a dei1116Τον Αύγουστο του 1956 ξεκίνησαν τα πρώτα έργα στη λιγνιτοφόρο περιοχή της Πτολεμαΐδας από τη ΛΙΠΤΟΛ, ιδιοκτησίας Μποδοσάκη. Η ΔΕΗ, που τότε διένυε ήδη τον έκτο χρόνο λειτουργίας της,

...πολύ γρήγορα ανέλαβε τα ηνία της ανάπτυξης των λιγνιτωρυχείων και της ηλεκτροπαραγωγής, εξαγοράζοντας από το 1959 την πλειοψηφία των μετοχών της ΛΙΠΤΟΛ και θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας.

Το Αλιβέρι, η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη αποτέλεσαν τα λιγνιτικά κέντρα τα οποία τροφοδότησαν με το πολύτιμο εγχώριο ορυκτό καύσιμο τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας και τη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας.

Η δραστηριότητα όμως που έδωσε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τον χαρακτηρισμό «Ρουρ της Ελλάδας» ήταν ακριβώς η συστηματική αξιοποίηση των μεγάλων επιφανειακών λιγνιτικών κοιτασμάτων της, που ξεκίνησε το 1956 και έμελλε να σφραγίσει ανεξίτηλα την περιοχή, καθιστώντας την, συνάμα, ενεργειακή «καρδιά» της χώρας!

Η ΔΕΗ τιμά την ιστορική επέτειο των 60 χρόνων με διήμερο εορτασμό στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα, παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκη.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3/12, στο Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης Κοζάνης θα γίνει μεγάλη συναυλία από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και την Κυριακή 4/12, μετά την καθιερωμένη δοξολογία της Αγίας Βαρβάρας στον ναό του Λιγνιτικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση και επαναχρησιμοποίηση των πρώην εξορυκτικών περιοχών.

Με τις μεγάλες αυτές εκδηλώσεις, η ΔΕΗ στέλνει μήνυμα ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να διαδραματίζει και στις επόμενες δεκαετίες καθοριστικό ρόλο τόσο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, όσο και στη θωράκιση της εθνικής οικονομίας έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου. Για τον λόγο αυτόν, η ΔΕΗ, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον, προχωρά στην περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής και επενδύει τεράστια ποσά για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μονάδων της.

Επιπρόσθετα, σηματοδοτείται η στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ για ανάδειξη και ενίσχυση της συμβολής της στην παιδεία και στον πολιτισμό. Εξάλλου, στα 60 αυτά χρόνια ο λιγνίτης δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε η Δυτική Μακεδονία να εξελιχθεί σε ένα οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο που θα ξεπεράσει τα τοπικά, ακόμη και τα εθνικά σύνορα. Γι' αυτό και είναι μεγάλη μας χαρά που ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και δημιουργός εμβληματικών έργων, όπως Ήλιος ο πρώτος (1968), Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (1976), Χρονικό (1969), Θεσσαλικός κύκλος (1974) κ.ά., πλαισιωμένος από κορυφαίους τραγουδιστές, την ορχήστρα του «Παλίντονος αρμονία» και βέβαια τη Χορωδία της ΔΕΗ, θα τιμήσουν την επέτειο των 60 χρόνων λιγνίτη με τη μεγάλη συναυλία του Σαββάτου 3/12.

Η εκδήλωση αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την οποία η ΔΕΗ ευχαριστεί θερμά, και υπογραμμίζει τον συμβολισμό της άρρηκτης σχέσης ΔΕΗ - Δυτικής Μακεδονίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΗ Α.Ε.

Χαλκοκονδύλη 30, 104 32 Αθήνα www.dei.gr

Πληροφορίες Γραφείο Τύπου: +30 210 523 7129