκέφαλοι, η αλωπεκία μπορεί επιπλέον και να μας παχύνει. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό και χωρίς να πεινάμε και επιπρόσθετα κάνουμε φτωχές διατροφικές επιλογές. Ας δούμε λοιπόν 6 τεχνικές για να μην παχύνουμε εξαιτίας του στρες!
 .

Βήμα 1ο: Συνειδητοποίησε τη κατάσταση

Το να αναγνωρίσεις πότε τρως γιατί είσαι στρεσαρισμένος είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Όταν τρως λόγω άγχους κάνεις φτωχές διατροφικές επιλογές (όπως γλυκά, αλμυρά σνακ) και αυτό επηρεάζει όλη την διατροφική σου ημέρα και σε ξαναβάζει στο φαύλο κύκλο, καθώς αγχώνεσαι και για τις φτωχές διατροφικές σας επιλογές. Και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Για να μπορέσεις, λοιπόν, να κατανοήσεις την παραπάνω πολύπλοκη κατάσταση ο πιο απλός τρόπος είναι να κρατήσεις ημερολόγιο τροφίμων. Κατέγραψε τι τρως αλλά και τι νιώθεις εκείνη την ώρα και έτσι θα αναγνωρίσεις τις «γκρίζες» ζώνες.

Βήμα 2ο: Φτιάξε το διατροφικό σας πρόγραμμα

Σχημάτισε μια δομή γευμάτων μέσα στη μέρα σου, βάση τις ανάγκες και το πρόγραμμα σου. Τοποθέτησε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα σου. Μην μένεις πάνω από τέσσερις ώρες νηστικός. Αυτό θα σε βοηθήσει και στην αντίπερα πλευρά του προβλήματος, στη διαχείριση του άγχους. Όταν το σώμα μας είναι καλά αποκατεστημένο λόγω τροφής και δεν πεινάμε ή αισθανόμαστε αδυναμία, δυσφορία τότε και το μυαλό μας είναι ήρεμο.

Βήμα 3ο: Φρόντισε να ικανοποιείς τις γευστικές σου προτιμήσεις

Αν τα τρόφιμα που σου αρέσουν περισσότερο είναι τα γλυκά φρόντισε να καλύπτεις την επιθυμία που έχεις για γλυκό μέσα από υγιεινές επιλογές τροφίμων. Βάλε γλυκά τρόφιμα στη διατροφή σου όπως δημητριακά πρωινού μη επεξεργασμένα με νιφάδες σοκολάτας, μπάρες δημητριακών, μέλι, σπιτική μαρμελάδα, φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα, σπιτικό κέικ, γλυκό του κουταλιού κ.ά.. Φρόντισε πάντα να επιλέγεις τη σωστή ποσότητα.

Βήμα 4ο: Ψώνιζε έξυπνα

Κάθε φορά που ξεκινάς να κάνεις τα ψώνια σου φύγε από το σπίτι με λίστα και μείνε προσκολλημένος σε αυτή. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να τα καταφέρεις πάρε μαζί σου περίπου όσα χρήματα χρειάζεσαι για να μην έχεις τη δυνατότητα να ψωνίσεις επιπλέον. Ψώνισε ότι ακριβώς χρειάζεσαι για τη διατροφή σου για τις υπόλοιπες μέρες. Και αυτό ισχύει και για τα τρόφιμα και για τις ποσότητες. Απέφυγε τους πειρασμούς, μην περνάς καν μπροστά από τα συγκεκριμένα ράφια.

Βήμα 5ο: Απέσπασε τη προσοχή σου

Όταν είσαι αγχωμένος βρες κάτι άλλο να ασχολείσαι. Πήγαινε στο γυμναστήριο, βρες ένα χόμπι, ξεκίνα παραδοσιακούς χορούς, πήγαινε μια βόλτα, κάνε ένα μπάνιο, σέρφαρε στο διαδίκτυο. Κάνε οτιδήποτε θα μπορούσε να σου αποσπάσει την προσοχή.

Βήμα 6ο: Ζήτησε επαγγελματική βοήθεια.

Κάποιος Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος μπορεί να σε καθοδηγήσει πολύ εύκολα στο δρόμο για την έξοδο από αυτό το φαύλο κύκλο. Ακόμη και φυσιολογικό βάρος να έχετε, πρέπει να αποκτήσετε και ισορροπημένη διατροφή. Η δουλειά του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου εκτείνετε σε πολύ μεγαλύτερο χάσμα από το να χάσετε ή να πάρετε κιλά. Και έτσι θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας πολύ πιο γρήγορα και εύκολα.

 .

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.