mikrovalto.gr

ΟΧΙ, από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων-Βελβεντού, στη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στο "Τούρκικο Σχολείο"

ts15528 -_165Αρνητική, με ψήφους 9 υπέρ, 12 κατά και 1 "λευκό", ήταν η απόφαση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων Σερβίων – Βελβεντού στη συνεδρίαση της Πέμπτης 26 Μαΐου 2016, στην πρόταση για φιλοξενία 50-100 ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων (προσφυγόπουλων) στο "Τούρκικο Σχολείο", που είχε εισηγηθεί για συζήτηση ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νίκος Λαζαριώτης.

Παρατηρήθηκε "χωροταξική ανομοιομορφία" στην ψήφιση του θέματος, αφού, "υπέρ" της πρότασης τάχτηκαν, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Π. Λιάκος, Ν. Γεωργακόπουλος, Δ. Ιωαννίδου και Γ. Παναγιωτούλας, οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης Ζ. Παπαδημητρίου, Στ. Παπαδόπουλος και Ε. Χαραλαμπίδης, και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Ν. Λαζαριώτης και Θ. Παπαγεωργίου (σύνολο 9 υπέρ). "Κατά" ψήφισαν, οι υπόλοιποι σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γ. Μπάκανος και ο ανεξάρτητος Φ. Ζυγούρης (σύνολο 12*), ενώ "λευκό" ψήφισε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Β. Κουλιός (1). Απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Β. Κωνσταντόπουλος, Αν. Αλεξόπουλος, Μ. Γκουτζιομήτρος και Σ. Μπρουσιόβας.

Στο σκεπτικό της καταψήφισης, οι σύμβουλοι αναφέρθηκαν στις αντικειμενικές δυσκολίες φιλοξενίας μικρών παιδιών (ιατρική φροντίδα, καταλληλότητα χώρου κ.α.), στην άποψη ότι αυτό πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τις δομές του κράτους, στο γεγονός ότι ο χώρος του "Τούρκικου Σχολείου" (ή "Καμένου" αν θέλετε) προορίζεται για εκθεσιακός χώρος τοπικών προϊόντων, κ.α., ενώ κάποιοι ήταν θετικοί να συζητηθεί το θέμα φιλοξενίας σε άλλο χώρο (παλιό Γυμνάσιο, κατασκηνώσεις).

*Σημ.: Στην ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος ανέφερε 10 υπέρ,11 κατά και 1 λευκό, μάλλον εκ παραδρομής (κάτι που δεν αλλάζει το αποτέλεσμα).

Γ.Μ./mikrovalto.gr


Η απορριφθείσα εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Λαζαριώτη για την φιλοξενία ανήλικων προσφύγων στα Σέρβια

lazariotis nikos1662Μέσα στη γενικότερη ανθρωπιστική κρίση εξ αιτίας του προσφυγικού προβλήματος υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορία που δοκιμάζεται ιδιαίτερα και έχει ανάγκη ειδικής φροντίδας και μεταχείρισης. Η κατηγορία αυτή είναι τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά.

Τα παιδιά αυτά έχουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο αποκοπεί από τις οικογένειές τους και τους συγγενείς τους.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο φτάνουν στην Ελλάδα 2.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι ενώ οι διαθέσιμοι ξενώνες έχουν δυναμικότητα 250 άτομα.

Τέτοιοι ξενώνες λειτουργούν σήμερα σε Πατήσια, Εξάρχεια, Άγιο Δημήτριο, Αττικής, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μακρινίτσα, Αγριά Βόλου, Αλεξανδρούπολη και Ανώγεια Κρήτης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών έχει τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης. Η διαδρομή τους αυτή όμως κρύβει πολλούς κινδύνους γι’ αυτό χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία.

Όποιες επιφυλάξεις και να έχει κάποιος πιστεύω ότι υπάρχει περίσσευμα πολιτισμού και ανθρωπιάς  και μπορούμε να αγκαλιάσουμε τα παιδιά τα οποία, σε τελική ανάλυση, δεν φέρουν καμιά  ευθύνη για όσα υπομένουν.

Ο  Δήμος μας μπορεί να μην έχει υποδομές να φιλοξενήσει ένα μεγάλο κέντρο μεταναστών πιστεύω όμως ότι μπορεί να φιλοξενήσει  από 50 – 100 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά.

Το παλιό καμένο σχολείο στην είσοδο των Σερβίων με κάποιες παρεμβάσεις μπορεί να γίνει ένας πολιτισμένος χώρος φιλοξενίας.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μπορούν άμεσα να γίνουν οι σχετικές εργασίες ώστε το κτίριο να είναι έτοιμο να υποδεχτεί παιδιά.

Στους ξενώνες εκτός από τη στέγαση παρέχονται ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική, εκμάθηση ελληνικών και ενισχυτική διδασκαλία, δημιουργική απασχόληση, οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων κ.λ.π. Απασχολούνται ειδικότητες όπως κοινωνικοί επιστήμονες, νομική υπηρεσία, μάγειρας, φύλακες.

Προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει αποδεκτή την πρόταση.

Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή είμαι στη διάθεση της δημοτικής αρχής προκειμένου να κάνουμε  γνωστή την πρότασή μας και να συζητήσουμε τον τρόπο που αυτή θα στηριχθεί και θα υλοποιηθεί.

Σέρβια 23/05/2016

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ


Δείτε ΕΔΩ πως αναμεταδόθηκε η είδηση απότο  http://www.koutipandoras.gr/