0 11DSC_8658Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης τα εγκαίνια του ολοκληρωμένου έργου ΕΣΠΑ:

«Στερέωση και μερική αποκατάσταση του Αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Αιανής Κοζάνης και των αγροικιών Α΄ και Β΄».

Τα εγκαίνια τέλεσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Το έργο παρουσίασε αναλυτικά με κεντρική ομιλία της η Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

Ακολούθησαν ομιλίες  από τον εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλία Κάτανα, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο του Δήμου Κοζάνης, με ιστορική έδρα την Αιανή, κ. Λευτέρη Ιωαννίδη και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής Κοζάνης κ. Θέμις Μουμουλίδης, η ανασκαφέας του αρχαιολογικού χώρου Αιανής και επίτιμη Προϊσταμένη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας κ. Χριστίνα Ζιώτα. Οι δύο αρχαιολόγοι εργάστηκαν για το συγκεκριμένο έργο ως Προϊστάμενοι της Εφορείας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, εκπρόσωποι Συλλόγων και άλλων οργανώσεων, καθώς και πολίτες της Αιανής και της ευρύτερης περιοχής. Διανεμήθηκε δωρεάν το ενημερωτικό τεύχος του έργου, το οποίο συνέγραψαν η Δρ αρχαιολόγος Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη και η επιβλέπουσα Msc αρχιτέκτων Ελισάβετ Γρηγοράκου.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο χώρο από την Προϊσταμένη της Εφορείας.

 Στη συνέχεια παραχωρήθηκε δεξίωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου. 

Μετά από έξι χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος της Αιανής αποδίδεται και πάλι στο κοινό, που είναι και ο τελικός αποδέκτης όλων των αναπτυξιακών έργων. Ωστόσο η ολική ανάδειξή του αρχαιολογικού χώρου, στο πλαίσιο του Νέου ΕΣΠΑ, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Εφορείας, η οποία έχει ήδη υποβάλει τις προτάσεις της στους αρμόδιους φορείς. Αυτές περιλαμβάνουν τη στερέωση και αποκατάσταση των δύο τομέων που υπολείπονται, τη δημιουργία διαδρομών περιήγησης, καθώς και την κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του κοινού.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης ευχαριστεί όλους όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του έργου, όσους εργάστηκαν για τη σωστή και εμπρόθεσμη υλοποίησή του καθώς και όλο το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό για την διοργάνωση της εκδήλωσης.   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 11DSC 8658