a isovpol1116Η μητέρα και ο πατριός του θύματος είναι οι δράστες της δολοφονίας του 23χρονου Κωστή Πολύζου τον Φεβρουάριο του 2011 στο σπίτι της οικογένειας στη Σιάτιστα Κοζάνης, σύμφωνα με την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καστοριάς,

...που έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία έκρινε ένοχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση την Δέσποινα Κουτσέγκου και τον Χρήστο Ντιo επιβάλλοντάς τους την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Η απόφαση του δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε στις 2 το πρωί της Τετάρτης έπειτα από σχεδόν εξάωρη διάσκεψη δικαστών και ενόρκων, ρίχνει αυλαία σε μια υπόθεση θρίλερ που έχει στοιχειώσει τα τελευταία χρόνια την τοπική κοινωνία και τις διωκτικές αρχές της Κοζάνης.

Ο άτυχος 23χρονος είχε εξαφανιστεί στις 18 Φεβρουαρίου 2011 και το πτώμα του βρέθηκε θαμμένο και μισοφαγωμένο επτά μήνες αργότερα σε κτήμα του πατριού του στην περιοχή των Γρεβενών. Η μητέρα και ο πατριός συνελήφθησαν τον περασμένο Ιανουάριο, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία, στην Ελευσίνα όπου είχε μετακομίσει με τον μικρότερο αδελφό του Κωστή.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία, σε μια αγόρευση-καταπέλτη που συγκλόνισε, χαρακτήρισε τη μητέρα του Κωστή «χειρότερη και από σύγχρονη Μήδεια» και ζήτησε την ενοχή της ίδιας και του συζύγου της για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση πέρα από κάθε αμφισβήτηση, παρά την απουσία ευθείας απόδειξης.

«Είναι μία Μήδεια της σύγχρονης εποχής. Χειρότερη και από Μήδεια, διότι ωθήθηκε από πραγματικά ταπεινά κίνητρα επειδή ήθελε να απαλλαχθεί από την οικονομική υποχρέωση των οφειλών» επισήμανε και ζήτησε από τους δικαστές να μην αφήσουν να ξεχαστεί η ψυχή του Κωστή αλλά να αναβιώσει και να δικαιωθεί. Η πρόταση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και επευφημίες από το ακροατήριο. Η εισαγγελέας είπε ότι η ενοχή των κατηγορουμένων τεκμηριώνεται επαγωγικά από τις ισχυρές ενδείξεις, με σημαντικότερες αυτές που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Εκανε αναφορά στις κλήσεις που ισχυρίστηκε ότι έκανε η μητέρα τη νύχτα της εξαφάνισης, που δεν έχουν ωστόσο καταγραφεί, ενώ χαρακτήρισε προσχηματικό το τηλεφώνημα στη σπιτονοικοκυρά του συζύγου της το επόμενο πρωί προκειμένου να αποδειχτεί ότι τη νύχτα της δολοφονίας εκείνος βρισκόταν στην Αττική. «Πέρα από κάθε λογική αμφισβήτηση ο Χ. Ντιος δεν βρισκόταν στην Αττική, αλλά στη Σιάτιστα όπου μαζί με τη σύζυγό του σκότωσαν τον Κωστή» ανέφερε.

Αλλες ισχυρές ενδείξεις είναι ότι το πτώμα βρέθηκε στο κτήμα του πατριού, ότι ο Κωστής ήταν ελαφρά ντυμένος και χωρίς παπούτσια, ότι οι κατηγορούμενοι καθυστέρησαν να δηλώσουν την εξαφάνιση και ότι συνέχισαν τη ζωή τους χωρίς να τον αναζητούν. «Σε ηλικία 23 ετών ο Κωστής ήταν υπερχρεωμένος και όχι από επιλογή του. Δεν μπορούσε να μη διαμαρτυρηθεί» είπε για το κίνητρο της δολοφονίας, ενώ εκτίμησε ότι ο 23χρονος πιθανώς δολοφονήθηκε με δηλητηρίαση.

Αντιφάσεις
Στις απολογίες τους η μητέρα και ο πατριός αρνήθηκαν την κατηγορία. Δεν μπόρεσαν όμως να δικαιολογήσουν γιατί δεν καταγράφηκαν οι τηλεφωνικές κλήσεις που υποστηρίζουν ότι έκαναν ή δέχτηκαν τη νύχτα της εξαφάνισης του 23χρονου, ενώ δήλωσαν ότι δεν θυμούνται σε ποιον ανήκει ένας νέος τηλεφωνικός αριθμός που αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσε η οικογένεια χωρίς να έχει δηλωθεί στις Αρχές.

«Ποια μάνα φτάνει στο σημείο να σκοτώσει το παιδί της για να κερδίσει κάτι;» διερωτήθηκε η Δ. Κουτσέγκου. Υποστήριξε ότι τηλεφώνησε σε νοσοκομεία και στον ίδιο τον Κωστή τη νύχτα της εξαφάνισης, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τις καταγεγραμμένες κλήσεις. «Είτε μας λέτε ψέματα, είτε οι εταιρίες δεν έχουν καταγράψει τα στοιχεία» της είπε η δικαστής.

Β. ΙΓΝ./ethnos.gr

a isovpol1116