olymp1686Οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν επίσημα τα ξημερώματα του Σαββάτου (6.8.2016) με την Τελετή Έναρξης στο επιβλητικό στάδιο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ως είθισται στο σόου που παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον πλανήτη,

...οι διοργανωτές επικεντρώθηκαν στο να αναδείξουν προς τα έξω την ιστορία της «χώρας του καφέ». Κεντρικό μήνυμα ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο κόσμος που βρέθηκε στο επιβλητικό γήπεδο ξεσηκώθηκε με την είσοδο της Βραζιλιάνας καλλονής και πασίγνωστου μοντέλου, Ζιζέλ.

Η είσοδος των ομάδων ήταν επίσης ένα ξεχωριστό γεγονός της Τελετής, με την Σοφία Μπεκατώρου να μπαίνει πρώτη με την ελληνική σημαία και να ακολουθούν τα υπόλοιπα μέλη της «γαλανόλευκης». Το μεγάλο χειροκρότημα, πάντως, έλαβε η ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων.

Το ερώτημα για τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο απαντήθηκε τα ξημερώματα. Δεν ήταν ούτε ο Πελέ (αυτό βέβαια ήταν γνωστό από το πρωί της Παρασκευής), ούτε ο Κερτέν, αλλά ο Βαλντερέι Λίμα.

Ο άνθρωπος που άναψε τη Δάδα έγινε γνωστός στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, όταν ένας Ιρλανδός θεατής μπήκε στην πορεία του και τον έβγαλε εκτός δρόμου λίγο πριν τον τερματισμό, με αποτέλεσμα να χάσει το χρυσό μετάλλιο.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της τελετής, ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να προσεγγίσει το στάδιο Μαρακανά, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή της στη διαφθορά και τις υπερβολικές δαπάνες για τη διοργάνωση των αγώνων. Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών, διαλύοντας το πλήθος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην τελετή έναρξης, δήλωσε βέβαιος πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι «ασφαλείς» και πρόσθεσε ότι η χώρα του και η Βραζιλία συνεργάζονται για να εγγυηθούν πως θα είναι.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Ζανέιρο είναι οι πρώτοι που διεξάγονται στη Λατινική Αμερική, σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την τρομοκρατία, μετά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε πόλεις της Ευρώπης.

Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν αναπτύξει δυνάμεις του στρατού σε εμβληματικές τουριστικές περιοχές στο Ρίο για να αποφευχθεί το παραμικρό επεισόδιο, διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι, αν και η ασφάλεια στο Ολυμπιακό Στάδιο έμοιαζε αρκετά χαλαρή.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των αγώνων αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία ανέλαβε δράση με βάση δεδομένα που της διαβίβασε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) των ΗΠΑ και συνέλαβε 12 πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες ότι σχετίζονται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

naftemporiki.gr