a yannis_bassias1116Από τις 19.10.2016, οπότε και έγινε αποδεκτός ο διορισμός του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Ιωάννης Μπασιάς που κατάγεται από τα Σέρβια και το Βελβεντό*, ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Στην ακρόαση, οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με την εταιρεία, αλλά και τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας εν γένει. Από την πλευρά του, ο κ. Μπασιάς τόνισε ότι η πτώση της τιμής του αργού διεθνώς οδήγησε σε περιορισμό των επενδύσεων στην έρευνα και παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Σε ερώτηση αναφορικά με την πρόοδο των ερευνών σε Ελλάδα και Κύπρο, είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν πιο εμπεριστατωμένες μελέτες που θα μειώσουν το ρίσκο αναφορικά με την ανάπτυξη του εκάστοτε κοιτάσματος. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο που βρίσκεται η Κύπρος, δεν έχει γίνει κάποια μεγάλη γεώτρηση. Βρισκόμαστε, όμως, σε μια καλή περίοδο γιατί αρχίζει να ανεβαίνει η τιμή του βαρελιού», ανέφερε.

a oil-1 6

Σχετικά με την ΑΟΖ, ο κ. Μπασιάς είπε ότι «υπάρχουν παγκοσμίως 112 περιπτώσεις ΑΟΖ με εκκρεμότητες μεταξύ κρατών στις οποίες παράγεται πετρέλαιο. Δεν είναι απαραίτητη η οριοθέτησή της προκειμένου να προχωρήσει με το έργο της η ΕΔΕΥ».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα ΕΛΠΕ και η Energean είναι τα εφαλτήρια για την ανάπτυξη της αγοράς στη χώρα μας.

Γιάννης Μπασιάς

Ο Γιάννης Μπασιάς γεννήθηκε το 1954, σπούδασε Γεωλογία στο ΕΚΠ Αθηνών και κατέχει διδακτορικό τίτλο στις Ιζηματογενείς λεκάνες από το Πανεπιστήμιο Πιέρ και Μαρία Κιουρί στο Παρίσι. Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε διεθνείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και την Αμερική, στον τομέα των υδρογονανθράκων. Εργάστηκε ως πρόεδρος και δ.σ. στην Georex επί 16 έτη. Έχει συγγράψει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά και βιομηχανικά περιοδικά, με πρόσφατα άρθρα δημοσιευμένα στο Oil and Gas Journal για το πετρελαϊκό δυναμικό στο κανάλι της Μοζαμβίκης, της Γαλλίας και της Μαδαγασκάρης (2015) και τον μηχανισμό μετανάστευσης πετρελαίου στον Ισημερινό Ατλαντικό Ωκεανό για τις ΑΟΖ της Γουιάνας, του Σούριναμ και της Γαλλικής Γουιάνας (2016).

Πηγή: energypress.gr/

a yannis_bassias1116_1* Η καταγωγή του Γιάννη Μπασιά από Σέρβια – Βελβεντό (πληροφορίες από το φίλο Χ.Ελ.)

Ο Γιάννης Μπασιάς είναι γιος του Σερβιώτη Χαρίλαου Μπασιά και της Ευανθίας από το Βελβεντό, που είχαν γνωριστεί στο  Παλιογράτσανο όταν κάηκαν τα Σέρβια.
Ο Χαρίλαος Μπασιάς που ήταν ζωγράφος και η σύζυγος του έζησαν μετά στην Αθήνα (η κα Ευανθία  ζει και είναι σήμερα 95 ετών).
Ο Γιάννης έχει σπίτι στο Βελβεντό, το πατρικό της μάνας του, ένα παλιό αρχοντικό που το έχει ανακατασκευάσει πλήρως πρόσφατα και βέβαια το επισκέπτεται συχνά.

Είναι παντρεμένος με την Ντομινίκ, ανώτερη υπάλληλο του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας και έχουν μια κόρη δικηγόρο, την Εύα.

mikrovalto.gr