www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Το δάσος δεν είναι τσιφλίκι κανενός... Εκτύπωση
Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2011 20:00

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011/

Αντιστέκονται στην υπερ-υλοτόμηση χωριά του Βοίου

Το δάσος δεν είναι τσιφλίκι κανενός

Τα παραδοσιακά πέτρινα χωριά του Πενταλόφου και του Βυθού στο Ν. Κοζάνης βρίσκονται «επί ποδός πολέμου» τον τελευταίο καιρό. Αφορμή η απόφαση του δασάρχη να προχωρήσει σε εργασίες υλοτόμησης, οι οποίες -σύμφωνα με τους κατοίκους- δεν συμβαδίζουν με την αειφορική διαχείριση του δάσους.

Με υπόμνημα, (που κοινοποιείται και στον συντοπίτη Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωσταντίνου) η Δημοτική Ενότητα Πενταλόφου καταγγέλλει φαινόμενα αλόγιστης υλοτόμησης στις τοποθεσίες Φτέρη, Νιρικήτα κλπ, τα οποία οδηγούν «στην αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του δάσους» και πληγώνουν το απαράμιλλο φυσικό κάλλος του Βοίου.

Το δασαρχείο, οχυρωμένο πίσω από μια διαχειριστική μελέτη, αρνείται να συζητήσει τις λογικοφανείς αντιρρήσεις των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάστηκαν πλέον να πάρουν την τύχη του δάσους στα χέρια τους. Με δύο μαζικές κινητοποιήσεις σταμάτησαν τα εργολαβικά συνεργεία και ειδοποίησαν τους βουλευτές και την Περιφερειακή Διοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι (και περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής) ενδιαφέρθηκαν για το θέμα και επισκέφτηκαν το χώρο. Μετά από επιτόπιο έλεγχο και σχετική συζήτηση διαπίστωσαν ότι αρκετές από τις ενστάσεις των κατοίκων έχουν βάση. Οι δασικές μελέτες είναι απαραίτητο εργαλείο, αλλά καμιά τους δεν  είναι στο απυρόβλητο. Οι αποψιλωτικές υλοτομίες γίνονται δεκτές ως διαχειριστικό μέτρο σε κάποια είδη βλάστησης, αλλά δεν είναι γενικής εφαρμογής.

Επιπλέον η εκτεταμένη αποψίλωση που σημειώνεται κατά τόπους ως συνέπεια της χαλαρής επίβλεψης και της έλλειψης δασοφυλάκων, η ασυδοσία των εργολαβικών συνεργείων υλοτόμησης, η πίεση – και πιθανόν η συναλλαγή – με τις δασικές υπηρεσίες ώστε να ανεβάσουν τις υλοτομούμενες ποσότητες, είναι φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και δικαιολογούν τους φόβους ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν:

· Να παγώσουν άμεσα οι εργασίες υλοτόμησης

· Να επέμβει η Δ/νση δασών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να επανεξεταστεί η σχετική μελέτη, αφού προηγηθεί διάλογος και ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις των κατοίκων.

·         Να ασχοληθούν επιτέλους με το θέμα οι τοπικοί άρχοντες που αρκούνται σε αόριστες υποσχέσεις ή εθιμοτυπικές επισκέψεις

·         Να οργανωθεί σε βάθος χρόνου (με ευθύνη του δασαρχείου και του δήμου) μια συζήτηση με τους κατοίκους των ορεινών χωριών για το πόσο αξιοποιείται οικονομικά το δάσος (πέραν της αναγκαίας ξύλευσης) και σε ποιο βαθμό αποτελεί πόρο για την τοπική οικονομία και πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος.

(Στη φωτογραφία: Η δασωμένη πλαγιά πίσω από το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας –με διάσπαρτες υπεραιωνόβιες καστανιές- ετοιμάζεται να παραδοθεί και να μαγαριστεί από τα αλυσοπρίονα)

ΠΚ Οικολόγων Πράσινων

Ν. Κοζάνης

ΥΓ. Με αφορμή το πρόσφατο μικρό οδοιπορικό στο Βορειοδυτικό Βόιο αναφέρουμε (στο  Δασαρχείο Τσοτυλίου) πως δεχτήκαμε καταγγελίες σε όλα σχεδόν τα χωριά ότι το παράνομο κυνήγι οργιάζει. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που με περισσό θράσος παινεύονται ότι ήδη είχαν γεμίσει τους καταψύκτες τους με το «καλό» (σσ.  το ζαρκάδι) πριν ακόμη αρχίσει η κυνηγετική περίοδος.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack