1 geo241116ar_4_3_5Την ανάγκη να προστατευθεί το Γεωπάρκο των Μπουχαριών με μια σειρά αναγκαίων επεμβάσεων, επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος, ενεργός Μικροβαλτινός πολίτης, διαχειριστής του site mikrovalto.gr.

Το Γεωπάρκο, που παραδόθηκε τυπικά στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού το 2010, βρίσκεται σήμερα σε κακή κατάσταση, με βασικό πρόβλημα έλλειψης υποδομών και ανυπαρξίας συντήρησης της περιπατητικής διαδρομής, που αποτελεί ενδεχομένως κίνδυνο για τους χιλιάδες επισκέπτες του πάρκου!

Οι θετικές εντυπώσεις του κόσμου από τους γεωλογικούς σχηματισμούς υποσκελίζονται από την κακή κατάσταση του χώρου και την έλλειψη σε βασικές υποδομές όπως τουαλέτες για τους επισκέπτες. Ακόμη και να προχωρήσει η απαραίτητη συντήρηση του μονοπατιού, ο επισκέπτης που θέλει να επισκεφθεί το γεωπάρκο δεν θα είναι σε θέση να το βρει, αφού απουσιάζουν παντελώς οι πινακίδες, ενώ στο χώρο δεν υπάρχει πρόβλεψη για ξενάγηση, με τον ρόλο του ξεναγού να αναλαμβάνει οικειοθελώς ο κ. Μαστρογιαννόπουλος, όταν του ζητηθεί από γκρουπ.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα το χώρο επισκέφθηκε η ΧΕΝ Πανοράματος Θεσσαλονίκης, ενώ όπως είπε ο κ. Μαστρογιαννόπουλος μόνο τις τελευταίες 30-40 ημέρες ξενάγησε ο ίδιος  έξι (6) τουριστικά λεωφορεία, από τη Δράμα μέχρι και την Πάτρα. Οι εντυπώσεις των τουριστών ήταν άριστες ως προς το γεωλογικό φαινόμενο, αλλά υπήρξαν παράπονα, κυρίως ως προς την κατάσταση του περιπατητικού διαδρόμου.

1 geo241116ar_4_2_15

Καμία συντήρηση, έλλειψη σήμανσης και καθόλου τουαλέτες!

Όπως ανέφερε ο κ. Μαστρογιαννόπουλος, οι βασικές υποδομές του γεωπάρκου ολοκληρώθηκαν από το 2008. Διοικητικά, τυπικά, παραδόθηκε και ανήκει στο δήμο από το 2010. «Τα προβλήματα άρχισαν από τότε. Το γεωπάρκο παρά το γεγονός ότι το επισκέπτονται μεμονωμένες ομάδες και τουριστικά λεωφορεία, έχει εγκαταλειφθεί από την αρχή. Δεν υπάρχει η απαραίτητη σήμανση, σε όλο το νομό Κοζάνης, μια πινακίδα που να οδηγεί στο χώρο εκεί. Η μοναδική πινακίδα βρίσκεται έξω από το Μικρόβαλτο που αναφέρει ότι το γεωπάρκο βρίσκεται στα 3 χ.λμ.. Αν κάποιος θέλει να φτάσει ως εκεί δυσκολεύεται πολύ».

Επίσης, ο χώρος  δεν έχει συντηρηθεί καθόλου και όπως λέει ο κ. Μαστρογιαννόπουλος, ο βασικός περιπατητικός διάδρομος είναι σε κάκιστη κατάσταση. «Έχουν ξεκολλήσει οι πλάκες επίστρωσης, σε μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Από τις βροχές η βάση του διαδρόμου έχει διαβρωθεί και υπάρχει ζήτημα στατικής ευστάθειας. Ο οικίσκος εισόδου, πριν το γεωπάρκο, δεν λειτούργησε καμία φορά, ενώ υπάρχει έλλειψη τουαλέτας, νερού κ.λπ.. Ακόμη, ο χώρος δεν βολεύει καθόλου για αναστροφή για τα λεωφορεία.

Ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι γεωλογικοί σχηματισμοί θα ήθελαν προστασία, ενώ δεν υπάρχει κάποιος για τη ξενάγηση στο χώρο. «Η σήμανση και η κατάσταση του περιπατητικού διαδρόμου έχουν βαθμό επικινδυνότητας και υπάρχει ρίσκο και ευθύνη. Κανείς δεν ασχολείται, κάποιοι απευθύνονται στο δήμο ή σε εμένα, προσφέρομαι να τους κατατοπίσω. Δεν υπάρχει κάποια πιο μόνιμη λύση», λέει με απογοήτευση ο κ. Μαστρογιαννόπουλος.

1 geo241116ar_5_1_1_5

Μοναδικό για την Ελλάδα γεωλογικό φαινόμενο

Τα μπουχάρια και τα νοχτάρια του Μικροβάλτου Κοζάνης, είναι ένα μοναδικό για την Ελλάδα γεωλογικό φαινόμενο, μάλιστα ένα παραπλήσιο φαινόμενο στη  γειτονική Σερβία έχει χαρακτηριστεί στα 20 θαύματα της φύσης.

Τον τελευταίο μήνα, έγιναν κάποια έργα ως προς τη διάβρωση, ενώ τη Δευτέρα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας θα λάβει κάποια απόφαση για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, αλλά δεν απαντάει στα βασικά ερωτήματα, σύμφωνα με τον ίδιο: «Ο κόσμος δεν μπορεί, καν, να το βρει, πόσο μάλλον για τα υπόλοιπα προβλήματα. Πρέπει να ενδιαφερθεί πρώτα ο δήμος και μετά η περιφέρεια. Είμαστε μακριά από το να μπορεί να χαρακτηριστεί το γεωπάρκο επισκέψιμο», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα δεν παρέλειψε να προτείνει να γίνει ένας ακόμη διάδρομος ώστε να περπατάει ο επισκέπτης έξω από το γεωπάρκο σε μια μοναδική διαδρομή. «Η γευσιγνωσία είναι παράλληλη δράση σε ένα τουριστικό προϊόν, το οποίο πρέπει πρώτα, να το στηρίξεις», σχολίασε κλείνοντας.

B.Σ/prlogos.gr

Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ (prlogos.gr) και την ηχητική παρέμβαση

0 radlod1128_1

Το θέμα στο πρωτοσέλιδο του Πρωινού Λόγου 29.11.2016

0 11 prlog112916